Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

3 načina kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi

3 načina kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi

Ako ste se ikada pitali kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi, na pravom ste mjestu! Bilo da prelazite sa Androida na Android, s iPhonea na iPhone, ili čak s jednog operativnog sustava na drugi, ovaj vodič će vam pomoći da proces bude brz i jednostavan. Prebacivanje podataka može izgledati zastrašujuće, ali uz nekoliko jednostavnih koraka, možete bezbrižno prenijeti sve svoje kontakte, slike, aplikacije, pa čak i WhatsApp razgovore. Postavljanje novog mobitela nikada nije bilo lakše!

Priprema za prebacivanje podataka

Priprema za prebacivanje podataka sa starog mobitela na novi ključna je za uspješan prijenos. Prije nego što započnete proces, važno je osigurati sigurnosnu kopiju podataka, provjeriti prostor na novom uređaju i ažurirati softver. Ova tri koraka osigurat će vam glatko i bezbrižno prebacivanje podataka.

Sigurnosna kopija podataka

Prije nego što krenete s prebacivanjem podataka sa starog mobitela na novi, izuzetno je važno napraviti sigurnosnu kopiju podataka. Backup je vaša zaštita od gubitka dragocjenih informacija. Ako koristite Android, možete koristiti Google račun za sigurnosnu kopiju. Otvorite “Postavke”, odaberite “Sustav” ili “Računi i sigurnosna kopija”, zatim “Sigurnosna kopija” i omogućite opciju “Sigurnosna kopija na Google disk”. Ako ste korisnik iPhonea, otvorite “Postavke”, zatim “iCloud” i odaberite “iCloud sigurnosna kopija”. Provjerite jeste li povezani s Wi-Fi mrežom i kliknite na “Izradi sigurnosnu kopiju “.

Provjerite prostor na novom mobitelu

Prije nego što započnete prebacivanje podataka, osigurajte da vaš novi mobitel ima dovoljno prostora za sve podatke koje želite prenijeti. Idite na “Postavke” i provjerite dostupnu memoriju. Ako koristite Android uređaj, možete pogledati “Memorija” unutar postavki, a za iPhone idite na “Općenito” pa “iPhone memorija”. Ako nemate dovoljno prostora, možda ćete morati obrisati nepotrebne aplikacije ili datoteke kako biste oslobodili mjesto.

Ažurirajte softver

Provjerite i ažurirajte softver na oba uređaja kako biste izbjegli potencijalne probleme tijekom prebacivanja podataka. Na Android uređaju idite na “Postavke”, zatim “Sustav” i “Ažuriranja softvera”. Na iPhoneu idite na “Postavke”, zatim “Općenito” i “Ažuriranje softvera”. Ažuriranje softvera osigurava kompatibilnost i može spriječiti mnoge probleme.

1. Korištenje Google računa (za Android) ili iCloud (za iPhone)

Ako koristite Android uređaj, prijavite se na svoj Google račun na novom mobitelu. Otvorite “Postavke”, zatim “Računi” i “Dodaj račun”. Unesite svoje Google podatke i sinkronizirajte podatke. Za iPhone korisnike, prijavite se na svoj iCloud račun putem “Postavki”, odaberite “iCloud” i unesite svoje Apple ID podatke.

Koji podaci se sinkroniziraju?

Sinkronizacija podataka putem Google računa ili iClouda omogućava prijenos kontakata, aplikacija, postavki i fotografija. Na Android uređaju možete sinkronizirati kontakte, kalendare, aplikacije, dokumente i fotografije. Na iPhoneu, iCloud omogućava sinkronizaciju kontakata, kalendara, bilješki, fotografija i drugih važnih podataka.

Osigurajte da imate dovoljno internetskog prometa – prebacivanje može potrajati! Ako nemate neograničeni mobilni internet, preporučuje se korištenje Wi-Fi mreže kako biste izbjegli dodatne troškove.

kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi korištenjem Google računa ili iClouda
Korištenje Google računa za Android ili iClouda za iPhone omogućava jednostavan i brz prijenos svih vaših podataka, čineći prelazak na novi mobitel bezbrižnim i zabavnim iskustvom.

2. Korištenje specijaliziranih aplikacija

Postoji mnogo aplikacija koje mogu olakšati prebacivanje podataka s jednog mobitela na drugi. Neke od najpopularnijih uključuju Samsung Smart Switch, Move to iOS i Xiaomi Mi Mover. Ove aplikacije su dizajnirane da pojednostave proces prijenosa podataka.

Kako koristiti aplikaciju?

Na primjer, za korištenje Samsung Smart Switch aplikacije, preuzmite aplikaciju na oba uređaja. Otvorite aplikaciju na starom mobitelu i odaberite opciju za slanje podataka. Zatim, na novom mobitelu, odaberite opciju za primanje podataka. Povežite uređaje putem Wi-Fi ili USB kabla i slijedite upute na ekranu. Aplikacija će automatski prebaciti sve vaše kontakte, slike, aplikacije i druge podatke.

3. Ručno prebacivanje podataka

Ručno prebacivanje podataka sa starog mobitela na novi može biti koristan pristup, posebno ako želite precizno kontrolirati što prenosite. Dva najčešća načina za to su prijenos putem USB kabela i Bluetootha.

Prijenos putem USB kabela

Prijenos podataka putem USB kabela je jednostavan i brz način za prebacivanje fotografija, videozapisa i drugih datoteka. Evo kako to možete učiniti:

1. Povežite uređaje: Priključite stari mobitel na računalo pomoću USB kabla. Na ekranu mobitela odaberite opciju “Prenesi datoteke” ili “MTP” (Media Transfer Protocol).

2. Pristupite datotekama: Otvorite “This PC” ili “Moje računalo” na računalu i potražite svoj uređaj pod “Prijenosni uređaji”.

3. Prenesite datoteke: Kopirajte željene datoteke (fotografije, videozapise, dokumente) s mobitela na računalo. Zatim isključite stari mobitel i priključite novi mobitel na računalo.

4. Prenesite na novi uređaj: Ponovite postupak prijenosa datoteka, ali ovaj put kopirajte datoteke s računala na novi mobitel.

Ovaj način je efikasan za prijenos velikih datoteka i omogućava vam preciznu kontrolu nad onim što prebacujete.

kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi korištenjem USB kabela
Prijenos putem USB kabela je oldschool metoda koja je i dalje pouzdana i jednostavna za prebacivanje vaših podataka!

Prijenos putem Bluetootha

Prijenos putem Bluetootha je zgodan za manje datoteke, kao što su pojedinačne fotografije ili dokumenti. Evo kako to možete učiniti:

1. Uključite Bluetooth: Na oba uređaja, uključite Bluetooth u “Postavkama”.

2. Uparite uređaje: Na starom mobitelu, potražite novi mobitel u dostupnim Bluetooth uređajima i započnite uparivanje. Potvrdite uparivanje na oba uređaja.

3. Pošaljite datoteke: Na starom mobitelu, odaberite datoteke koje želite prenijeti (fotografije, dokumenti) i odaberite opciju “Dijeli” ili “Pošalji putem Bluetootha”. Odaberite novi mobitel kao cilj.

4. Prihvatite prijenos: Na novom mobitelu prihvatite prijenos datoteka.

Bluetooth prijenos je sporiji od USB kabela, ali je vrlo zgodan za prijenos manjih datoteka bez potrebe za kablovima.

Provjera i prilagodba novog mobitela

Nakon što ste uspješno prenijeli sve svoje podatke, važno je provjeriti i prilagoditi novi mobitel prema svojim željama.

Provjerite prenesene podatke

Prvo, osigurajte da su svi vaši podaci uspješno prebačeni. Provjerite kontakte, fotografije, videozapise i aplikacije. Otvorite nekoliko aplikacija kako biste se uvjerili da rade ispravno i da su svi vaši podaci tu.

Prilagodite postavke

Sada je vrijeme da prilagodite svoj novi mobitel prema svojim željama. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

1. Pozadina i tonovi zvona: Postavite novu pozadinu i prilagodite tonove zvona prema svojoj želji. To je sjajan način da odmah učinite svoj novi mobitel osobnijim.

2. Organizacija aplikacija: Rasporedite aplikacije na početnom ekranu prema svojoj navici. Možete stvoriti mape za bolje organiziranje ili jednostavno premjestiti ikone kako bi vam bile lakše dostupne.

3. Postavke obavijesti: Prilagodite postavke obavijesti kako biste osigurali da dobijete samo one obavijesti koje su vam važne. Otiđite u “Postavke” i pronađite opciju “Obavijesti” kako biste upravljali ovim postavkama.

4. Sigurnosne postavke: Postavite sigurnosne mjere poput zaključavanja ekrana s PIN-om, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica. To će osigurati da vaš novi mobitel ostane zaštićen.

sada je jasno kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi
Provjera i prilagodba novog mobitela je uzbudljiv trenutak kada možete osigurati da su svi vaši podaci uspješno preneseni i personalizirati uređaj prema svojim željama.

Kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi: Što smo naučili?

Kako prebaciti podatke sa starog mobitela na novi može zvučati kao izazovan zadatak, ali uz pravi pristup, može biti jednostavno i brzo. U ovom vodiču smo prošli kroz nekoliko ključnih koraka kako biste bez problema prenijeli sve svoje važne podatke. Prvo, priprema je ključna – sigurnosna kopija podataka, provjera prostora na novom uređaju i ažuriranje softvera osigurat će vam glatko iskustvo.

Na kraju, najvažnije je da uživate u svom novom uređaju bez brige o gubitku podataka. Sada znate sve potrebne korake kako prebaciti podatke s mobitela, bilo da su to kontakti, fotografije, aplikacije ili druge datoteke. Bez obzira na vrstu uređaja koji koristite, s ovim vodičem proces prijenosa podataka bit će jednostavan i bez stresa. Uživajte u postavljanju novog mobitela i neka vaš digitalni život teče glatko!

Najčešće postavljena pitanja i odgovori (FAQ)

Mogu li prebaciti podatke sa starog mobitela na novi ako su različiti operativni sustavi (npr. Android na iPhone)?

Da, moguće je prebaciti podatke sa starog mobitela na novi čak i ako imaju različite operativne sustave. Za prijenos podataka s Androida na iPhone, možete koristiti aplikaciju “Move to iOS”. S druge strane, za prijenos s iPhonea na Android, možete koristiti Google Drive za sigurnosno kopiranje kontakata, kalendara, fotografija i videozapisa.

Što učiniti ako se prebacivanje podataka zaustavi ili ne uspije?

Ako se prebacivanje podataka zaustavi ili ne uspije, pokušajte ponovno pokrenuti oba uređaja i ponovno pokrenuti proces prebacivanja. Osigurajte da su oba uređaja potpuno napunjena ili priključena na punjač. Ako koristite aplikaciju za prijenos, provjerite imate li stabilnu internet vezu. U nekim slučajevima, ručno prebacivanje putem USB kabla može biti efikasnija alternativa.

Kako mogu prebaciti podatke s mobitela koji ima oštećen ekran?

Ako je ekran vašeg starog mobitela oštećen, ali uređaj i dalje radi, možete koristiti USB kabel za povezivanje s računalom i pristup podacima. Također možete koristiti softver za upravljanje podacima poput Samsung Kies ili iTunes za pristup i prijenos podataka. Ako je ekran potpuno nefunkcionalan, možda ćete trebati profesionalnu pomoć za oporavak podataka.

Koji podaci se obično ne prenose automatski prilikom prebacivanja?

Obično se ne prenose podaci poput aplikacijskih podataka specifičnih za korisnika (npr. podatci unutar aplikacija), SMS poruke, postavke Wi-Fi mreže i zaporke. Neke aplikacije nude vlastite opcije sigurnosnog kopiranja i obnove podataka, pa provjerite postavke svake aplikacije koju želite prenijeti.

Kako mogu prenijeti svoje aplikacije i postavke aplikacija na novi mobitel?

Prilikom prijenosa aplikacija, većina aplikacija će se automatski preuzeti na novi uređaj kada se prijavite na svoj Google račun (za Android) ili Apple ID (za iPhone). Međutim, postavke unutar aplikacija možda neće biti prenesene. Provjerite opcije sigurnosnog kopiranja unutar samih aplikacija za dodatne mogućnosti prijenosa specifičnih postavki.

Mogu li koristiti vanjske uređaje za prijenos podataka?

Da, možete koristiti vanjske uređaje kao što su USB stickovi, SD kartice i vanjski tvrdi diskovi za prijenos podataka. Za prijenos putem USB sticka ili SD kartice, spojite uređaj na stari mobitel, prebacite podatke, a zatim spojite na novi mobitel i prenesite podatke na njega.

Što ako novi mobitel nema utor za SD karticu?

Ako vaš novi mobitel nema utor za SD karticu, možete koristiti USB OTG (On-The-Go) adapter koji vam omogućava da spojite SD karticu ili USB stick na mobitel putem USB porta. Alternativno, možete koristiti cloud usluge za prijenos podataka.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...