Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Blackview banner

Tutoriali

Kako spasiti mobitel kad upadne u vodu?

Dogodio ti se najmračniji scenarij od svih: mobitel ti je upao u vodu. Mada postoje posebne linije smartfona otporne na vodu, prašinu i udarce (imaju certifikat IP68), a i lijep broj flagshipa dolazi otporan na tekućinu, velika većina jednostavno nema nikakvu zaštitu. Baš ih je zato potrebno dobro čuvati, jer osjetljiva elektronika u unutrašnjosti mobitela takve greške ne prašta. U trenutku kad se takav brodolom ipak dogodi, postoji nekoliko jednostavnih mjera kojima se mobitel može spasiti.

MJERA PRVA: osuši ga

Ne vrijedi kukati nad sudbinom ili moliti Velikog Manitua za pomoć, nego valja odmah uzeti stvar u svoje ruke: izvadi mobitel iz vode i dobro ga prebriši. Makni zaštitnu masku (na nekim jeftinim mobitelima još se može maknuti zadnji poklopac i izvaditi baterija – učini to!), umotaj ga u tkaninu ili papirni ubrus i ukloni svaki trag vode kojeg vidiš.

Obavezno izvadi ladicu za SIM karticu, jer se ondje zna uvući i zadržati voda. Također lagano potapšaj mikrofon i sve ostale utore koje mobitel ima (lagano! I okrenute prema dole, naravno), kako bi izašla sva voda iz njih. Ako sumnjaš da je voda otišla preduboko i ne možeš doći do nje, pokušaj je izvući usisavačem.

MJERA DRUGA: isključi ga

Mobitel mora biti isključen tijekom akcije spašavanja. Ako ostane “pri svijesti”, to će vrlo vjerojatno izazvati nepopravljivu štetu uređaju koji je inače mogao biti spašen. Nemoj ga uopće uključivati dok god ne budeš siguran da je potpuno suh.

MJERA TREĆA: uroni ga u rižu

Ok, ovo zvuči malo čudno, ali je svrsishodno. Ako ga uroniš u posudu ili vrećicu s rižom i ostaviš ondje dan ili dva, riža će iz njega izvući vlagu i spasiti te od trošenja prilične svote na novi uređaj. Što ga duže ostaviš u riži, tim bolje. Sirova riža (ne kuhana!) odlično upija okolnu vlagu, tako da će itekako pomoći nastradalom smartfonu.

Na internetu ćete naći prijedloge da ga osušite u mikrovalnoj pećnici ili pomoću fena za kosu – nipošto to nemojte učiniti! Ekstremne temperature podjednako su štetne za mobitel koliko i tekućina. Možete ga eventualno sušiti na radijatoru (barem dok je sezona grijanja), ali pritom opet treba jako paziti na njegovu temperaturu.

MJERA ČETVRTA: naknadno ga zaštiti od tekućine

Ako ti se ovakav slučaj već jednom dogodio, tko kaže da neće opet? Kupi si vodootpornu masku za mobitel. Ovime bi se trebali voditi oni kojima je mobitel uvijek u opasnosti da zaroni u kakvu tekućinu, bilo da rade na otvorenome, u kuhinji ili na nekom trećem mjestu.

MJERA PETA: ovo nikako nemoj raditi dok spašavaš svoj mobitel

Ne uključuj ga. Ne stavljaj ga na punjenje. Ne diraj nikakvu dugmad i gledaj da je ne stisneš. Ne tresi mobitel i ne udaraj njime o stol da istjeraš vodu (opet pročitaj prvu mjeru). Ne puši u utore, jer ćeš tako samo potjerati vodu još dublje i u dijelove telefona gdje je uopće nije bilo.

MJERA ŠESTA: ponovno uključivanje uređaja

Kad si prošao sve ove gore nabrojane korake i siguran si da u mobitelu više nema tekućine, red je da ga uključiš. Ako ne reagira, priključi ga na punjač. Ako opet ne reagira, moguće je da je stradala baterija. Sad je trenutak da stvar ipak prepustiš nekom profesionalnijem, pa se zaputi u servis.

Ako se uključio i radi baš kao i prije, svejedno ga pozornije prati kroz sljedećih nekoliko dana. Šteta se može pokazati tek naknadno. Pokreni glazbu da provjeriš zvučnike, odigraj koju igru kako bi utvrdio je li ekran responzivan kao i prije. U svakom slučaju – sretno! 🙂

Izvor: AndroidPit, Youtube

Možda će vas zanimati

Mobiteli

U današnjem svijetu mobilne kamere sve su sofisticiranije i popularnije za snimanje video uradaka. Mobilni uređaji postaju sve moćniji, a softvera za obradu videa...

Tutoriali

Mobiteli su jedna od najprljavijih stvari koje imamo u kući, pa bi u vrijeme pandemije koronavirusa posebno trebalo obratiti pozornost na njihovu čistoću. Svjetska...

Tutoriali

Stari mobitel možete prodati ili pokloniti, no možete ga i pretvoriti u nešto korisno za vaše kućanstvo. Ove godine su predstavljeni zaista dobri modeli...

Mobiteli

Ako planirate kupiti novi pametni telefon ili tablet, ne morate se riješiti staroga. Zapravo, mogao bi biti jako koristan ako ga pretvorite u nadzornu...