Motorola

Motorola razmišlja o vlastitoj platformi

Tvrtka Motorola, svjetski poznati proizvođač mobilnih uređaja, ozbiljno razmišlja o stvaranju vlastitog operacijskoga sustava, kažu izvješća koja kruže Internetom. Ranije ove godine, tvrtka je objavila plan razdvajanja na dva entiteta. Jedan entitet fokusirao bi se na stvaranje mobilnih uređaja, koji bi trebali imati svoju platformu koja bi dolazila u sklopu uređaja.

Prema nedavno objavljenom članku web stranice „Android and Me“, Motorola je zakupila malo poznatu tvrtku Azingo, koja se specijalizirala za mobilne operacijske sustave. Azingo je mala tvrtka koja posjeduje vlastiti mobilni operacijski sustav nazvan Azingo Mobile, koji sadrži niz opsežnih aplikacija. Aplikacije koje su podržane jesu Webkit pretraživač i općenita podrška za web, podrška za kontrolu Flash sadržaja te ostale alate za razvijanje aplikacija.

Dodatno, Sanjay Jha, izvršni dopredsjednik Motorole, nedavno je dao nagovještaj da će tvrtka krenuti u projekt dizajniranja vlastitog operacijskog sustava. Prateći razvoj događaja, može se zaključiti da nije preostalo puno vremena do tvrtkine objave puštanja u prodaju uređaja s vlastitom platformom. Iako nagovještaji postoje, korisnici Motorole su svjesni da još ništa nije službeno, pogotovo uzimajući u obzir da Motorola trenutno koristi Google Android platformu.

„Uvijek sam mislio da je posjedovanje vlastitog operacijskog sustava vrlo bitan faktor. Tada bi, također, morali posjedovati usluge, alate i slične elemente kako bi razmjerno nadograđivali sustav, ovisno o potrebama. I dalje vjerujem, do neke točke, da ako posjedujemo sve te značajke, da će posjedovanje vlastite platforme biti velika stvar,“ izjavljuje Sanjay.

Bez dvojbe se može zaključiti da bi vlastiti operacijski sustav uvelike pomogao Motoroli. Motorola je trenutno ispala iz grupe pet najvećih proizvođača mobilnih uređaja te doživljava neprekidan pad kroz nekoliko posljednjih kvartala. Ostali veliki mobilni proizvođači već imaju vlastite platforme ili su u procesu dizajniranja istoga. Ako i ostale tvrtke budu slijedile ovaj trend, na tržištu će se naći mnogo platformi što će izazvati gužvu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će tržište reagirati u takvim okolnostima.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh