Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Blackview banner

Nokia i Microsoft- osvrt na preuzimanje

Sigurno ste saznali da je Microsoft prije 2 dana kupio Nokiu za oko 5 milijardi eura.

Razmišljao sam o pisanju članka o toj vijesti, ali smatram da bi zanimljivije bilo malo razmisliti o cijeloj toj priči i pozadinskim uzrocima.
Tako da ću si dati slobodu napisati svoje viđenje stvari, potkrijepljeno pokojom informacijom koju možete i sami naći na internetu te nekim svojim promišljanjima i zaključcima.

nokia-microsoft-kupovina

Vratimo se malo u prošlost…

Microsoft i Nokia su 2011. godine objavili da su ušli u “strateški savez”. Bilo je tu pozitivnih strana za Nokiju, koja se tada sama nije uspješno mogla nositi protiv najezde i popularnosti “pametnijih” Androida i iPhonea… Od ekskluzivnih mogućnosti prilagođavanja objektivno zatvorenog sustava, pa sve do savršene integracije s ogromnim brojem korisnika Windowsovog sustava koji bi objeručke prihvatili mobitel kao produžetak tog iskustva…

htc-windows-phone

No, uskoro je to sve ispalo malo drugačije od planiranog. HTC, koji je odlučio “bez obveze” (za razliku od Nokie) isprobati Windows Phone, je dobio Microsoftovu podršku za stavljanje “Windows Phone” u nazive svojih uređaja.

Taj potez se mogao protumačiti kao nada Microsofta da će HTC biti “pravi” Windows Phone mobitel, što baš i ne ide u prilog najavljenoj ekskluzivnoj suradnji s Nokiom.
Tako da je od “ekskluzivnosti” Nokiji ostala samo formalna Microsoftova podrška i opcija da sami naprave dijelove softwarea koji će biti ekskluzivni za Nokie pokretane Windows Phoneom. I tako su nastavili razvijati svoje karte (koje su im uvijek bile jaka strana, zajedno s popratnim servisima) te inovirati na području hardwarea.

No, Microsoft je zapravo napravio pametan potez jer je činjenično kupio Nokiu za 0€, tako da prava kupovina (koja se sada dogodila) nije niti bila potrebna. Tj. Microsoft nije imao nikakvu posebnu dobit za razliku od sklapanja saveza.
No, kako je vrijeme pokazalo, Windows Phone nije postigao uspjeh u planiranom roku- a, ulazak novog igrača na već dobro formirano tržište je kašnjenje samo po sebi.
Tako da je Nokia, koja je odlučila proizvoditi smartphone pokretane isključivo Windows Phone operativnim sustavom, također počela kaskati.

Svima je bilo čudno kako jedna Nokia nije uspješnija- imaju dobar hardware, sada već stabilan operativni sustav, u prošlosti su se pokazali kao sjajni inovatori, svi znamo priče i viceve o legendarnoj 3310…
Uskoro je Nokia bila pred bankrotom.

Nakon nekoliko loših kvartala, u 2012. godini krenula su zatvaranja tvornica, otkazi za više od 10 000 zaposlenika, odvajanje MeeGo tima (stari duh Nokijinih inovacija), …
Tada se Nokia malo trgnula i počela ozbiljnije raditi na svojim Windows Phone mobitelima, ispolirala je svoje karte, napravila par inovacija u području kamere i Lumia 520 je napravila dobar dio posla u osvajanju Latinske Amerike.

Sve to je uzrok Nokijinih kvalitetnih napora, ali je za sve to bilo kasno.
Tržište je nemilosrdno, a napredak Androida i iPhonea nezaustavljiv i jednostavno nedohvatljiv za Nokiu i Windows Phone.

U svemu ovom, Nokia polako postaje sinonim za Windows Phone jer ostali proizvođači polako gube interes u Windows Phone. Vjerojatno iz razloga što imaju i druge mogućnosti (Android) koje im donose više novaca i imaju svjetliju budućnost.

Pogledajte samo predstavljanja poput današnjeg Notea 3 i napore koje proizvođači ulažu u inovacije hardwarea i softwarea.
Sad te iste napore i inovacije usporedite s razinom entuzijazma koji se vidi kod Windows Phone “verzija” mobitela tog istog proizvođača.

Windows Phone verzije kaskaju sigurno nekih 6 mjeseci za njihovim Android mobitelima.
Izvor problema leži u tome što Nokia nema takvog izbora- obvezala se na Windows Phone kao budućnost njenih smartphonea.
Za dummyphone mobitele još ima nade, ali smartphone tržište polako preuzima i dobar dio tog kolača.

To je razlog Microsoftove kupovine Nokie- opravdan strah od bankrota ili prelaska Nokie na Android.
Microsoft tvrdi da je sada glavni cilj povećati prodaju Windows Phone uređaja- no, da bi došli na nulu, trebaju prodati 50 milijuna mobitela.
50 milijuna nije neka nedostižna brojka- Samsung je prodao 10 milijuna Galaxy S4 mobitela u samo mjesec dana.

s4-10-mil

No, to su Samsungovi Android mobiteli…
Windows Phone je upao u začarani krug- kupci ne kupuju Windows Phone mobitele jer ima manje aplikacija od iPhonea i Androida, a developeri ne žele razvijati aplikacije jer je publika premala.

Kako je Nokia na rubu propasti, ne bi bilo čudno očekivati njen prelazak na Android.
Na kraju krajeva- Android je besplatan i već postoji cijeli “eko-sustav” (aplikacije, podrška, drugi uređaji, …).
No, bez Nokie Windows Phone nema neku budućnost. Kao što sam već napisao, ostali proizvođači polako odustaju od Windows Phonea.

Iako je Microsoftov podpredsjednik izjavio da će i dalje licencirati Windows Phone drugim proizvođačima, jedina šansa Windows Phonea je Nokia.
Tako smo došli do Microsoftovog pravog razloga kupovine.
Da, tu su i neki patenti i ostale sitnice- ali pravi cilj je osiguranje hardwarea za njihov Windows Phone.
Jer, Microsoft je ipak primarno softwareaska tvrtka- što je očito iz porazne prodaje njihovih tableta.

microsoft-surface

Zanimljivo je pogledati i okolnosti u kojima je kupnja obavljena. ValueAct fond- snažni američki fond koji drži 0.8% Microsoftovih dionica (poznat po ulaganju u tvrtke te radu s menadžmentom na promjenama njihovih temeljnih strategija)- je oduvijek bio protiv Microsoftovih izleta u hardware.

No, odluka o kupnji je donesena mjesec dana prije no što je predsjedniku fonda dodijeljeno mjesto u Microsoftovom upravnom odboru.
Taj Microsoftov postupak koji je potpuna suprotnost od savjeta ValueAct fonda je vjerojatan uzrok naglog odlaska Steve Ballmera- koji je ostavio jako tešku situaciju za sljedećeg CEO-a.

ValueAct nije bezveze savjetovao odustajanje od hardwarea. Microsoft je softwareska tvrtka koja zarađuje na licenciranju softwarea, a Android je svojom cijenom (besplatan je) uništio vrijednost licenciranog (plaćenog) softwarea.
Tako da preostaje ili prodavati hardware (s puno manjom zaradom nego na softwareu) ili usluge koje se oslanjaju na operativni sustav.

Problem Microsofta je što su im strategije hardwarea (uređaja) i usluga suprotstavljene.
Dobar primjer je Office. Microsoft do dan danas odbija razviti Office za iPad- vjerojatno ne želi nauditi, ionako žalosnoj, prodaji svojih Windows 8 tableta, ali je napokon izašao Office za iPhone i Android- čime je uništena jedna od glavnih stvari po kojima se Windows Phone razlikovao od njih.

Mislim da je Microsoft tvrtka koja bi bolje plivala na terenu usluga. To je tvrtka prepuna proizvoda koje žele “učiniti dostupnima” (naplatiti) svima- što je točno strategija pružanja usluga.
No, ovim potezom kupovine Nokie, izgleda da će ta strategija patiti na račun pokušaja spajanja hardwarea i usluga/softwarea.

nokia-microsoft-partners

Razmislimo sada malo o mogućnostima koje je Nokia imala prije “braka” s Microsoftom u 2011.

Ono što prvo pada na pamet je Android.
Vjerujem da je Stephen Elop pogriješio u odabiru Windows Phonea umjesto Androida. Iz kojeg razloga…? Možemo samo nagađati.

Prednost odabira Androida je bila očita.
Nokia je bila različita od drugih proizvođača poglavito zbog inovacija i dugogodišnjeg razvoja stvari koje nisu očite na prvi pogled- razvoj kvalitetnog hardwarea i odlične distribucijske mreže.

Slabost je ležala u operativnom sustavu. Iako zadovoljavajuć, Symbian je ubrzo pregažen modernim Androidom i iOS-om.
Bilo je tu pokušaja osvježenja Symbiana Anna i Bella verzijama, ali to nije bilo niti blizu ova dva diva.
Nokia je, kao vlasnik cijelog sustava, imala mogućnost lako promijeniti operativni sustav- ili pokušati modernizirati “eko-sustav” da bude u rangu Androida i iOS-a.

Razvoj eko-sustava je iznimno zahtjevna zadaća, treba napraviti operativni sustav za koji developeri žele razvijati, imati kupce koji će ga kupiti te omogućiti veću isplativost razvoja od drugih operativnih sustava.
Kao 3. igrač na tržištu eko-sustava, Nokia nije imala šanse.

Najpametnija strategija bi bila okrenuti se svojim pravim vrijednostima, onome po čemu se razlikuju od ostalih.
Za Nokiu to nikad nije bio operativni sustav ili eko-sustav, Nokia je u svom najjačem periodu dominirala zbog stvari koje sam naveo prije- kvalitetan hardware i distribucijska mreža.
Ne znam je li Elop to nije htio vidjeti ili je odbio prihvatiti- da bi odlučio odbaciti dokazane prednosti i riskirati sve na jedinu stvar koja im je uvijek bila slaba točka.

Danas ljude nije briga za Nokijinu distirbucijsku mrežu i odličan hardware.
Da, Lumia 1020 vjerojatno ima jednu od najboljih kamera, optička stabilizacija slike je nažalost rijetkost kod mobitela, ali kupci traže kompletan mobitel- ne samo kameru.
Većina kupaca danas prelazi na “višenamjenski” smartphone, a glavna prepreka je eko-sustav- koji je Nokia mogla imati ali odlučila odbaciti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje