Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nokia

Danas počinje novi krug pretprodaje Nokie 6

Na dan novog kruga pretprodaje Nokie 6, broj ljudi koji se registrirao za kupnju dosegao je nevjerojatnu brojku od 1,4 milijuna. Pravila su ostala ista kao i za prethodnu priliku od prije nekoliko dana: distributer je online trgovina JD.com, gdje će telefon koštati 248 američkih dolara (1.736 kuna).

Inicijalna pretprodaja planula je za samo jednu minutu, no ne zna se točno koliko je uređaja bilo dostupno – neslužbene informacije kažu 100.000 komada, dok neke glasine taj broj rastežu i do punog milijuna.

Nokia 6 trenutno je dostupna samo na kineskom tržištu, no uskoro će put bijela svijeta – prva obznanjena postaja su Filipini, gdje će koštati 370 dolara ili 2.590 kuna. Cijenu ističemo samo kao pokazatelj kako će se stvari odvijati kad jednog dana dođe u naše trgovine.

Brojke iz pretprodaje su impresivne, mada svojim specifikacijama Nokia 6 ne nudi ništa revolucionarno, dapače; Nokia 6 samo je još jedan pripadnik srednje klase pametnih telefona. Pokreće ga, naime, Snapdragon 430, čipset iz srednje kategorije, dok krvnu sliku popravlja memorija: 4 GB radne i 64 GB interne vrlo su lijep zalog za ugodan rad. Stražnja kamera je razlučivosti 16 megapiksela, dok ih prednja ima 8. Krug zatvaraju 5,5-inčni zaslon, baterija kapaciteta 3.000 mAh i Android 7.0 Nougat.

Nekoć dominantno tržišno ime sad se vraća na pozornicu, s koje je nestao nakon što je postao sinonim za promašene poslovne odluke. Njihov vlastiti operativni sustav s kraja prošlog desetljeća, Symbian, pokazao se nedoraslim sve snažnijoj konkurenciji koju su predstavljali iOS i Android. Nokia se stoga odlučila za Windows Phone, što je rezultiralo strmoglavim padom tržišnog udjela i dovelo ih na rub bankrota. Uslijedila je prodaja mobilnog biznisa Microsoftu za 7,2 milijarde dolara, uključujući i desetogodišnje pravo na ime Nokia.

Microsoft, koji je imao velike planove na tržištu pametnih telefona, također je kolosalno podbacio i na kraju otpisao golemu investiciju. Pravo na ime Nokia prošle je godine pak otkupio finski startup HMD Global, kojeg mahom čine bivši Nokijini zaposlenici. Rezultat njihova rada spomenuta je Nokia 6, a do kraja godine predstavit će još nekoliko telefona.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Nokia

Kako početi recenziju mobitela Nokia, a ne pričati o slavnoj povijesti? Dominacija koju je ovaj proizvođač imao prije desetljeće i pol mogla bi se...

Nokia

Nokia 3100 mini feature mobitel sa zaslonom u boji, kalendarom i alarmom probudila je nostalgiju za vremenima kada nije bilo milijun aplikacija, ni zvukova...

Oukitel

Na upravo održanom Global Sources Electronics Exhibition u Hong Kongu, kompanija Oukitel je stigla s jakim snagama. Na svom su štandu izložili čak 20...

Akcije

Do nedavno, svu sam kupovinu gadgeta radio direktno iz Kine. Kupnja je bila jeftinija čak i kad se uračuna carina i PDV, pa je...

Oglašavanje