Nokia

Evo, ovakva će biti Nokia 9, najjači model slavnog Finca

Dosta se tinte prolilo na nagađanja o smjeru kojim će ići HMD Global, vlasnik imena Nokia. Isprva se mislilo kako će predstaviti tri mobitela, a onda je već na MWC-u u Barceloni premijeru dočekalo toliko komada.

I mi smo, ako se sjećate, pratili trend i proglasili buduću Nokiu 8 najjačim uređajem koji nam dolazi u travnju. Ali avaj! Nokia 8 nije i neće biti najjači model, nego ta titula čeka Nokiu 9. Detalji dotičnog našli su se – a gdje drugdje – na internetu. Ako im je (barem djelomično) za povjerovati, imat ćemo još jednog jurišnika na titulu najboljeg pametnog telefona na svijetu.

…I to je lijepa vijest

HMD Global očigledno je odlučio jurišem navaliti na tržište. Na prekrcanom, do vrha natovarenom brodu ni nema mjesta za ispipavanje pulsa jer nekoć lojalni kupci ovog branda sve su stariji, a mlađi za priče “bilo nekoć u Finskoj” jednostavno ne mare. Od stare se slave ne živi. I zato ćemo dobiti velik broj uređaja, koje će predvoditi Nokia 9 sa brutalnim specifikacijama.

Snapdragon 835 nezaobilazna je komponenta na tom putu: najjači čipset na svijetu bit će tek najistaknutiji dio konfiguracije koju još čini 6 GB radne memorije, 5,5-inčni QHD OLED zaslon, Adreno 540, skener očne šarenice i Android 7.1.2. Za pohranu će se, inače, moći birati između 64 i 128 GB, što je trenutni standard u ovoj kategoriji.

Stara je Nokia vodila računa o kvaliteti svojih kamera, a i ova reanimirana nastavlja istim putem. Fotke ćete okidati, naime, Carl Zeissovim aparatom s dvije leće i razlučivosti 22 megapiksela, dok će selfie-kamera imati 12 MP. Za očekivati je i certifikat IP68 – otpornost na vodu i prašinu – jer bez toga telefon koji ima aspiracije gurati se s novim iPhoneom i Galaxyjem serije S jednostavno ne može proći.

Bitan je zvuk

Baš smo jučer pisali – kukali, točnije – kako flagshipi imaju stare, mono zvučnike i kako na tom području generacijama nema pomaka. Postoji par telefona koji iskaču iz konteksta kao iPhone 7 ili Axon 7, no generalno slika je prilično bljedunjava.

Nokia 9 će stupiti na scenu sa svojim vlastitim OZO audio sustavom, koji omogućava snimanje 3D audio zapisa zbog čak četiri ugrađena mikrofona. Hoće li donijeti pomaka naprijed u vidu iste takve reprodukcije zvuka – o tome ni cvrk. A to bi zapravo bila sjajna vijest, koja bi gurnula najjaču Nokiu u prvi red prilikom kupnje novog smartfona.

Tražili ste:

  • nokia cijena mobitela (1)
1 Komentar

1 Komentar

  1. 7 travnja, 2017 at 12:06 pm

    Stjepan Lončar

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh