Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nokia

Nokia i Xiaomi, dvije pile za povoljne novce

Već neko vrijeme planiram uzeti mobitel za bolju polovicu; pune dvije godine ima Doogee Y6 Piano Black, koji još uvijek odlično služi. Više na moj nagovor nego svojom inicijativom, pristala je promijeniti telefon. Budući da joj ne treba flagship, a opet se tražio kvalitetan, dobar mobitel, izbor je pao na dva mobitela u nastavku teksta.

Prvi mobitel bila bi Nokia X6, koju je recenzirao kolega Tibor. Stare su Nokie bile izvanredno robusne, gotovo nepoderive. I dan-danas se spominju kao primjer otpornosti i dugotrajnosti, pa njihovi pametni nasljednici igraju na istu kartu. Ali daleko da se X6 nema još čime istaknuti, baš naprotiv.

Ovo je čvrst, kvalitetan i iznimno sposoban uređaj pogonjen osmojezgrenim Snapdragonom 636. Podršku mu pruža 4 GB radne memorije, dok ćete čisti Android 8.1 naći na skladišnom prostoru kapaciteta 64 GB. Ovako lijepa hardverska konfiguracija upotpunjena je izvrsnim kamerama: na leđima se nalazi dvojac od 16 odnosno 5 megapiksela, dok je za selfie fotke odgovoran senzor s također 16 MP. Ističem podršku za Bluetooth 5.0, osjetno brži negoli do sada prevladavajuće verzije 4.0 ili 4.2. Odličan zaslon dijagonale 5,8 inča (2.280×1.080 točaka) zatvara priču o Nokiji X6, izuzetno povoljnom i kvalitetnom pametnom uređaju. Ovdje ćeš naći više detalja o njemu.

Drugi izbor je Xiaomi Redmi Note 5. Znam da će neki zakukati “zašto ne Mi A2”, ali ne birate ni vi, ni ja – bira moja žena. Dakle, RN5 je u hardverskom smislu istovjetan Nokiji, pa se izbor zapravo svodi na sitnice: I njega pogoni Snapdragon 636, uz kojeg je položeno 4+64 GB memorije. Na leđima je dvostruka kombinacija 12+5 MP, a sprijeda je senzor s 13 MP. Zaslon je za mrvicu veći i ima dijagonalu od 5,99 inča (2.160×1.080 točaka).

Vrlo slična konfiguracija, kažem, samo RN5 ima jaču bateriju od X6 (4.000 vs. 3.060 mAh), što mnogima puno znači. Dodatna razlika je i u softveru jer X6 ima čisti Android, a RN5 se temelji na MIUI 9. Ako niste probali Xiaomijevu verziju Androida, možda je vrijeme da probate, odlična i vrlo fluidna prerada. Kakav je i što donosi, vidi na ovoj poveznici.

Cijena za oba mobitela je 189,99 dolara, tako da s te strane nemate što kemijati. S obzirom na veliku sličnost i po drugim kriterijima, izbor se svodi na sitnice. Koje će to sitnice prevagnuti kod moje supruge, znat ću za dan ili dva.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Novosti

Clean Network program je najavljen u travnju ove godine, kao dio akcije Trumpove administracije da "zaštiti privatnost američkih građana i tvrtki".

Novosti

Najbolji rezultat je ostvaren u lipnju, kada je više od 40% prodanih mobitela imalo 5G podršku.

Novosti

Od poznatih imena, samo je Huawei zabilježio rast isporuka i to od 2,1%.

Recenzije

Nisam dugo imao neki jeftini smartfon u rukama. Pomalo sam zaboravio čemu zapravo ova kategorija služi i što sve nudi, a Redmi 8, mobitel...

Oglašavanje