Nokia

Nokia Windows Phone bliže nego ikad

Nokia je potvrdila da će njeni prvi Windows Phone pametni telefoni biti pogonjeni sa upravo najavljenim WP 7.1 Mango OS-om. Naravno, ovo smo očekivali, ali nismo znali da Microsoft već ima prototipe Nokijinih mobitela u svojim laboratorijima. Time je izlazak Nokia WP uređaja bliži nego ikad.

Već se odavno zna za Nokijine planove da izda prve Windows Phone telefone krajem godine, ali nije bilo nikakvih obećanja. Sudeći po Microsoftovoj izjavi, finski proizvođač je doveo mobitele u kasnu fazu razvoja i sve se odvija po planu.

Microsoft je očito uložio puno truda u svoj mobilni operacijski sustav. Kako zasad stvari stoje, do kraja 2011. ili početka 2012. bi mogli vidjeti još jednu nadogradnju Windows Phonea. Prva nadogradnja NoDo, koja je uvela copy-paste funkciju, izašla je u ožujku, a samo 2 mjeseca kasnije svjedočimo novoj, velikoj verziji (Mango). Ako su funkcionalni prototipi već poslani u Microsoft, Nokia očito izvrsno napreduje sa razvojem.

Saznali smo i da Nokia planira izdati više od jednog WP uređaja na jesen. Time će finska tvrtka nastaviti dosadašnju strategiju i odmah ciljati na više cjenovnih rangova.

Nestrpljivo čekamo odvijanje ove priče i njezin završetak.

Windows Phone 7.1 Mango uvodi podršku za brojne svjetske jezike (u Microsoftu se nadaju da će time WP dobiti na popularnosti). Napokon je implementiran multi-tasking (izvedeno slično kao kartično sučelje u WebOS-u). Slanje poruka je poboljšano i izvodi se putem “threadova”. Zanimljivo je da unutar jednog razgovora možete prebacivati u SMS, Facebook chat i Windows Live Messenger. Veoma inovativno i vidjeti ćemo kako će korisnici reagirati na ovu implementaciju.

Tu su i brojne druge promjene – mogućnosti za text-to-speech i speech-to-text, Twitter, LinkedIn, dodaci za Facebook i još mnogo toga.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh