Novosti

Google objavio konačnu verziju OS-a Android 8.1 Oreo

Čini se kao da smo tek jučer uživali u prvom pravom okusu Android Oreo, a Google već donosi ažuriranu verziju svog novog mobilnog OS-a. U nastavku donosimo najbolje nove značajke i promjene u finalnoj verziji Android 8.1 Oreo, zajedno s datumom objave – kao i kako ju možete preuzeti već danas.

Android 8.1 Oreo je ažuriranje koje se gradi na nekim od novih značajki nađenih u prvoj verziji Oreo OS-a, i nudi dosta tog zanimljivog. Ovaj OS osmišljen je kako bi unaprijedio nedostatke sustava Android 8.0 Oreo – ali to ne znači da ne donosi sa sobom i nove značajke na stol.

Najistaknutiji dodatak je osvježeni cheeseburger emoji. Da, dobro ste pročitali. Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai zapravo je ispunio svoje komično obećanje da će redizajnirati ikonu, stavljajući sir (ispravno) iznad mesa.

Druga glavna promjena je u emotikonu piva, kojom je čaša sad ispunjena do vrha, a bila je polupuna.

Okej, ovo je bila šala. Ažurirana verzija softvera ispunila je naslove Googleovim novim Nerual Networks API-jem, koji omogućuje aplikacijama da iskoriste prednost hardverskog ubrzanja, smanjujući vrijeme potrebno za odgovor dodirne površine te reducirajući opterećenje mreže.

Ovo je usko povezano s Googleovom odlukom da otvori svoje Pixel Visual Core tehnologije razvojnim programerima treće strane, omogućujući im korištenje naprednih algoritama strojnog učenja i alata za obradu slike.
Što to znači za prosječnog korisnika? Pa, uz korištenje mnoštva pametnijih aplikacija, korisnici će konačno moći snimati u HDR+ rezoluciji izvan Googleove izvorne aplikacije kamere.

Evo cjelovitog popisa (značajnih) promjena u paketu za Android 8.1 Oreo:
Baterija: ako korisnik ima Bluetooth uređaj spojen na smartfon, moći će vidjeti koliko mu je baterije ostalo iz brzih postavki
Sigurnije surfanje: Safer Browsing omogućava aplikacijama razvojnih programera treće strane da otkriju pokušaje WebViewa, što bi ih moglo uputiti na zlonamjerne URL-ove
Otisak prsta: korisnici mogu uputiti svoju jedinicu da onemogući čitač otiska prsta nakon što se neregistriranim otiskom prsta više puta pokuša otključati smartfon

Popravci:
– Android 8.1 Oreo ispravlja problem koji je doveo do toga da Nexus 5X ne reproducira zvuk preko zvučnika
– Android 8.1 Oreo ispravlja problem koji je rezultirao izobličenjem zvuka tijekom streaminga videozapisa na uređajima Pixel 2 i Pixel 2 XL
– Notifikacije: aplikacije su ograničene na samo jedan notifikacijski zvuk po sekundi – i mogu, naravno, biti potpuno utišane

Je li Android 8.1 Oreo spreman za moj smartfon?

Po svom uobičajenom postupku, Google raspodjeljuje novi OS u fazama. Danas je pušten za Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL – a uskoro bi trebao doći i do drugih Android smartfona.

Oni koji posjeduju smartfon trećeg proizvođača – primjerice, LG G6 ili Samsung Galaxy S8 – vjerojatno će morati pričekati malo duže, jer će OS morati biti integriran u postojeće slojeve.

Kako skinuti ažuriranu verziju Android Oreo?

Ako imate razloga vjerovati da je nadogradnja Android 8.1 Oreo izašla za vaš smartfon, otvorite Postavke, uđite u izbornik O uređaju te dotaknite Preuzimanje ažuriranja softvera kako biste provjerili je li verzija dostupna.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh