Novosti

GSMA u akciji protiv spama

GSMA, svjetska organizacija mobilnih operatera, pokrenula je pilot program koji omogućuje korisnicima GSM mobilnih uređaja prijavljivanje SMS spama tj. neželjenih i nepredviđenih poruka. Program je pokrenut u nadi da će se uspjeti zaustaviti ovaj loš trend prije njegove nagle ekspanzije.

Program će bit ponuđen korisnicima AT&T-a, Korea Telecom-a i SFR-a, koji će moći proslijediti spam tekstove na broj 7726 (T9 za “SPAM”) ili 33700 (des00). Poruke će prikupljati tvrtka CloudMark, koja se specijalizirala za spam poruke i koja će iscrpno analizirati poruke.

Očekuje se da ovaj program u nekim zemljama neće dati dobre rezultate jer razina sigurnosti u glavnim SMS centrima nije dostatna. U spomenutim centrima ova vrsta sigurnosti nema visok prioritet pa propuštaju veliki broj spam poruka jer su dužni sve poruke proslijediti na odredišna mjesta.

U Francuskoj postoji sličan sustav od listopada 2008. godine koji je prikupio više od pola milijuna izvješća i koji je uspio “ugasiti” 300 spam brojeva, izvješćuje PC Report. Korisnici sustavu prosljeđuju poruke koji potom obavješćuje nadležne organe. Ako se brojevi izvora spam poruka mogu pratiti, izvoru poruka se prijeti “gašenjem” ili sličnim represivnim akcijama.

Povećan broj spam poruka može se zahvaliti drastičnom smanjenju cijena poruka od strane mobilnih operatera, pogotovo u siromašnijim zemljama gdje su cijene poruka izuzetno male. Ovakva situacija je idealna za slanje spam poruka iz tih zemalja prema zapadnim zemljama, što je i dovelo do razvijanja pilot programa od strane GSMA.

Neovisno o tome je li GSMA pravo tijelo za prikupljanje i obradu spam poruka, trenutno je jedino međunarodno tijelo koji ima pravo na ovakav potez.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh