Novosti

Hrvatska prva u regiji dobiva “pravi” 4G/LTE

Kada smo prije nekoliko mjeseci čuli da su HT i VIPnet pustili u promet prve 4G/LTE mreže u Hrvatskoj, bilo nam je jasno da te mreže imaju ograničenje zbog toga što se radilo o frekvencijama od 1800 MHz, koje nemaju mogućnost pokrivanja većih područja, pa su stoga u brzom prometu velikim količinama podataka preko mobilnih uređaja, mogli uživati samo građani u nekoliko hrvatskih gradova i to samo u područjima pokrivenim signalom, piše Vidi.hr

HAKOM je potom uputio javni poziv za dodjelu “prave frekvencije” od 800 MHz (točnije za frekvencije raspona od 791-821 i 832-862 MHz), odnosno kako to nazivaju, digitalne dividende, na koji su se ponovo javili VIPnet i HT.

Danas je HAKOM objavio kako je njihovo vijeće nakon utvrđivanja ispunjenja svih uvjeta određenih javnim pozivom, donijelo odluku o izdavanju dozvola spomenutim operatorima.

Time je Republika Hrvatska postala prva zemlja u regiji koja je dodijelila ovaj dio radiofrekvencijskog spektra za mreže pokretnih komunikacija. Frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, posebno je pogodan za implementaciju LTE mreže (mreža 4. generacije) u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa, a ostvarive brzine prijenosa podataka su mnogostruko veće od onih u mrežama ranijih generacija (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA).

HT-u i VIPnetu su frekvencije dodijeljene do 2024. godine, a za to će državni proračun Republike Hrvatske postati bogatiji za ukupno 300 milijuna kuna, te će mu operateri također morati plaćati i godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija.

U ovom trenutku nam nije poznato kada će biti pokrenute prve 4G/LTE mreže koje će raditi na spomenutim frekvencijama, ali smo sigurni da su HT i VIPnet već započeli bjesomučnu utrku.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh