Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Jesu li mobiteli Escobarovog brata prijevara globalnih razmjera?

Novi model mobitela na preklop, po ultra niskoj cijeni, iz proizvodnog pogona brata Pabla Escobara… Zvuči nevjerojatno već samo po sebi, a pogotovu uzimajući u obzir brojne dokaze koji govore u prilog tome da je u pitanju prijevara.

Roberto de Jesus Escobar Gaviria, kako glasi puno ime brata ozloglašenog narko dilera, započeo je prodaju druge serije mobitela na preklop, pod nazivom Escobar Fold 2. Po izgledu, uređaj je vrlo sličan modelu Samsung Galaxy Fold, samo uz jednu veliku prednost – prodaje se po cijeni od 399 dolara, dok je za Samsungov model potrebno izdvojiti 1.980 dolara.

Ovu, naizgled primamljivu, ponudu ipak bi trebalo preskočiti!

Naime, krajem prošle godine, Roberto je predstavio tržištu svoj prvi proizvod, Fold 1, i započeo njegovu prodaju po cijeni od 349 dolara. Kako bi se stvorila dodatna euforija i pospješila prodaja, firma Escobar Inc, pripremila je reklamni spot prepun oskudno odjevenih manekenki koji je vrlo brzo zabilježio 1,6 milijuna pregleda na YouTube-u.

Međutim, većina kupaca koji su naručili uređaj preko interneta, još uvijek čekaju na isporuku. Manji broj njih je umjesto kupljenog proizvoda dobilo knjigu o Robertovim planovima za buduću proizvodnju pametnih telefona, a uz to i pamflet koji sadrži obećanje da će umjesto kupljenog, starog modela, dobiti novi – Fold 2, koji će im biti isporučen tijekom ožujka tekuće godine.

Na YouTube kanalu posvećenom recenzijama tehnoloških uređaja – LJP Tech, tijekom čekanja da im stigne mobitel, naručen polovinom prosinca prošle godine, napravili su i malu video kroniku o tome. Iako su do sada od prodavača primili jedino knjigu i pamflet, ipak vjeruju da nije u pitanju prijevara. Nadu im ulijeva email upućen iz Kolumbije, od strane firme Escobar Inc. koji ih obavještava da su „među tisuću odabranih kupaca koji će uskoro dobiti model iz nove serije Fold 2“.

U posljednjem YouTube videu, predstavnik kanala LJP Tech obratio se riječima:

I dalje sam vrlo uzbuđen. Najgori mogući scenarij koji vidim je da otvorim pristiglu kutiju i da u njoj pronađem još jednu knjigu. Ili bilo što drugo što nije naručeni mobitel

S druge strane, jedan od korisnika društvene mreže Reddit, podijelio je svoje iskustvo u vezi sa spornom narudžbom, rekavši za PCMag da je uređaj Fold 1 naručio početkom prosinca i da ga još uvijek nije dobio. Uz to je kao dokaz priložio i kopiju narudžbenice zajedno s email prepiskom koju je vodio s firmom Escobar Inc. Umjesto novca, od kolumbijske firme dobio je odgovor sljedećeg sadržaja:

„Možete doći u Kolumbiju ako želite. Savjetujemo vas da budete strpljivi i sačekate još malo“. Nakon ovoga, postao je uvjeren da je u pitanju prijevara i podijelio je svoje uvjerenje „da nitko neće dobiti naručeni mobitel od kolumbijske firme“.

Na Reddit forumu posvećenom slučaju „Fold 1“, članovi su iznosili iskustva vezana za odbijanje zahtjeva za povrat novca, pri čemu im je s kolumbijske strane savjetovano da „rasprave trošak s tvrtkama koje su im izdale kreditne kartice“.

Ipak, izvršni direktor tvrtke Escobar Inc. Olof Gustafsson odbacio je optužbe da je njegova tvrtka prevarila kupce.

Do sada smo prodali preko 50 tisuća “Fold 1” mobitela. Prva serija od 30.000 komada je isporučena kupcima dok je narudžba preostalih 20.000, uslijed nekih poteškoća u vezi sa skladištenjem uređaja, unaprijeđena u verziju “Fold 2”, bez dodatnih troškova za kupce. O tome su kupci i obaviješteni u pošiljci koja sadrži knjigu i brošuru – istaknuo je Gustafsson.

U nastavku, Gustafsson je, bez dokaza, optužio Samsung za prijevaru vezanu za njihove uređaje na preklop, tvrdeći da se Galaxy Fold ne proizvodi u “Samsungovim” tvornicama već isključivo u Kini i to uglavnom u gradu Shenzhen.

Velike količine Fold 2 mobitela bile su nam dostupne po veoma niskim cijenama u Shenzhenu. Naši partneri ponudili su nam isporuku 200.000 primjeraka s nevjerojatnom cijenom po komadu. Mi samo želimo da pred kupce izađemo s dobrom ponudom za proizvode koji se već i onako prave u Kini. Ne vidimo potrebu za skupim promocijama i posebno organiziranim događajima za lansiranje novih modela. Naša reputacija već govori dovoljno sama za sebe – istaknuo je Gustafsson.

Usprkos tvrdnjama prvog čovjeka kolumbijske tvrtke da je 50.000 primjeraka telefona Fold 1 prodano, na internetu gotovo da ne postoje online recenzije ovog proizvoda.

Ipak, jedan kupac iz Lagosa u Nigeriji tvrdi da je uspio nabaviti Fold 1. Mustafa Hussein, koji je na YouTube-u postavio nekoliko kratkih video snimaka mobitela, rekao je u izjavi za PCMag:

Mislim da je uređaj dobar uzimajući u obzir njegovu cijenu. Ipak, djeluje u potpunosti kao kineski proizvod, više kao neka kopija mobitela.

Istovremeno, Hussein se nije odazvao na molbe mnogih skeptika koji su tražili da napravi još video snimaka mobitela i po mogućnosti napravi recenziju istog.

U međuvremenu, Escobar Fold je dobio novu reklamu (video na početku teksta), po provjerenoj formuli, s obiljem golišavih djevojaka koje paradiraju u njoj. Zanimljivo je i to da je Escobarov proizvod podržao Corey Lewandowski , bivši menadžer predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, koji se pojavljuje u jednom od reklamnih spotova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Novosti

Ne moramo naglašavati tko je bio Pablo Escobar i zašto je nosio titulu zloglasnog kralja droge. No, jeste li znali da Pablo ima nešto...

Oglašavanje