Novosti

Kraljevi performansi: telefoni sa Snapdragonom 835

Krajem prošle godine Qualcomm je najavio Snapdragon 835, svoj novi high-end čipset kojim će zamijeniti aktualni Snapdragon 821.

835 prvi je Qualcommov čipset rađen u 10-nanometarskom proizvodnom procesu i za 35% je manji od prošlogodišnjeg modela. Uštede ne prestaju samo na volumenu nego se očituju i na potrošnji; 835 konzumira i do 25% manje energije u odnosu na 821, iako ima dvostruko veći broj procesora (osam umjesto četiri).

Telefoni temeljeni na Snapdragonu 835 bit će tek najavljeni na MWC 2017.

Minijaturnim dimenzijama unatoč, riječ je o iznimno moćnom čipsetu čija primjena neće ostati samo u sferi mobilne telefonije, nego se njegova ugradnja očekuje i u prijenosnim računalima, kamerama te sustavima za virtualnu odnosno proširenu stvarnost.

Kao što je i do sada bio slučaj s najboljim Qualcommovim proizvodima, i ovaj će se naći u najjačim pametnim telefonima ove godine. Mnogi su ga proizvođači već najavili u svojim uređajima, a mi vam predstavljamo najzanimljivije među njima.

Samsung Galaxy S8 i S8+

Prvi koji će profitirati na hardverskoj i marketinškoj snazi ovog čipseta je Samsung. Ugrađivat će se u oba nova Galaxyja, S8 i S8+, koji se očekuju tijekom travnja.

Valja istaknuti kako će Samsungovi telefoni neko vrijeme biti jedini s ovim čipsetom na tržištu, sve zahvaljujući poslovnim vezama između dvije kompanije. Samsung, naime, proizvodi Snapdragon 835 za Qualcomm, pa je iskoristio ovaj odnos da si osigura prvenstvo prilikom isporuke; svi ostali će morati pričekati da Samsung namiri svoje potrebe.

Imajte na umu kako Samsung ima i vlastitu liniju čipseta imena Exynos, koje obično plasira na sekundarna tržišta. S8 i S8+ tako će prvo put Sjedinjenih Država i zapadne Europe, dok će ostali dobiti nešto slabiju konfiguraciju.

Xiaomi

Odlični kineski proizvođač prolazi kroz svojevrsnu krizu, jer su ga po tržišnom udjelu pretekli prvo Huawei, a zatim i Oppo. Snapdragon 835 u njihovom novom modelu Mi 6 donio bi potreban vjetar u leđa, pa je Samsungovo prvenstvo Xiaomiju došlo kao prst u oko.

Mi 6 će svejedno stići na tržište otprilike u isto vrijeme kad i Samsungovi telefoni, ali sa Snapdragonom 835 nižega takta; bolje nisu uspjeli isposlovati.

OnePlus

Aktualni modeli ovog proizvođača, OnePlus 3 i OnePlus 3T, slove za najbolju kupnju u svijetu Androida. Nakrcani su odličnim hardverom temeljenom na Snapdragonu 820 odnosno 821 i upareni s barem dvostruko nižom cijenom od konkurencije, što ih čini pravim flagship killerima.

Njihov nasljednik, OnePlus 4, još je jedan koji čeka u redu pred Qualcommovom tvornicom. Uz najavljene nadogradnje – podrška za VR, bolji ekran – i očekivano povoljnu cijenu, opet će biti prvi izbor za one željne vrhunskih performansi koje neće izuti iz cipela.

HTC

Iako je HTC-ova dosadašnja praksa diktirala izdavanje najjačeg modela odmah na početku godine, ovog su puta odlučili pričekati na novi čipset za svoj HTC 11.

Sva je prilika da će dospjeti na tržište približno u isto vrijeme s još jednim kompanijinim flagshipom, U Ultra. Iako će se ovaj za čipset imati Snapdragon 821, najavljeni dizajn sličan je jedanaestici, stoga je moguće kako će HTC posegnuti za dodatnom diferencijacijom kako ne bi zbunio kupce.

Nokia

Povratnik u svijet pametnih telefona žarko želi Snapdragon 835 u svom najjačem predstavniku imena Nokia P1. Kao i ostali, morat će čekati u redu i tek kad se veliki igrači namire – Samsung je već rekao da će opustošiti Qualcommovo skladište – možemo očekivati staro ime u novom ruhu.

LG

Snapdragon 835 nećete vidjeti u novom LG-u. Ne želeći čekati gotovo sredinu godine za predstavljanje svog G6, LG se okrenuo provjerenom i još uvijek iznimno snažnom Snapdragonu 821. Raniji izlazak na tržište potaknut je računicom da će tako više zaraditi nego da se pojave zajedno s krdom ostalih telefona sličnih karakteristika, s kojim bi se morali tući za svaki dolar.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh