Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Milijarda Android mobitela širom svijeta ugrožena je od hakerskih napada

Više od milijardu Android mobitela i tablet uređaja u svijetu ugroženo je od potencijalnog napada hakera, javljaju svjetski mediji.

Istraga je otkrila da dva od pet Android mobitela ne primaju Google-ova sigurnosna ažuriranja, zbog čega su izloženi riziku od “krađe podataka, zahtjeva za otkupom ili drugim vrstama malware napada”. Ova situacija bi pogođenim korisnicima mogla iz džepa izvući nekoliko tisuća eura.

Google redovno sigurnosnim zakrpama ažurira svoj operativni sustav Android, kako bi spriječio hakerske upade u sustav. Stariji modeli pametnih telefona, međutim, sad su prestali dobivati update, čime su potencijalno postali ugroženi, piše The Sun.

Bez adekvatnog sigurnosnog ažuriranja, hakeri su u stanju zloupotrijebiti sigurnosne rupe u operativnom sustavu i time zloupotrijebiti podatke korisnika.

Istraživači britanske potrošačke udruge “Which?” nasumično su odabrali nekoliko mobitela iz grupe ugroženih i poslije testiranja u laboratoriju, ustanovili da oni mogu vrlo lako biti hakirani. Među njima su bili modeli proizvođača Google, LG, Motorola, Samsung i Sony, od kojih su mnogi još uvijek dostupni u online prodaji.

Prema tvrdnjama britanske udruge, svaki Android pametni telefon iz 2012. godine i stariji, potencijalno je ugrožen.

Među milijardama Android uređaja koji se trenutno koriste u svijetu, tek nešto više od 10 posto njih koristi Android 9.0 Pie operativni sustav, a još manji broj Android 10.

Problem ugroženosti Android uređaja, u odnosu na Apple iOS uređaje, leži i u tome što Google softver koristi puno veći broj proizvođača, koji za svoje uređaje različitih karakteristika i cijena koriste i različite verzije Android operativnih sustava. S druge strane, svi Apple uređaji i njihov softver potiču “iz kuće”, pa je i sigurnosnu kontrolu nad njima puno lakše provoditi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje