Novosti

Nokijin novi punjač i nova serija jeftinih mobilnih uređaja

Na press konferenciji održanoj u četvrtak u Nairobiju, Nokia je najavila četiri nova jeftina mobilna uređaja, od koja su dva s dvostrukom SIM karticom, te punjač za uređaje koji radi na pogon bicikla. Na ovaj način Nokia pokušava učvrstiti svoju poziciju na energetskom tržištu mobilnih uređaja.

Tri uređaja su dio tvrtkine C1 serije, a jedan uređaj, koji će se na tržištu pojaviti pred kraj godine, bit će dio C2 serije. Uređaj C1-00 prvi će imati funkcionalnost dvostruke SIM kartice.

„Jednostavnim pritiskom na tipku, korisnici će moći birati SIM karticu“, izjavio je dopredsjednik pri Nokiji, Alex Lambeek. Lambeek je nadodao da će se na ovaj način povećati fleksibilnost pri putovanjima kroz strane zemlje te će omogućiti lakše dijeljenje podataka između korisnika.

Trajanje baterije uređaja C1-00 će u „standby“ načinu rada iznositi 6 tjedana, za što iz Nokije izjavljuju da je najdulje od njenih dosadašnjih uređaja. Uređaj će također posjedovati malenu svjetiljku te FM radio.

C1-01 i C1-02 uređaji imaju prostor za samo jednu SIM karticu od 32 GB prostora, FM radio i VGA kameru.

C2 uređaji imaju dvostruku SIM karticu s 32 GB s mogućnošću dvostrukog „standby“ načina rada. Ovo znači da pozivi i poruke mogu doći na bilo koji od 2 broja. Jedan od dva prostora za SIM kartice dizajniran je na način da se kartice mogu mijenjati bez prethodnog gašenja uređaja. Cijena uređaja C1 serije kretat će se oko 37 dolara, dok je taj iznos kod C2 serije 45 dolara.

C2 uređaji imaju mogućnost obavještavanja korisnika s podacima o zdravlju, agrikulturi, obrazovanju i zabavi preko servisa  Nokia`s Ovi Life Tools.

Predstavljeni punjač može se postaviti na bicikl ili mali električni generator. Preko vrtnje kotača uređaj se puni preko 2 mm širokim kablom koji se dobije sa svakim Nokijinim uređajem.

Avi Greengart, analitičar pri istraživačkoj tvrtki Current Analysis, nazvao je nove uređaje „pametnim Nokijinim potezom“ na za njih najjačem tržištu. Po udjelu na tržištu, Nokia u razvijenim zemljama stoji odlično.

Greengarta je samo jedna stvar zaintrigirala – zašto je Nokiji toliko trebalo da se prebaci na tržište dvostrukih SIM kartica. Napomenuo je da ostali proizvođači uređaja, kao na primjer kineski, nude ovakve uređaje već godinama.

Uređaji s dvostrukim SIM karticama nisu uobičajeni u SAD-u, ali s malo truda stvari se mogu promijeniti. Ipak, najveći utjecaj na tržište SAD-a mogao bi imati punjač na pogon bicikla.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh