Novosti

Nova strategija iz Microsofta povezat će Windows 10 s Android i iOS uređajima, a ovo je tek početak

Prošle godine Microsoft je nakon dugog nagoviještanja konačno ugasio svoj operativni sustav za pametne telefone. No, to ne znači da se ova korporacija povukla iz biznisa. Microsoft planira ojačati svoju prisutnost na mobilnom tržištu pojavljujući se na drugim platformama i gurajući svoj računalni OS Windows u bolju povezivost između uređaja, što će koristiti svima.

Znate kako korisnici iOS-a imaju sinkronizirane podatke na svim svojim uređajima, a platforme su tako dobro povezane da korisnici gotovo pa i ne primjećujući premještaju svoj rad s laptopa na smartphone i obratno? To iskustvo očajnički nedostaje Android korisnicima – stoga, nema bolje prilike za Microsoft nego da ponudi bolju povezanost Windows OS-a s Android OS-om na pametnim telefonima.

Microsoft je na jučerašnjoj konferenciji najavio tri nove usluge koje će donijeti u fokus cjelokupnu strategiju povezivanja platformi. Strategija najavljuje i povezivanje s iOS platformom, a i iOS i Android bit će povezani s Microsoftom po novoj značajki Timeline na Windows 10.

Sada, Microsoft je najavio još jedno novo iskustvo, tzv. Your Phone, značajku koja će korisnicima Windowsa omogućiti da na računalu primaju i šalju SMS poruke, dijele fotografije s interne memorije mobitela te odgovaraju na notifikacije.

Drugi temelj novog Microsoftovog pristupa tržištu mobilnih operativnih sustava je browser Edge koji će uskoro biti dostupan na iOS-u kako bi dostavio značajku Timeline.

Središte ove strategije je u značajki Timeline, lansiranoj s posljednjim Windows 10 ažuriranjem i koja omogućuje korisnicima da vide povijest svog rada te pregled nedavno posjećenih web stranica. Ova mogućnost je sinkronizirana na svim uređajima, tako da korisnici mogu lako i jednostavno prebaciti svoju aktivnost s mobilnog uređaja na računalo i obratno. Primjerice, ako radite na Word dokumentu na svom laptopu, isti dokument možete vidjeti na Timelineu na svom Android uređaju te nastaviti rad na mobitelu unutar Word Android aplikacije.

Ova značajka korisnicima Androida bit će dostupna putem Microsoftovih aplikacija, a za sam početak potrebno je instalirati Microsoft Launcher s Google Play storea.

Nova usluga Your Phone je drugi dio strategije, a cilja na privatne i na poslovne korisnike. Ova nova značajka izlazi uskoro u sklopu Windows Insider Programa i u osnovi će ponoviti neke od funkcija koje su nam poznate otprije, poput aplikacije Pushbullet. Novost usluge Your Phone je u prijenosu fotografija s mobitela na računalo.

Ovo će biti jako uzbudljivo iskustvo za korisnike i imamo se čemu radovati, dok uređaji koje koristimo svakodnevno postaju sve bolji međusobni prijatelji. Microsoft ne priznaje poraz, zato se i uspijeva održati na vrhu dugi niz godina. Tržište pametnih telefona je globalno i rastuće, tako da Microsoft sigurno neće propustiti svoju krišku tog kolača, a ovaj korak zvuči kao siguran uspjeh.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh