Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Nove Samsungove baterije će se brže puniti i imati duži vijek trajanja

Baterije u smartfonima već godinama se nalaze na ivici velikih promjena, no napredak koji smo dosad vidjeli po tom pitanju dolazio je samo u obliku razvoja tehnologija brzog i bežičnog punjenja.

I iako ovo nisu beznačajne promjene – smartfon koji se napuni za više od 50 posto u pola sata svakako je napredak – životni vijek baterije smartfona već 5 godina, možda i više, traje dan, maksimalno dva dana.

No, Samsung Electronics je nedavno u znanstvenom časopisu Nature objavio izvješće u kojemu tvrdi da su postigli ono što bi moglo biti sljedeći veliki korak u tehnologiji mobilnih baterija.

Samsungov Napredni tehnološki institut (SAIT) je uz pomoć grafena, najtanjeg i najčvršćeg materijala na svijetu koji se odlikuje i kao izvrstan vodič električne energije, uspio produžiti vijek litij-ionske baterije i ubrzati njeno punjenje. Ova tehnologija nudi povećanje od 45 posto u kapacitetu, i pet puta brže brzine punjenja – bateriji ne treba sat vremena, nego samo 12 minuta da se napuni do kraja.

Ova tehnologija mogla bi se primijeniti i na električna vozila, obzirom na to da može izdržati temperature i do 60 Celzija.

Litij-ionske baterije koriste se u brojnim elektroničkim proizvodima još od ranih 90-ih – i u smartfonima od samog početka – no, unatoč tome što su i dalje najbolja trenutna opcija, vrlo su ograničavajuće. Smartfoni, laptopi, pametni satovi i sl. moraju se puni svako toliko, što nervira korisnike, a i veličina baterije utječe na težinu i dizajn (i na to koje druge komponente stanu u proizvod). Nadalje, znale su se pokazati i vrlo problematičnima, te voditi i do eksplozija.

Zbog ovih razloga svi proizvođači traže manju, dugotrajniju zamjenu, a rješenje na bazi grafena moglo bi biti odgovor. Ovaj lagani, minijaturni i izdržljivi materijal dostupan je proizvodnim kapacitetima od 2004. godine, no znanstvenici i dalje proučavaju njegove potencijalne namjene. Iako će se nova Samsungova baterija i dalje oslanjati na litij-ionsku formulu, mogla bi prokrčiti put za veće inovacije.

Samsung je već patentirao ovu tehnologiju u Južnoj Koreji i SAD-u, no ne zna se kad će ona pronaći put do novih modela smartfona. Ako je ovo imalo nalik na prethodna izvješća o naprednim baterijama za mobitele, mogli bismo čekati godinama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje