Novosti

Ovisnost o pametnim telefonima zaista “prži” mozak kao prava droga!

Foto: Pixabay

Velika većina nas danas ima pametne telefone koji nam, osim telefoniranja, omogućavaju još dosta toga. Pomoću njih možemo surfati internetom, igrati igre, snimati fotografije i video snimke visoke kvalitete i rezolucije…

Upravo zbog toga, ne iznenađuje činjenica da ljudi uz svoje mobitele provode zaista mnogo vremena, neki naravno više od drugih. Izgleda, međutim, da bi ipak trebali malo smanjiti doživljaj!

Prema jednom nedavnom istraživanju tijekom kojeg su istraživači koristili magnetnu rezonancu, otkriveno je da su oni ispitanici kojima je dijagnosticirana ovisnost o pametnim telefonima imali fizički izmijenjenu strukturu mozga, što je slično kao kod ovisnika o drogama.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 48 ispitanika, njih 22 svrstano je u kategoriju ovisnika o upotrebi pametnih telefona.

“Imajući u vidu rasprostranjenost njihove upotrebe i stalan rast popularnosti, ovo istraživanje dovodi u pitanje sigurnost korištenja pametnih telefona, barem kad su u pitanju oni kod kojih postoji rizik od razvoja ovisnih načina ponašanja, koja su u vezi s pametnim telefonima”, navodi se u priopćenju istraživača sa Sveučilišta u Heidelbergu.

Ovisnost o pametnim telefonima nije novost, niti je nešto za što već nismo čuli, ali ovakvi rezultati predstavljaju nešto što bi nas svakako trebalo zabrinuti, navodi Ubergizmo.

Upravo zbog toga, tvrtke Apple i Google su u svoje uređaje i operativne sustave uvele nove funkcije koje služe kao pomoć korisnicima da troše manje vremena na svoje mobitele.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh