Novosti

Pomor Googleove konkurencije: Blackberry i Windows na aparatima, Android i dalje raste

Udio mobilnih operativnih sustava postigao je stabilnu ravnotežu; Android i iOS jedina su dva spomena vrijedna OS-a, dok se Windows Phoneu zabijaju posljednji čavli u već odavno ispolirani lijes.

Uvod temeljimo na rezultatima o udjelu operativnih sustava na mobilnim telefonima koje je objavio Android Authority, a odnose se na posljednje tromjesječje 2016. godine gdje dominira Android s 81,7%. Slijedi ga iOS sa 17,9%, dok se za sitniš na dnu trgaju Microsoft, Blackberry i još nekoliko operativnih sustava za koje možda niste niti čuli.

Konkurencija je zdrava stvar i donosi puno koristi, prvenstveno potrošačima; ukoliko ste proizvođač i netko vam puše za vratom, prisiljeni ste praviti kvalitetan proizvod i nuditi ga po što nižoj cijeni. Ozbiljne konkurencije na tržištu mobilnih OS-ova nema praktički od 2011. godine, kad se Blackberry još vrlo pristojno držao, a Windows Phone i Bada izgledali kao da će uspjeti odoljeti naletu Googleove uzdanice.

Danas Windowsi drže tek 0,3% tržišta i u slobodnom su padu, a Blackberry se sveo na statističku grešku. Niti jedan drugi OS nije se pokazao kao ozbiljan izazivač Androidu i iOS-u, makar je bilo pokušaja poput Firefoxovog OS-a koji se pojavio 2013., a zatim neslavno otišao u zaborav.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh