Novosti

Prvi 8K video snimljen mobitelom – nitko nije impresioniran, pogledajte!

Foto: YouTube/ Qualcomm Snapdragon

Mobiteli i njihove kamere dolaskom flagship modela za 2020. godinu prijeći će na novi način video snimanja, kako bi se pratili noviteti i mogućnosti današnjih televizora.

Nije poznato kojim mobitelom je snimljen ovaj 8K videozapis, no poznato je da se koristio Qualcommov trenutno najjači chipset – Snapdragon 865. Spectra 480 ISP jedinica u okviru ovog chipseta u stanju je obraditi gigapiksel po sekundi i teoretski može isporučiti fotografije rezolucije do čak 200 megapixela tj. može istovremeno snimiti 4K video u 60 kadrova po sekundi i okinuti fotografije rezolucije 64 MPx.

Iako Qualcomm napominje da će Snapdragon 865 chipset omogućiti fotografije profesionalne kvalitete i sjajne video zapise, ovaj video je daleko od sjajnog. Arizona je prelijepa sama po sebi, ali hardver, koji ju je snimio u 8K, isporučio je krzavu, pikseliziranu kompoziciju, punu šumova i poprilično točkastu. Također, kadar na mnogim mjestima leluja, što je jasno vidljivo, a dolazi i do distorzije tj. zamućenosti snimke na sva četiri kraja.

Naravno, ovdje se radi samo o prvom objavljenom videu, koji na trenutke zaista pokazuje ogroman potencijal kamere mobilnog uređaja, bez obzira na manjkavosti, koje su uočljive. Također, video je snimljen u studenom 2019. godine u kombinaciji Qualcomm i Sony IMX 586 48MPx hardvera (senzor kamere, ne mobitel ili kamera- uređaj), koji je samo demo probni hardver i nije imao konačan softver niti se na njegovim detaljima previše radilo.

Vjerujemo da su i softver i hardver u četiri mjeseca značajno napredovali i da će video snimljen modernim kamerama mobitela u 8K rezoluciji biti drastično kvalitetniji nego ovaj prikazan ovdje.

Kako se vama sviđa ovaj video?

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh