Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Razvijen COVID-19 test zasnovan na mikroskopu pametnog telefona

Konvencionalne metode otkrivanja patogena su nerijetko skupe i uključuju veliku količinu laboratorijske opreme te zahtijevaju znanstvenu ekspertizu.

Foto: Pixabay

Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni razvijaju metodu testiranja koja koristi mikroskop pametnog telefona za analizu uzoraka sline. Metoda testiranja može dati rezultate za samo 10 minuta.

Naime, istraživački tim predvođen profesorom Jeong-Yeol Yoonom prilagodio je jeftinu metodu koja je izvorno kreirana za otkrivanje norovirusa, mikroba poznatog po širenju na krstarenjima.

Konvencionalne metode otkrivanja patogena su nerijetko skupe i uključuju veliku količinu laboratorijske opreme te zahtijevaju znanstvenu ekspertizu. Test norovirusa, zasnovan na pametnom telefonu i razvijen u Arizoni, sastoji se od pametnog telefona, jednostavnog mikroskopa i komada mikrofluidnog papira – papira presvučenog voskom koji omogućuje da tekući uzorak prolazi kroz određene kanale.

Test je manji i jeftiniji od ostalih, a komponente koštaju oko 40 eura. Korisnici uvode antitijela s fluorescentnim zrncima u potencijalno kontaminirani uzorak vode, piše SciTechDaily.

Foto: UArizona Biosensors Lab

Ako je u uzroku prisutno dovoljno čestica patogena, na svaku česticu patogena veže se nekoliko antitijela. Pod mikroskopom se čestice patogena prikazuju kao male nakupine fluorescentnih zrnaca, koje korisnik tada može izbrojiti. Postupak traje oko 10 do 15 minuta, a tvrdi se da i oni koji nisu znanstvenici mogu naučiti kako se koristi gledanjem kratkog videa.

COVID-19 verzija testa donosi dodatna poboljšanja kao što su kućište s 3D tiskanim elementom za pričvršćivanje mikroskopa i mikrofluidni papirni čip.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Samsung

Svaki dan se oslanjamo na naš digitalni svijet koji čini velik dio naših života gdje se puno oslanjamo na virtualne podatke. Naše informacije sada...

Samsung

Tvrtka Samsung Electronics nedavno je predstavila najnoviji Samsung Galaxy A52s 5G pametni telefon. Nakon što je prethodni Galaxy A52 izazvao iznimno pozitivne reakcije u...

OnePlus

Prošlog mjeseca saznali smo da OnePlus radi na novom članu serije OnePlus 9, nazvanom OnePlus 9 RT. Uređaj je dobio kodno ime “Martini”, a...

Novosti

Ovog mjeseca, POCO slavi trogodišnjicu otkako je tvrtka lansirala svoj prvi pametni telefon – Pocophone F1, koji je objavljen 27. kolovoza 2018. godine Uoči...

Oglašavanje