Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Razvijen COVID-19 test zasnovan na mikroskopu pametnog telefona

Konvencionalne metode otkrivanja patogena su nerijetko skupe i uključuju veliku količinu laboratorijske opreme te zahtijevaju znanstvenu ekspertizu.

Foto: Pixabay

Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni razvijaju metodu testiranja koja koristi mikroskop pametnog telefona za analizu uzoraka sline. Metoda testiranja može dati rezultate za samo 10 minuta.

Naime, istraživački tim predvođen profesorom Jeong-Yeol Yoonom prilagodio je jeftinu metodu koja je izvorno kreirana za otkrivanje norovirusa, mikroba poznatog po širenju na krstarenjima.

Konvencionalne metode otkrivanja patogena su nerijetko skupe i uključuju veliku količinu laboratorijske opreme te zahtijevaju znanstvenu ekspertizu. Test norovirusa, zasnovan na pametnom telefonu i razvijen u Arizoni, sastoji se od pametnog telefona, jednostavnog mikroskopa i komada mikrofluidnog papira – papira presvučenog voskom koji omogućuje da tekući uzorak prolazi kroz određene kanale.

Test je manji i jeftiniji od ostalih, a komponente koštaju oko 40 eura. Korisnici uvode antitijela s fluorescentnim zrncima u potencijalno kontaminirani uzorak vode, piše SciTechDaily.

Foto: UArizona Biosensors Lab

Ako je u uzroku prisutno dovoljno čestica patogena, na svaku česticu patogena veže se nekoliko antitijela. Pod mikroskopom se čestice patogena prikazuju kao male nakupine fluorescentnih zrnaca, koje korisnik tada može izbrojiti. Postupak traje oko 10 do 15 minuta, a tvrdi se da i oni koji nisu znanstvenici mogu naučiti kako se koristi gledanjem kratkog videa.

COVID-19 verzija testa donosi dodatna poboljšanja kao što su kućište s 3D tiskanim elementom za pričvršćivanje mikroskopa i mikrofluidni papirni čip.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Xiaomi

U pretrpanom svijetu pametnih telefona, brzine punjenja postale su još jedan način kako da se proizvođači izdvoje iz mase. Kineski Xiaomi testirao je svoj...

Novosti

Honor će 16. lipnja biti domaćin događaja u kineskom Šangaju, tijekom kojeg se od tvrtke očekuje predstavljanje Honor 50 serije telefona. Nakon toga, očekuje...

Xiaomi

Jedan od najprodavanijih mobitela prošle godine, Poco X3 NFC dobio je nasljednika u Pro verziji. Poco X3 PRO je inačica Poco X3 telefona s turbopunjačem i...

Oppo

Oppo ide na sve ili ništa kad je u pitanju Reno serija mobitela. Tvrtka je petu seriju lansirala za šest mjeseci, a sada je...

Oglašavanje