Novosti

Tko će postati vlasnikom Snapdragon čipseta? Na pomolu najveće tech-spajanje u povijesti

Ako ste pratili nedavna zbivanja u svijetu mobilne telefonije, možda ste naletjeli na vijest kako Broadcom, krupno ime u industriji poluvodiča, želi kupiti još jednog velikana, tvrtku Qualcomm. Već neko vrijeme traje povuci-potegni, u što je uključen i pokušaj neprijateljskog preuzimanja na burzi što je cijelu priču dodatno zakompliciralo. Dosadašnji odnos ovih kompanija bio je kompetitivan – direktna su konkurencija jedan drugom – pa su se jedno desetljeće unazad često međusobno tužili zbog povrede patentnih prava.

Qualcomm je prije svega poznat po svojim čipsetima Snapdragon, koji pogone gotovo sve flagship mobilne telefone unazad par godina. Broadcom je originalno ponudio golemih, enormnih 105 milijardi dolara za Qualcomm, što je ovaj hladno odbio. Nedugo potom ponuda je povećana na 121 milijardu, što je Qualcomm prokomentirao kao “ozbiljno podcjenjivanje vrijednosti” i opet zalupio vratima.

Upravo predstavljeni Samsung Galaxy S9 ima Snapdragon 845

Priča nije stala na tome, nego se još malo zapetljala. U posljednjoj izjavi za javnost koja je stigla iz Qualcomma rečeno je kako su spremni pregovarati o cifri od 160 milijardi (!!) dolara, a između redova se da isčitati da ni tada ništa ne obećavaju. U Broadcomu su već frustrirani ovim povuci-potegni, jer su već ponudili rekordne iznose (spomenutih 105 i 121 milijarda dolara) za neku tehnološku kompaniju. Također znaju da im vrijeme neumitno istječe, jer će Qualcommu vrijednost u sljedećim mjesecima i godinama rapidno rasti.

Qualcomm je, naime, dao ponudu za kupnju ugledne nizozemske kompanije NXP Semiconductors u vrijednosti od 44 milijarde dolara, čime bi diverzificirali vlastiti portfelj koji se trenutno temelji gotovo isključivo na Snapdragonu. Ujedno intenzivno rade na razvoju čipseta za mreže pete generacije. Kad ove kroz nekoliko godina zažive, očekuje se da Qualcomm lopatama pobere vrhnje.

Ova izuzetno zanimljiva situacija zacijelo će se rasplesti u sljedećih nekoliko tjedana, a ako se Broadcom i Qualcomm zaista na kraju spoje u jednu kompaniju, postat će treći najveći proizivođač čipseta na svijetu, odmah iza Intela i Samsunga.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh