Novosti

Uskoro otkazi i u HT-u

Deutsche Telekom, većinski vlasnik Hrvatskog telekoma, u idućem je razdoblju postavio kao jedan od strateških ciljeva smanjiti broj radnika u Hrvatskoj, pa se spekulira da će kroz iduće tri godine, čak tisuću ljudi ostati bez posla.

Deutsche Telekom navodi da u okviru nove strategije planiraju značajno rezanje troškova, a dio tog reza osjetiti će se kroz smanjenje broja radnika. U tromjesečnom izvještaju gdje je ovaj podatak naveden, ne spominje se kada će otkazi nastupiti niti koliko će radnika ostati bez posla. Portal Poslovni dnevnik napominje da je Uprava HT-a u siječnju najavila otpuštanje 300 radnika, a očekuje se sličan nastavak u sljedećih 3 godine.

No, da otkazi nemaju mnogo veze s kvalitetom postignutih rezultata HT-a ukazuje usporedba neto dobiti koju su u prva tri mjeseca ove godine imali HT i Deutsche Telekom (DT). I dok je DT, koji je ujedno najveći europski operater, zabilježio pad neto dobiti od 37,4 posto, na 480 milijuna eura, samo je HT imao neto dobit od 47 milijuna eura ili gotovo desetinu ukupne neto dobiti koju je iskazao DT. Poslovanje na Balkanu, osobito u Rumunjskoj i Grčkoj, te u SAD-u gdje je T-Mobile USA gubio korisnike glavni su krivci za pad dobiti DT-a u prva tri mjeseca ove godine.

Također, DT je u svom tromjesečnom izvješću naveo da je Hrvatski telekom uspješno proveo integraciju T-Mobilea i T-Coma u jednu tvrtku. Hvali se i mobilno poslovanje u Hrvatskoj zbog ukupnog rasta broja korisnika na tri milijuna, kao i rasta broja pretplatnika koji su izdašniji potrošači. No, požalili su se na mobilni porez i nedostatne rezove troškova, te na nepovoljan tečaj kune.

Kao dio nove transformacijske strategije, i Nokia je nedavno najavila “rezanje” broja radnika.

 

Izvor: http://danas.net.hr/


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh