Novosti

Vipnet kupio B.net

Vipnet je jučer kupio B.net, najveću kabelsku televiziju u Hrvatskoj, za velikih 93 milijune eura i time. Ovim poslovnim potezom, HT dobiva dosad najveću konkurenciju na domaćem tržištu. Ovakav potez ujedno znači da bi Vipnet uskoro mogao ući na tržište fiksne telefonije kojom trenutno suvereno vlada HT.

Vipnet je već duže vremena planirao kupovinu B.neta, a još nije isključeno da će kupiti Optimu, H1 ili Metronet, inače 3 kuće koje su uz B.net bile došle u obzir za akviziciju.

Kupnjom B.neta, Vipnet bi mogao stvoriti konkurenciju HT-u i na području kabelske televizije, tj. jaku konkurenciju HT-ovoj usluzi MaxTV.

Da napomenemo, B.net ima infrastrukturu i usluge koje Vipnet nema, a koje mu trebaju za oduzimanje tržišnog kolača HT-u. To su u prvom redu usluge televizije i širokopojasni Internet. B.net je uspio “ukrasti” nešto korisnika od HT-a, ali sam nije imao financijsku moć da postane prava konkurencija. Vipnet će sigurno morati uložiti ogromna financijska sredstva da ugrabi značajniji tržišni udio od HT-a. U svakom slučaju, HT je vjerojatno siguran do kraja godine, a onda počinje prava tržišna utakmica.

Za korisnike ova akvizicija donosi brojne prednosti. Cijene usluge će se smanjiti, naročito televizije. Vjerujemo da će doći do proširenja televizijskih paketa pa će se za istu ili manju cijenu dobiti više programa. Slično bi se moglo dogoditi na području fiksne telefonije.

Za korisnike ovo bi moglo donijeti brojne prednosti. Prvo i najvažnije, cijena usluge bi se mogla smanjiti, naročito što se tiče televizije. Iako MaxTV i B.net imaju podjednake cijene svojih televizijskih paketa, ukoliko žele zadržati postojeće korisnike i privući nove, spuštanje cijena je najbolji način za to. Nadalje, usluge i televizijski paketi bi se mogli proširiti, što znači da će se za istu cijenu vjerojatno dobiti veći broj programa.

Nagađamo da bi ovo mogla biti tek prva u nizu Vipnetovih akvizicija manjih tvrtki, a tko je sljedeći na redu, tek ćemo vidjeti.

 

Izvor: Jutarnji.hr


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh