Geekmaxi
Novosti

Vivo i Doogee predstavili prve smartfone sa senzorom za otisak prsta pod zaslonom

Senzor za otisak prsta sigurno je omiljena tehnologija mnogima. Brzo je, jednostavno i sigurno. Bilo da se nalazio na prednjoj ili stražnjoj strani smartfona, jednako oduševljava svojom efikasnosti – evenetualno oni koji su se našli na boku uređaja nisu postigli veliki uspjeh.

Dugo se očekivalo i pisalo o tehnologiji koja će taj identifikacijski senzor smjestiti pod zaslon, i spekuliralo se da će to biti Apple koji će implementirati tehnologiju u iPhone X, no to se nije dogodilo.

Na ovogodišnjem CES-u, najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike, nekoliko je igrača predstavilo in-display senzor za otiska prsta na svojim smartfonima, koji su već sada spremni za masovnu proizvodnju.

Kineski veliki igrač Vivo predstavio je svoj prvi smartfon sa senzorom za otisak prsta ispod zaslona. No nisu bili jedini: istu je tehnologiju predstavio i Doogee na 6,2-inčnom zaslonu svog Doogee V.

Kompanija odgovorna za ovu inovaciju optičkih senzora je Synaptics, koja je krajem prošle godine najavila masovnu proizvodnju svojih prvih in-display optičkih senzora za otisak prsta. Clear ID senzori funkcioniraju na isti princip kao i senzori na tipki za otključavanje – ali su magičniji – prodiru kroz praznine između piksela na OLED zaslonima (s LCD zaslonima ovo nije moguće zbog njihove potrebe za pozadinskim svjetlom) i skeniraju prst. Vjerojatno je ovo bila tehnologija zbog koje su Samsung i Synaptics imali suradnju za Galaxy S8, no to se nije dogodilo zbog problema s implementacijom pa je Samsung na kraju senzor stavio na poleđinu svog flagshipa.

Magija je u nevjerojatnoj intuitivnosti koju ova tehnologija pruža – baš kao i tehnologija prepoznavanja lica. U oba slučaja smartfon se otključava čim ga uzmete u ruke, a tehnologija koja stoji iza toga ostaje nevidljiva. Brzo, jednostavno i toliko bez napora da bi se moglo i zaboraviti da je tu.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh