Novosti

Zastupljenost smartphonea u svijetu je porasla na 30 posto

Mobilni telefoni su se ukorijenili u navike mnogih, tako da sve više predstavljaju potrebu umjesto luksuznog statusa. Iako ‘obični’ mobiteli još uvijek dominiraju svijetom, potražnja za pametnim telefonima u dijelovima Europe i SAD-u je drastično porasla. Prema podacima tvrtke VisionMobile, zastupljenost pametnih telefona u svijetu je dostigla 27 posto.

Velika potražnja za smartphone uređajima uvjetuje da se iz luksuznog segmenta ponude sele u pristupačniji, pa ne čudi da su najtraženiji oni u pre-paid ponudama operatera. To se posebno odnosi na tržišta koja karakteriziraju niska primanja potrošača, poput kineskog ili indijskog. No, sve više operatera i na drugim tržištima nudi smartphone u pre-paid paketima.

Ne čudi da među 27 posto mobilnih uređaja ima najviše onih s Android i iOS operativnim sustavima. Apple i drugi proizvođači koji koriste Android platformu su se uspjeli povećati svoj udio na štetu Nokie i RIM-a, koji su prethodno bili predvodnici tržišta. Međutim, BlackBerry i Nokie sa Symbian operativnim sustavom su još uvijek dobro zastupljene među pre-paid korisnicima, piše Wierd.

Od svih zemalja koje je istraživanje obuhvatilo, najveća penetracija smartphone uređaja je zabilježena na području Sjeverne Amerike i Europe, gdje je ostvaren udio od 63 posto, odnosno od 51 posto. Ostale dijelove svijeta karakterizira daleko niža stopa penetracije. Zbog različitog standarda i velikog broja zemalja koje obuhvaća, regija Azije i Pacifika bilježi stopu od 19 posto, Afrika i Bliski istok 18 posto, a Južna Amerika 17 posto.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh