Apple

Apple tuži Samsung

Gdje ima dima, ima i vatre, a gdje ima Applea ima i sudskih tužbi. Tako je Apple nastavio svoj niz sudskih tužbi, ovom prilikom protiv južno-korejskog prodavača handseta Samsunga te pojedinih uređaja temeljenih na Androidu koji nose Samsungov logo.

Da budemo precizniji, Apple smatra da Samsung Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S i Galaxy Tab uređaji, svi pokretani Androidom, izgledom previše podsjećaju na iPhone 3G / 3GS. No to nije sve. Apple također optužuje da Samsungovi uređaji koriste elemente sučelja kakve nalazimo na Appleovim patentima.

U tužbi protiv Samsunga, Apple je naveo da ranije verzije Samsungovih pametnih telefona nisu utjelovljavale istu kombinaciju Apple-ovog dizajna:

“Čak su i ikonice u ranijim verzijama Samsungovih pametnih telefona izgledale drukčije jer su imale raznovrsne oblike – i nisu izgledale kao polja kvadratića sa zaobljenim kutovima”, navodi Apple.

S druge strane, opće je poznata činjenica da ovo nije prvi put da se Apple upušta u sudske sporove sa drugim kompanijama u vezi elemenata korisničkog sučelja ili drugih značajki uređaja.

Tako je nedavno Apple tužio Nokiju zbog nevaljalih patenata korisničkog sučelja. Sličnu tužbu je Apple pokrenuo protiv HTC-a.

Predstavnik iz Applea je izjavio: “Nije slučajnost da posljednji Samsungovi proizvodi izgledaju kao iPhone i iPad, od hardverskog oblika do korisničkog sučelja pa čak i pakiranja. Ovakvo očito kopiranje je nepravedno i moramo zaštititi Appleovo intelektualno vlasništvo kada tvrtke pokušavaju ukrasti naše ideje.”

Dakako, baš kao što je slučaj bio s prijašnjim Appleovim tužbama, Samsung je najavio kontra tužbu:

“Mislimo da je Apple povrijedio naše patente komunikacijskih standarda. Razmatramo protutužbu.”, rekao je Chung Jae-woong, glasnogovornik Samsung Electronicsa.

Apple je tužbu poslao u petak, okružnom sudu u Sjevernoj Kaliforniji.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh