LG

Google I/O 2011

Google I/O je godišnji dvodnevni događaj fokusiran na razvoj Web, mobilnih i poslovnih aplikacija vezanih uz Google. Događaj se odvija u Googleovom Moscone centru u San Franciscu 10. i 11. svibnja.

Ovogodišnji Google I/O je započeo očekivanim govorom o evoluciji Androida i sve većem broju korisnika Androida. Operacijski sustav je javnosti dostupan tek nekoliko godina, a broj korisnika je prešao brojku od 100 milijuna. Dnevna aktivacija novih uređaja prelazi 400.000 što znači da bi kroz godinu dana broj korisnika mogao iznositi 200 milijuna.

Android Market je zabilježio sličan rast. Dostupno je preko 200.000 aplikacija, a ukupan broj preuzimanja prelazi 4.5 milijardi. Nedavno je prestigao i App Store što se tiče besplatnih aplikacija…

 

Android 3.1 Honeycomb

O čemu se dosad govorilo na Google I/O konferenciji? Kao prvo, to je nova verzija Androida za tablete. Verzija će doći pod imenom Android 3.1 Honeycomb s obzirom da neće biti velikih promjena. Preciznije, to su uglavnom sitne promjene i optimizacija programskog koda. Dakako, ima i nešto novih mogućnosti, primjerice bit će moguće promijeniti veličinu widgeta na homescreenu. Novost je i “USB host mode” kojim korisnik može prebaciti slike sa memorijske kartice ili digitalne kamere na tablet.

Sve promjene možete pronaći na ovom linku.

 

Android Ice Cream Sandwich

Honeycomb će biti u središtu pozornosti ove godine, ali Google nije prestao sa radom na OS-u za pametne telefone. Sljedeća verzija Androida za smartphone uređaje trenutačno nema novi broj, a (vjerojatno privremeno) ime je “Ice cream sandwich”. Očekivani izlazak na tržište je u zadnjem tromjesečju ove godine.

Ice cream sandwich bi trebao biti ultimativni operacijski sustav koji će ujediniti najbolje od Gingerbreada i Honeycomba te biti namijenjen svemu i svačemu – od pametnih telefona i tableta do Google TV-a.

 

Nova politika nadogradnji i zakrpi za Android

Google razumije da su zakrpe i nadogradnje bitan dio Androida. U sklopu toga, najavili su formiranje novog tima ljudi koji će brinuti o tome koliko brzo su uređaji nadograđeni nakon izdavanja nove verzije Androida.

Tvrtke koje će sudjelovati kao dio ovog tima su Verizon, HTC, Sprint, LG, T-Mobile, Vodafone, Motorola, AT&T, Sony Ericsson i Samsung. Google je također pozvao ostale proizvođače i operatere da se pridruže timu. Cilj je da svi novi uređaji dobivaju redovite i pravovremene nadogradnje na najnoviju verziju Androida barem 18 mjeseci otkako je uređaj izdan na tržište (naravno, ako je to u hardverskim mogućnostima uređaja).

 


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh