Novosti

Kratki pregled – Google Nexus S

Prije nekoliko dana, objavljene su konkretne informacije o dugoočekivanom Google Nexus S uređaju – prvom smartphoneu sa Gingerbreadom tj. sa Android 2.3 verzijom. U razvoju ovog uređaja izravno je sudjelovao Googleov tim zadužen za izradu Android operacijskog sustava. Zbog toga, Google Nexus S dolazi sa “čistim” Androidom, bez ikakvih aplikacija treće strane i time može u potpunosti ponuditi korisničko iskustvo.

Za razliku od prvijenca, Nexus One-a, Nexus S nije dizajniran iz ničega – početna točka za razvoj bio je Samsung Galaxy S. Google ovaj mobitel neće prodavati direktno potrošačima, nego će prodaja ići preko Best Buya (SAD) i preko Carphone Warehousa (Velika Britanija). Prodaja uređaja počinje 16. prosinca. Za očekivati je ogromne gužve, pogotovo pošto su prodavači izjavili da će prodaja ići po principu “tko prvi njegova djevojka” (ili u ovom slučaju mobitel).

Google Nexus S u svakom slučaju zadovoljava visoka očekivanja. Znatno je brži od Nexus One-a i većine modernih smartphonea, posjeduje AMOLED ekran rezolucije 400 x 800 piksela (jedini konkurent ovome je iPhone 4) i omogućava NFC (Near Field Communication). Uređaj je veoma jednostavno za podesiti, jer koristi Gmail, Google Calender i druge Googleove aplikacije koje su izrazito user-friendly. Upravo je to jedna velika prednost ovog smartphonea – iPhone 4 nije u mogućnosti koristiti sve ove Google aplikacije.

Nexus S koristi 1GHz Hummingbird procesor koji podržava multitasking i pozadinske procese. Unatoč odličnoj hardverskoj opremljenosti, vijek baterije je dugotrajan. 1500 mAh Li-Ion baterija, prema navodima, izdrži do 6 sati konstantnog razgovora i prijenosa podataka. Googleove službene specifikacije navode 400 minuta razgovora na 3G mreži i 841 minutu na 2G mreži. Ovo je poprilično entuzijastično, no baterija je zasigurno bolja od trenutnih uređaja.

Velika novost ovog mobitela je svakako Near Field Communication. Iako će većina korisnika vjerojatno ugasiti ovu opciju kako bi smanjili potrošnju baterije, NFC će zasigurno biti od velike koristi u skoroj budućnosti. Osim što će znatno olakšati prijenos podataka sa jednog mobitela na drugi, moći će se upotrebljavati umjesto kreditne kartice.

Treba spomenuti i Google aplikacije za pretraživanje glasom koje dodatno ističu Nexus S u odnosu na iPhone 4.

U svakom slučaju, Google Nexus S neće natjerati korisnike iPhone 4 uređaja da se prebace na njega. Međutim, korisnici Androida će htjeti Nexus S više od ijednog drugog mobitela. U većini karakteristika je bolji od iPhonea. Nexus S ima manje impresivan ekran i nešto slabije korisničko iskustvo u odnosu na iOS, ali to nadomješta odličnim Googleovim aplikacijama kao što su Navigation, aplikacije za prepoznavanje glasa i dr.

Pitate se za cijenu? U Velikoj Britaniji, smartphone će kupce stajati £550 (657 eura) što je znatno skuplje od Galaxy S-a. Za sad se ne zna kada (i hoće li) će se ovaj mobitel moći kupiti u Republici Hrvatskoj. Za pretpostaviti je da će cijena u RH biti još veća.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh