Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Novosti

Najbolji pametni telefon je Samsung Galaxy SII

Na svjetskom okupljalištu igrača u mobilnoj industriji dodijeljene su godišnje nagrade. Najbolji smartphone je Samsungova uzdanica Galaxy SII, a najbolji novi model Nokia C3-00.

Događajima nabrijan Mobile World Congress u Barceloni nastavljen je panel-diskusijom o mobilnim uslugama u oblaku.

Jedan od panelista bio je Rene Obermann, predsjednik uprave Deutsche Telekoma, koji je istaknuo kako je donedavno imperativ bio da sve telekom usluge budu mobilne, a danas svi žele takve usluge smjestiti u oblak.

Ideja o uslugama u oblaku prisutna je već dulje vrijeme, čak su i mnoge usluge pozicionirane na taj način, no terminologija je bila drukčija. Modeli gdje su fotografije i glazba smještani na nevidljive servere sasvim se uvriježila, no telekom operatori žele nešto više, jer imaju riješenu strukturu da ponude takve usluge.

Obermann je rekao da su takve usluge još jedna sjajna prilika da se operatori prilagode korisnicima i ponude im jednostavne, ali atraktivne usluge, odnosno usluge bez suvišnih ‘kako’ i ‘zašto’.

Pritom je istaknuto da treba koristiti razvoj tehnologije upravo zbog plasmana usluga korisnicima, a ne zbog mogućnosti koje neka tehnologija ima.

Na sajmu u Barceloni govorilo se ponajviše o LTE-ju, pa je rečeno da valja osmisliti usluge gdje će takva tehnologija najviše doći do izražaja. Tako je istaknuto da će killer aplikacija s LTE-jem u pozadini biti konverzacijski video, dakle ono što se gromoglasno najavljivalo kod razvoja 3G mreža, ali nikad nije zaživjelo.

Podaci su neupitni: svake minute uploada se 48 sati videa na YouTube, a četiri milijarde videa pogleda se svakog dana. Na Facebooku se uploada dnevno 250 milijuna fotografija, pa ne čudi što namjerava krenuti s vlastitim videoservisom i uslugom za videorazgovor. Čak 42 posto razgovora putem Skypea odnosi se na video razgovore. Očito je kako će videorazgovori putem smartphonea zahvaljujući LTE-ju postati standard.

Razgovarao sam s Johanom Buseom, članom uprave Hrvatskog Telekoma, koji kaže da tehnologija mijenja i način našeg ponašanja. Prije nekoliko godina većina korisnika mobilnih uređaja držala ih je na uhu, jer je razgovor bio prioritet u njihovu korištenju. Danas ih drže u rukama i tipkaju odgovarajući na poruke, mailove, ispisujući statuse ili se jednostavno igraju.

Znači li to da će konverzacijski video opet promijeniti ponašanje, pa ćemo oko sebe vidjeti mnoštvo ljudi kako drže smartphoneove u visini očiju? Vidjet ćemo, ako ne uživo, barem putem smartphonea.

Od uređaja predstavljenih na sajmu valja još istaknuti Asusov PadFone. Posrijedi je hibrid prijenosnika, tableta i smartphonea. Dok smo dosad sretali hibride prijenosnika i tableta, ovo je prvi put da se pojavljuje i opcija sa smartphoneom.

Jednostavno, smartphone s operativnim sustavom Android 4.0 i dual-core procesorom na 1,5 GHz priključuje se na zaslon u obliku tableta i tada sve ono što funkcionira na smartphoneu, funkcionira i na tabletu. Kad se tome doda tipkovnica, eto i prijenosnika.

Na sajmu su se predstavile i tri hrvatske tvrtke. Končar – Institut za elektrotehniku predstavio je tako Končar Hybrid Power Supply, što je jedinstveni autonomni sustav napajanja baznih stanica. Proizvod je u potpunosti ekološki prihvatljiv jer se napaja obnovljivim izvorima energije: uz sunce i vjetar za proizvodnju električne energije koristi i gorive članke.

Dodijeljene su i godišnje nagrade krovne udruge igrača u mobilnoj industriji – GSMA-e. Najbolji smartphone je Samsung Galaxy SII, a najbolji novi model je Nokia C3-00.

Tportal

5 komentara

5 Comments

 1. Matija Viola s Facebooka

  2 ožujka, 2012 u 7:38 pm

  bas je bezveze

 2. Zrinka Corluka s Facebooka

  2 ožujka, 2012 u 8:01 pm

  Ja ga imam i super sam zadovoljna. Samo da ima bolju bateriju i iPhone mu nije ni do koljena.

 3. Matija Viola s Facebooka

  2 ožujka, 2012 u 8:10 pm

  iphone ie 100 puta bolji od samsunga

 4. Luka Bister

  2 ožujka, 2012 u 9:36 pm

  iphone neče biti bolji ni u najgoroj nočnoj mori!!!

 5. Matija Viola s Facebooka

  3 ožujka, 2012 u 9:17 am

  mos mislit da nece

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje