Motorola

Stiže WiMAX 2

Iako je samo mali dio svijeta pokriven WiMAX mrežama, čini se da je i to dovoljno za njihovu nadogradnju. Velike tvrtke koje se koriste WiMAX mrežama, najavile su nastanak novih pogona za mrežu koja podupire 4G tehnologiju. WiMAX 2 Collaboration Initiative (WCI) osmišljena je s ciljem unapređenja postojećih tehnologija k verziji WiMAX 2.

WiMAX je jedna od dvije telekomunikacijske tehnologije koje se mogu okarakterizirati kao 4G. Korištenje WiMAX-a raste i iako većina ljudi nema pristup WiMAX mrežama, broj istih također konstantno raste.

Tvrtke koje se zalažu za proguravanje WiMAX tehnologije na tržište, žele zauzeti dobar početni položaj u skorašnjem WiMAX-ovom probijanju u svijet mobilnih komunikacija. U suradnji s dostavljačima opreme i istraživačkim organizacijama, WCI pokušava WiMAX učiniti bržim i interoperabilnijim, pokušavajući ga pritom sačuvati kompatibilnim s prijašnjim verzijama. WCI se nada da će WiMAX 2 tehnologija biti spremna do kraja ove godine.

WiMAX Forum zajednica će i dalje voditi WiMAX organizaciju, dok će WCI biti fokusiran na unapređenje WiMAX tehnologija pri čemu će usko surađivat s Forumom.

WIC tvrdi da će brzina preuzimanja podataka na WiMAX 2 mrežama doseći vrijednosti i preko 300 megabajta po sekundi (Mbps). Također će se poboljšati performanse mreža pri pružanju Voice-over-IP (VoIP) usluga. Prije puštanja tehnologije u korištenje, obavit će se detaljna testiranja i analize kako bi se uvjerilo da se 4G aplikacije izvode bez problema.

WCI se trenutno sastoji od tvrtki Alvarion, Beceem, GCT Semiconductor, Intel, Motorola, Samsung, Sequans, XRONet, ZTE i tajvanske istraživačke organizacije ITRI.


Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh