Sony

Sony planira predstaviti WiFi objektiv za mobitele

Procurile su informacije o Sonyevim objektivima koji bi radikalno poboljšali fotografije uslikane mobitelom- iz razloga što one ne bi bile uslikane mobitelom.

Naime, Sony planira predstaviti objektive imena QX10 te QX100 koji su zapravo identični objektivima Sonyevih postojećih “idiot” fotoaparata.
Objektivi bi se povezivali s mobitelom putem WiFi-a (nagađa se da bi se povezivanje moglo ubrzati i NFC-om) te bi mobitel zapravo služio kao ekran.

Na mobitelu bi se mogle i mijenjati postavke kao na normalnom fotoaparatu, no neke stvari bi bile ugrađene i u same objektive.
Tako se nagađa da bi objektivi imali gumbe za uključivanje i okidanje, mikrofon, prsten za zumiranje i fokusiranje, utor za SD karticu te mali ekran za prikaz stvari poput stanja baterije i SD kartice.

Tako nešto smo viđali i prije, ali ovaj put se Sony odlučio za nešto drugačiji pristup.
Objektivi bi se teoretski mogli koristiti i kao samostalni fotoaparat (s mobitelom u džepu), no pretpostavlja se da bi objektivi došli sa nekom vrstom prihvata kako bi se mogli pričvrstiti na mobitel.

Jeftiniji QX10 sadrži senzor i leće identične onima na Sony Cyber-shot WX150 fotoaparatu, dok bi skuplji optiku “naslijedio” sa Sony Cyber-shot RX100 II fotoaparata. Oba objektiva će moći snimati video 1080p rezolucije uz optičku stabilizaciju slike.
Cijena QX10 bi se trebala kretati oko 1400 kuna ($250), a QX100 oko 2600 kuna ($450).

Iako se ovakve cijene mogu činiti visokima, s obzirom na činjenicu da fotoaparati od kojih optika potječe koštaju oko duplo više- Sony vjerojatno cilja na publiku koja želi imati dobar mobitel, ali ne želi nositi dva uređaja.
Iako je to cilj svih današnjih mobitela koji su orijentirani na fotografiju, zbog općeprihvaćenih ograničenja mobitela- rijetko koji se može mjeriti i sa starijim “idiot” fotoaparatima.

Glavni razlog je sam objektiv čije se dimenzije od par centimetara moraju strpati u mobitel širine manje od centimetra, s tim da tu još dolaze i ostale komponente mobitela.

Tako da bi ovo mogla biti isplativa kupnja ljudima koji žele bolji fotoaparat, a ne treba im cijelo tijelo fotoaparata pošto uvijek nose mobitel sa sobom.
Također, bežični način povezivanja bi mogao pružiti neke nove vrste fotografija- krenuvši od stvari poput jednostavnijeg okidanja na daljinu pa do novih tehnika slikanja.

Očekuje se da će Sony objektive predstaviti u srijedu, na IFA sajmu u Berlinu.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh