Vernee

Kako radi tehnologija dijeljenja procesora u Vernee Apollo Liteu (video)

Vernee Apollo Lite je mobitel o kojem smo već mnogo puta pisali. I kad smo pomislili kako znamo baš sve o ovom uređaju, pojave se nove informacije. Ovdje ćemo objasniti tehnologiju dijeljenja procesora na tri klastera.

Ova tehnologija je zapravo logičan slijed kretanja a tržištu. S porastom broja korisnika, ali i kvalitete pametnih telefona, počeli su se formirati neki zahtjevi koji podrazumijevaju dobre performanse, dulji vijek trajanja baterije, ali i „dobar osjećaj“ korištenja u jednom.

VAL3klastera3

Mediatek je u ožujku predstavio novi procesor Helio X20, koji je ugrađen u Vernee Apollo Lite. Njegova arhitektura s deset jezgara podijeljenih u tri klastera smanjuje trošenje baterije i do 30 posto. Efikasnost time ostaje neupitna, s obzirom na gotovo 95.000 bodova na AnTuTu Benchmark testu.

Ovakav princip efikasnog i štedljivog rada se može usporediti s automobilima koji se penju uzbrdo. Ako na mijenjaču imate samo višu i nižu brzinu, motor će koristiti previše ili premalo goriva, što može dovesti do pregrijavanja, ali i do nekontroliranog kretanja vozila unatrag uslijed nedostatka snage. No, ako imate veliki raspon brzina, motor će uzimati količinu goriva koja će mu trebati da prijeđe uzbrdicu bez dodatnog napora. Time se produljuje i vijek trajanja motora, ali i kilometraža koju možete prijeći s jednim punjenjem.

VAL3klastera2

Tako, ovisno o potrebama, svih deset jezgara, ili tri klastera, mogu biti istovremeno uključena. No, zahvaljujući alokacijskom sustavu Corepilot 3.0, uređaj će sam prepoznati koliko mu klastera treba za obavljanje nekog zadatka. Oni klasteri ili jezgre koji nisu potrebni u obavljanju zadataka bit će isključeni do trenutka kad će radni zahtjevi uređaja tražiti njihovo uključivanje. To dovodi  do još bržeg i efikasnijeg rada samog procesora, a radni takt od 2.0 GHz dolazi do punog izražaja.

Iako sve više pametnih telefona koristi ovaj procesor, Vernee Apollo Lite je prvi uveo ovu inovaciju na tržište. Zanimljivo je da Vernee s ovim modelom cilja na europsko tržište te nudi još jednu promotivnu akciju u kojoj kupci na njihovoj internetskoj stranici mogu preuzeti kupon s 30 dolara, kojim će uštediti pri kupnji Apollo Litea.

Kako tehnologija dijeljenja procesora na klastere funkcionira, pogledajte u videu na vrhu članka.

 

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh