Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Xiaomi

Xiaomi odgovorio na pitanje špijunira li korisnike i zašto

Xiaomi sakuplja podatke o korištenju internet preglednika na svojim mobitelima, potvrđeno je na više strana.

Te podatke ne obrađuje Xiaomi direktno već tvrtka Sensor Analytics, koja je stvorena s ciljem prikupljanja i obrade podataka korisnika servisa kineskog internet giganta – tvrtke Baidu i za prikupljanje podataka koriste se serveri u Kini, Rusiji i Singapuru.

U objavi Xiaomi tima, koja počinje time da su tvrtki sigurnost i privatnost korisnika na prvom mjestu, tvrdi se da je istina puno bezazlenija. Tvrtka priznaje da se podaci zaista prikupljaju, ali potpuno anonimno, bez bilježenja identiteta korisnika (iako se prate modeli mobitela i verzije operativnih sustava). Nadalje, navodi se i to da je razlog prikupljanja tih podataka isključivo u svrhu unapređivanja kvalitete funkcioniranja softvera na različitim modelima mobitela, kao i da se podaci ne prikupljaju ako se u internet pregledniku aktivira anonimni način rada.

Nažalost, čini se da ni to nije istina jer su objavljeni novi dokazi koji prikazuju da se podaci prikupljaju čak i kad je anonimni način rada uključen.

Nakon što su stručnjaci Forbesa napravili video u kojem se jasno vide logiranja i u tajnom načinu pretraživanja, iz Xiaomi tvrtke su nastavili tvrditi kako se radi o anonimnom logiranju podataka bez povezivanja s imenom korisnika.

Indeksiranje korisničkih podataka nije novost koje se sjetio netko u Xiaomi tvrtki, već i preglednici drugih tvrtki kao što su Chrome ili Safari, također prate aktivnost korisnika i bilježe te podatke. Čini se samo da je Xiaomi malo očigledniji u svojem radu od konkurencije.

Ako vas zanima detaljan Xiaomi odgovor na sve optužbe i objašnjenje načina na koji prikupljaju podatke, posjetite službenu stranicu na Xiaomi blogu posvećenu ovom slučaju, ažuriranu 3. svibnja.

Vjerojatno najbitnije u cijeloj priči je to što su se u tvrtki obavezali da će od sljedeće verzije preglednici – Mi Browser Pro i Mint Browser, imati jasno vidljivu opciju za potpuno isključivanje bilo kakvog prikupljanja podataka. Te verzije su već poslane u Google Play na odobrenje, objavili su mediji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Aplikacije

Ove promjene su usmjerene ka povećanju sigurnosti maloljetnika na TikToku.

Xiaomi

Redmi Note 9T bit će dostupan u četiri boje, a prodavat će se po cijeni od 159 eura za model sa 64GB.

Xiaomi

F2 će vjerojatno biti uređaj srednjeg ranga koji će imati ugrađeni Qualcomm Snapdragon 732G procesor.

Xiaomi

Xiaomi Mi 11 ima sve što bi jedan premium mobitel u 2021. godini trebao imati.