Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

ZTE

ZTE predvodi razvoj 5G mreže

Korporacija ZTE, kineski tehnološki div i – nama najzanimljivije – proizvođač pametnih telefona, aktivno radi na razvoju sljedeće generacije mobilne telefonije. ZTE u sljedećem tehnološkom iskoraku vidi vrlo lukrativnu priliku, pa se svojski trudi razviti praktična i pristupačna rješenja koja bi ga u budućnosti mogla učiniti tehnološkim liderom.

Budući da je razvoj tako složene tehnologije zahtijeva podršku širokog kruga zainteresiranih strana i interdisciplinarni pristup, valjalo im je potražiti adekvatne partnere; našli su ga u vladi vlastite zemlje, koja ima vlastitih ciljeva na tom području.

ZTE predvodi razvoj nove tehnologije

NR Kina izrazito je zainteresirana za razvoj mreže pete generacije i ulaže znatna sredstva kako bi ova što prije zaživjela na njihovom teritoriju. Upravo je ZTE jedna od najistaknutijih kompanija u tom javno-privatnom projektu, kojim se žele utvrditi tehnologije potrebne za kvalitetnu implementaciju buduće super-brze mreže.

Bai Gang, voditelj projekta za 5G tehnologiju unutar tvrtke, kaže kako će aktualna ulaganja i ostvarena suradnja s kineskom vladom omogućiti početak rada 5G mreže već 2020. godine na području NR Kine.

Ono što je interes jedne države, obično ne ograničava interes jedne kompanije. Dok, razumljivo, Kina gleda kako razviti takvu mrežu isključivo na svom području, ZTE razmišlja i daleko izvan tih okvira. Njima je cilj uzeti značajan dio kolača na međunarodnom tržištu, što će im omogućiti proizvodnja kompletnog hardvera potrebnog za podršku takvoj mreži. Time se ZTE nametnuo ne samo kao značajan inovator, nego i kao budući lider u eri superbrzog prijenosa podataka.

ZTE Gigabit Phone predstavljen je na MWC2017. Još se ne zna kad će stići u trgovine (Credit: PC Mag)

Inovaciju na tom području, između ostalog, čini i prvi gigabitni pametni telefon kojeg je ZTE predstavio još na Mobile world Congressu u Barceloni početkom godine (ZTE Gigabit Phone, jednostavno mu bješe ime). Njegova bi teoretska brzina downloada iznosila maestralnih 1 Gbps, što je čak deset puta brže nego što se to danas čini s domaćim 4G mrežama. Ilustracije radi, kad ovaj mobitel zaživi u praksi, više nećete morati gledati onu “Loading…” crtu na njegovu zaslonu, jer će skidanje sadržaja ići toliko brzo da će taj detalj pregaziti evolucija.

Telefon se, inače, još nije pojavio na tržištu, no ono što možemo reći jest kako će se zasigurno temeljiti na Snapdragonu 835, Qualcommovu čipsetu koji trenutno jedini podržava tako ekstremne brzine. Da bi ih pak dostigao u praksi, mora dočekati 5G tehnologiju kod mobilnih operatera. U Kini će se pojaviti, rekosmo, za tri godine. Još nekoliko zemalja također surađuje sa ZTE-om na razvoju mreža nove generacije, pa ćemo ih nakon Kine ugledati i u Europi; kod nas, običaj je, još kasnije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Vernee

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Bluboo

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Doogee

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Elephone

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...

Oglašavanje