Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Xiaomi Mi Max 2 impresionira veličinom i baterijom [RECENZIJA]

Tržišna niša za kategorije s ekstremnom dijagonalom ekrana vrlo je uska i stoga slabo napučena. U tom sektoru nema velike ponude jednostavno zato što takav razvoj situacije diktira relativno slaba potražnja. Xiaomi, koji inače ima velik broj pametnih telefona u svom izlogu, ovdje ima tek Mi Mix i Mi Max 2. Pred nama je ovaj drugi koji, saznali smo proteklih par dana koliko je proveo s nama, ima puno toga za pohvaliti se.

Prvi dojmovi

Iznenađujući, jer nas je već kutija zatekla svojim gabaritima. Telefon dijagonale ekrana od 6,44 inča ni ne stane u nešto skučenije. Tvrdi karton jamči dobru zaštitu, ispod koje se nalazi Mi Max 2, punjač, USB kabel te igla za SIM karticu smještena unutar naputka za uporabu. Standardni sadržaj dakle, ništa dodatnog sadržaja.

Još je veće iznenađenje predstavljao sam telefon; mada se proklamiranih 6,44 inča već na papiru doima velikim, pravi se utisak dobije tek kad se Mi Max 2 uzme u ruke. Na sitan korak od tableta, Mi Max 2 pravi je gigant među mobitelima, svojim gabaritima u drugi plan bacajući 5,5-inčne telefone koji se, sad je već uobičajeno, koriste kao primarni.

Metalno kućište (unibody) djeluje odlično, bez mane. Lijevo od ekrana je ladica u koju se smješta SIM i memorijska kartica, desno su fizičke tipke za glasnoću i uključivanje uređaja. Na dnu je utor Type-C, oko kojeg su se smjestila dva zvučnika. Vrh donosi infracrveni senzor, mikrofon i 3,5 milimetarski utor za slušalice. Iza suhog nabrajanja stoji čvrsto građen, lijep i velik pametni telefon.

Ekran

Najimpresivniji dio ovog mobitela – po kojem je uostalom i dobio ime “Max” – jest njegov ekran. Široka, mamutska dijagonala od 6,44 inča izazvat će “Wow!” efekt čim ga ugledate, dok će u korištenju taj dojam samo pojačati. Xiaomi i na slabijim telefonima ima Full HD konfiguraciju, stoga se ona na Mi Max 2 podrazumijeva: 1.920×1.080 piksela djeluju izvrsno (342 PPI), s jasnim i živim prikazom koji je zapravo zaštitni znak ovoga branda – apsolutno svi njegovi mobiteli imaju izvrstan prikaz na ekranu.

Netko će možda prigovoriti da se, obzirom na veličinu ekrana, moglo ići i na 2K prikaz, no i ovaj je zaista vrhunski. Ne zaboravimo kako je Mi Max 2 pripadnik “Mi” segmenta, gornje klase Xiaomijevih uređaja koji dobijaju premium tretman prilikom proizvodnje i to ćete osjetiti njegovim korištenjem.

Hardver

Zanimljivo, Mi Max 2 ima slabiji procesor negoli prošlogodišnji model. Razlika nije velika i Snapdragon 625 preteže vagu na svoju stranu u drugim segmentima (moderniji proizvodni proces, niža potrošnja, manje zagrijavanje) u odnosu na Snapdragon 652. Ovaj čipset smo već testirali u recenziji mobitela Xiaomi Redmi Note 4X, a i ovom je prilikom pružio vrlo dobre performanse. Igranje nije problematično, dapače, a nećete imati problema niti sa zagrijavanjem.

Baterija

Xiaomi je poznat po slušanju svojih kupaca; njegovi inženjeri redovno prate službeni forum i osluškuju prijedloge i kritike, što kasnije primjenjuju u proizvodnom procesu. Stoga posebno vode računa o bateriji i njenom učinku, koja je na visokom nivou ma o kojem se modelu radi. Kod Mi Max 2 ionako visoki standardi još su malo pogurani naprijed kapacitetom od čak 5.300 mAh. Onoliki zaslon diktira jaču bateriju, no i s njegovom potrošnjom izdržat će puna dva dana, umjereni korisnici čak i više – ovo uzmite uvjetno ako stalno peglate igre.

Punjenje nije nešto oko čega ćete razbijati glavu, jer je u Mi Max 2 implementiran Quick Charge 3.0, Qualcommova tehnologija brzoga punjenja.

Kamere

Još jedan aspekt koji Mi Max 2 približava kategoriji flagshipa jesu kamere, i to prvenstveno primarna. Sony pravi najbolje kamere za mobilne telefone i upravo jedna iz njegovih pogona našla se na poleđini ovog mobitela; 12-megapikselni senzor s otvorom blende f/2.2, a valja istaknuti i “Low Light Quality Enhancement”, Xiaomijev kućni algoritam kojim se dodatno poboljšava kvaliteta snimljenog materijala. Rezultat kojeg kamera isporučuje jednom je riječju izvrstan.

Prednja kamera je iz Samsungova tabora i ima 5 megapiksela. Obje podržavaju standardni set opcija, kojeg ćete naći u praktički svakom Xiaomijevom uređaju: razne filtere, uljepšavanje lica, HDR i slično.

Softver

Xiaomi je u ovaj mobitel smjestio Android 7.1.1, preko kojeg je tradicionalno položio vlastiti MIUI 8.5. Isprva klimav, ovaj je OS evoluirao u izvrstan i odlično prilagođen alat koji korisnicima pruža dodatne opcije preko ionako kvalitetnog Nougata. Budući da je sa 6,44 inča teže rukovati negoli s 5 ili 5,5 inča, Xiaomi je u Mi Max 2 implementirao tri softverska dodatka kojih nema u njegovim drugim telefonima, a koja kudikamo olakšavaju uporabu. To su “One-Hand Mode”, “Split-Screen Mode” (za ovo valja dočekati nadogradnju MIUI 8.7) i “Super Floating Bar”. Da biste koristili ovog posljednjeg valja vam preuzeti posebnu temu koja to omogućuje.

Benchmark

Igrali smo njime igre, provukli ga kroz benchmark testove, ispipavali kada i koliko se grije. Mada je Snapdragon 625 procesor srednje kategorije i nije namijenjen hardcore igranju, pokazao se sposobnim izboriti se sa svime čime smo ga hranili. Tu itekako pomaže 4 GB radne memorije, pa smo tek u dva navrata i to pri najvišim postavkama primijetili (i to jedva primijetili) trzanje. Evo rezultata koje je telefon ostvario testiranjem.

Zaključak

Mi Max 2 istinski je pripadnik Xiaomijeva Mi segmenta ponude i pruža fantastičnu vrijednost za uloženi novac; nećete naći telefon ovakvih karakteristika i za ovu cifru ni pod razno. Mada se karakteristikama približava kategoriji flagshipa, on to nije: Mi 6 ili pak nadolazeći Mi Note 3 i Mi Mix 2 ipak su viša kategorija i jednostavno bolji uređaji.

Najjači aduti Mi Max 2 su golemi, ali zaista golemi zaslon i moćna baterija; upravo je njegova najistaknutija osobina – 6,44 inča ekrana – ujedno i ono što će odbiti kupce od njega, jer je telefon takvih gabarita jednostavno nezgrapan. Ukoliko tražite nešto na čemu ćete gledati Yotube i trajanje baterije vam je imperativ, Mi Max 2 je najbolji izbor i točka. Ako ste pak u potrazi za nečim što će lakše ići u džep, od istog proizvođača se nudi, recimo, Redmi Note 4X, kojeg smo proglasili najboljom kupnjom u srednjem segmentu.

>> Pogledaj ponudu za ovaj uređaj na Gearbestu

Specifikacije za Xiaomi Mi Max 2

Model: Xiaomi Mi Max 2
Sim kartica: Dual SIM dual standby. Dual Micro SIM
OS: MIUI 8.5.2 (Android 7.1.1 Nougat)
CPU: Snapdragon 625, Octa Core 2.0 GHz
GPU: Adreno 506
RAM: 4 GB
ROM: 64 GB/128 GB
Proširiva memorija: Da, do 256 GB
Povezivost: GPS, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.2, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac)
-2G: GSM 900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 1800/2100/2600 MHz
Zaslon: 6,44“ IPS Full HD (1.920×1.080 p)
Kamera:
-Prednja: 5 MP
-Stražnja: 12 MP
Bljeskalica: Da
Baterija: 5.300 mAh, ugrađena
Sadržaj paketa: Mobitel, punjač, USB kabel, igla za SIM
Cijena: 219,99 dolara

Možda će vas zanimati

Xiaomi

Nedavno ažuriranje koje je objavio Xiaomi za određene mobilne telefone izazvalo je neželjene posljedice, čineći neke uređaje neupotrebljivima. Xiaomi je priznao da postoji problem...

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Xiaomi

Poco C55 je jedan novi pametni telefon koji dolazi iz Xiaomi ekosustava, a njegov omjer cijene i kvalitete odmah u startu je postao privlačan...