Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Xiaomi Redmi 4A: jeftino može biti dobro [RECENZIJA]

Xiaomi je kompanija koja je za samo nekoliko godina postala glasovita – nude kvalitetne i privlačne pametne telefone koji su više nego konkurentni u svojim cjenovnim razredima.

U najnižoj kategoriji, kao najjeftiniji među Xiaomijevim uređajima nudi se Redmi 4A. Asketski opremljena kutija daje pametni telefon, kratko uputstvo i jamstvo, adapter, iglu za umetanje SIM kartice i USB kabel. Napominjem kako je ovaj Redmi 4A stigao s punjačem za američko tržište, uz što je Gearbest poslao i odgovarajući adapter.

Prvi dojmovi

Redmi 4A jeftin je telefon. Košta 97,99 dolara i za traženi iznos teško je očekivati puno, no Xiaomi, pokazalo se, zna što radi. Kutija u kojoj je uređaj stigao od čvrstog je kartona, istog kao i paketi u kojima stižu njihovi skuplji uređaji. Ovdje se – držim to pohvalnim – nije pravila razlika između kupaca temeljem njihove platežne moći.

Mobitel je plastičan, no dobro je građen i ostavlja jako dobar dojam u ruci. Iako je u svrhu štednje Xiaomi ovdje uskratio metal kao gradivno tkivo, kvaliteta izrade ostala je na visokoj razini. Što se tiče rasporeda elemenata, tu nema neke filozofije. Gornji dio pokriva selfie kamera, zvučnik i senzori, donji dio uz neosvjetljene kapacitivne tipke donosi i svjetlo za obavijesti (propušten poziv, prazna baterija i slično).

Lijevo od ekrana je ladica u koju ćete umetnuti SIM karticu, dok je s desne strane tipke za glasnoću odnosno uključivanje uređaja. Straga je kamera, zvučnik i logo kompanije – ovako jeftin telefon nema senzor otiska prsta, no to ionako nije krucijalan element mobitela.

Ekran

Dijagonala njegova IPS LCD ekrana iznosi 5 inča, uz rezoluciju 1.280×720 piksela; gustoća je 296 točaka po inču. Prikaz na njemu je jako dobar, među najboljima u ovom cjenovnom razredu. Boje su žive, jasne i oštre, a svjetlina taman tolika da ćete sadržaj moći vidjeti i pod direktnom sunčevoj svjetlosti. Rubovi ekrana (crna crta koja obrubljuje zaslon) jasno su istaknuti, što odaje cjenovnu kategoriju i činjenicu kako ovo nije najnoviji Xiaomijev mobitel na tržištu.

Zapravo, čini se kako je riječ o istom ekranu koji se nalazi na prethodnoj generaciji Redmi uređaja (Redmi 3). Xiaomi se ovdje, izgleda, držao one da ne treba popravljati ako nije pokvareno.

Izlaganje ekrana direktnoj sunčevoj svjetlosti moglo bi vas ugodno iznenaditi; iako ćete za kristalno jasan pregled sadržaja morati zakloniti uređaj rukom, u trenucima kad to nije moguće svejedno će se dovoljno dobro razaznati što se na zaslonu zbiva.

Hardver

Xiaomi Redmi 4A počiva na plećima Qualcommova čipseta Snapdragon 425, čiji četverojezgreni procesor dostiže maksimalni radni takt od 1,4 gigaherca. Ovaj čipset podrazumijeva i grafički podsustav Adreno 308, koji se nalazi negdje na početku Qualcommove ponude.

Memorija je raspoređena na 2 gigabajta radne i 16 gigabajta interne. Postoji i verzija s 32 GB interne memorije i košta tek par dolara više (105,99 dolara), što u svakom slučaju preporučam. Ukoliko vam ni to nije dovoljno, memorijski prostor možete dodatno rastegnuti do 128 GB odgovarajućom karticom, koju ćete staviti odmah pored one SIM kartice u ladici.

Korištenje uobičajenih aplikacija nabrojanoj konfiguraciji ne predstavlja problem – Whatsapp, Facebook, Viber i slični rade bez problema – i tek će prilikom zahtjevnih igara do izražaja doći ograničene performanse Snapdragona 425. Pritom će se telefon i lagano zagrijati, no ono nije ekstremno i nije nešto što bi izazvalo zabrinutost.

Kamere

Straga je kamera razlučivosti 13 megapiksela, uz koju se nalazi LED bljeskalica. Fotografije koje ćete njome snimati vrlo su dobre, iznenađujuće čak s obzirom koliko ovaj telefon košta.

Pri dnevnom svjetlu iznimno su iskoristive, više nego pristojne oštrine i prikaza boja. Padom količine osvjetljenja neizbježno pada i kvaliteta dok raste vrijeme potrebno za obradu snimke. Dodatni plus je jako fluidan softver koji ne koči i ne zastajkuje. Čak štoviše, u ovom segmentu Redmi 4A nadmašuje neke telefone koji su poprilično skuplji od njega.

Prednja kamera ima senzor od 5 megapiksela, čiji je output u skladu s očekivanim: ako ima dovoljno svjetla, dobit ćete pristojnu fotografiju vašeg lica koju ćete potom proslijediti na neku od društvenih mreža. Pritom je na raspolaganju nekoliko filtera koji snimljeno imaju učiniti privlačnijim.

Vanjske fotografije

Skrenuo bih pozornost kako sam ovdje priložene fotografije snimao tijekom oblačnoga dana.

Unutarnje fotografije

Baterija

Baterija je fiksna, dakle ne možete ju mijenjati, a kapacitet joj je 3.120 miliampersati. Njome ćete bez problema proći cijeli dan bez potrebe za punjenjem, a sudeći po mom iskustvu, uhvatit ćete i dio sljedećeg dana. Tu pripomaže i štedljivi Snapdragon 425, koji je kudikamo manje žedan energije od Qualcommove daleko jače serije 8.

Ocjena potrošnje je, doduše, vrlo subjektivna, jer trajanje baterije primarno ovisi o navikama vlasnika. Ako stalno igrate igre, punjač će stalno morati biti na raspolaganju. Ako se tek povremeno dopisujete i odradite nešto poziva tijekom dana, autonomija će se bez problema rastegnuti u idući dan.

Benchmark

Standardni set benchmark alata primijenjen je i na Redmi 4A, a polučeni rezultat imate u prilogu. Odigrao sam nekoliko igara, da vidim kako se telefon ponaša u praksi. U tu su svrhu poslužili War Robots, Dead Trigger 2, Modern Warplanes i Asphalt Xtreme, gdje je uređaj povremeno znao pokazati da nije namijenjen za takve zadaće: zagrijavanje, zatrzavanje i poduže učitavanje aplikacija bili su prisutni prilikom igranja svih igara.

Zaključak

I uz navedene hardverske manjkavosti, Xiaomi Redmi 4A izvrstan je jeftini telefon, možda i najbolji među onima koji se pokušavaju istaknuti u ovom cjenovnom rangu. Konkurencija je pogolema – ako potražite pametne telefone koji su cijenom tu negdje, tražilica će vam izbaciti velik broj rezultata. Xiaomi je svejedno napravio jako dobar uređaj koji će više nego zadovoljiti one koji ovako nešto traže.

Za zaista sitnih stotinjak dolara (ne zaboravite dodatnih 25%, koliko ćete nadoplatiti na ime PDV-a) dobije se kvalitetno izrađen uređaj vrlo dobrog ekrana i solidne kamere.

>> Pogledaj ponudu za ovaj uređaj na Gearbestu

Specifikacije za Xiaomi Redmi 4A

Model: Xiaomi Redmi 4A
Sim kartica: Dual SIM dual standby. Dual Micro SIM
OS: MIUI 8.2 (Android 6.0 Marshmallow)
CPU: Snapdragon 425, Quad-Core
GPU: Adreno 308
RAM: 2 GB
ROM: 16 GB/32 GB
Proširiva memorija: Da, do 128 GB
Povezivost: GPS, A-GPS, Bluetooth 4.2, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
-2G: GSM 900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 1800/2100/2600 MHz
Zaslon: 5“ IPS HD (1.280×720 p)
Kamera:
-Prednja: 5 MP
-Stražnja: 13 MP
Bljeskalica: Da
Baterija: 3.120 mAh, ugrađena
Sadržaj paketa: Mobitel, punjač, USB kabel, igla za SIM
Cijena: 97,99 dolara

Možda će vas zanimati

Xiaomi

Nedavno ažuriranje koje je objavio Xiaomi za određene mobilne telefone izazvalo je neželjene posljedice, čineći neke uređaje neupotrebljivima. Xiaomi je priznao da postoji problem...

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Xiaomi

Poco C55 je jedan novi pametni telefon koji dolazi iz Xiaomi ekosustava, a njegov omjer cijene i kvalitete odmah u startu je postao privlačan...