Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

ZTE lansirao jeftini telefon s velikom baterijom, ekranom od 6 inča i dualnom kamerom

ZTE je poznat kao kompanija koja pravi izvrsne uređaje po prihvatljivim cijenama – eto modela Axon 7 kao najboljeg primjera u nas. Na tržištu se pojavio novi model ove kompanije, Blade Z Max, koji vjerno prati filozofiju tvrtke i za vrlo nisku cijenu donosi upečatljive karakteristike. U Sjedinjenim se Državama – gdje se prvo pojavio u ponudi – trenutno prodaje za 129,99 dolara (cca. 800 kn), što je bagatela za ono što donosi.

Prije svega treba reći kako se radi o povelikom uređaju: Blade Z Max ima dijagonalu ekrana od punih 6 inča, što će reći da zaista zaslužuje onaj sufiks u imenu. Ne ostaje sve na samome rasponu od ugla do ugla, nego se Blade Z Max ima pohvaliti i Full HD rezolucijom (1.920×1.080 točaka). Budući da su domaći kupci već upoznati s ovim brendom (ZTE je u redovnoj ponudi lokalnih operatera), kvaliteta prikaza na ekranu ne treba se dovoditi u pitanje.

Tako veliki zaslon valja nečime zaštiti, no i telefoni manje dijagonale u ovom cjenovnom rangu pate od nedostatka adekvatne protekcije. Mala cijena ne ostavlja, naime, prostora za popunjavanje svih aspekata telefona željenim komponentama. No ispostavilo se kako ZTE i na ovom polju ima što za reći: preko 6 inča zaslona položen je Dragontrail Glass. To je jeftinije rješenje nego razvikani i pouzdani Gorilla Glass, no imajte na umu kako Dragontrail proizvodi Asahi, najveći svjetski proizvođač stakla. Kvaliteta, dakle, niti ovdje nije pod znakom pitanja.

Sizifovski posao u slučaju ovog smartfona odrađuje Qualcommov Snapdragon 435. Riječ je o čipsetu s početka srednje kategorije, čijih osam jezgara postižu maksimalan radni takt od 1,4 GHz. Njemu je pridodano 2 GB radne memorije, što će dostajati za svakodnevne zadaće. Prostora za spremanje podataka ima 32 GB, a isti je dodatno proširiv odgovarajućom memorijskom karticom.

Autonomija je nešto s čime korisnici ovog mobitela neće imati problema. Blade Z Max u sebi krije bateriju impresivnog kapaciteta od 4.080 mAh, što jamči najmanje jedan cijeli dan apstinencije od utičnice. Uz iole umjereno korištenje, sva je prilika da će se zahvatiti i dobar dio sljedećeg dana. Još jedna dobra stvar je i podrška za brzo punjenje (Qualcomm Quick Charge 2.0), što će navedenu bateriju napuniti za nešto više od sat vremena.

Ugodna iznenađenja nastavljaju se s kamerama: dualna konfiguracija straga donosi senzor od 16 megapiksela kao primarni te 2 megapiksela kao sekundarni. O kojim se točno senzorima radi (još) nema informacija, no ne sumnjamo kako će biti sposobni za dobar bokeh efekt. Prednja kamera ima senzor od 8 megapiksela, pa niti ovisnici o lajkovima na Facebooku neće biti zakinuti za kvalitetu svog selfieja, dapače.

Za spomenutih 800-tinjak kuna Blade Z Max donosi i senzor otiska prsta te posljednju iteraciju Googleova operativnog sustava (Android 7.1.1), a tu je i USB Type-C. ZTE voli voditi računa i o kvaliteti zvuka, pa se za isti brine tehnologija Dolby Surround.

Ostaje nam za vidjeti koliko će ovaj uređaj koštati u nas, jer će cijena zacijelo biti nešto viša. No gore nabrojane specifikacije čine ga konkurentnim i puno, puno skupljim mobitelima, stoga ne sumnjamo da će Blade Z Max biti itekako zanimljiv kupcima kad dođe na naše tržište.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Nekoliko dana prije nego što će Samsung predstaviti mobitele iz serije Galaxy S20, tvrtka ZTE je predstavila svoj Axon 10S Pro, prvi smartphone s...

Mobiteli

Geekmaxi, jedna od mnogih internet trgovina za elektroničke drangulije, sada dijeli kupone za neke artikle u ponudi. Ovdje ćemo pogledati pet proizvoda za koje...

Mobiteli

Puno smo tinte potrošili na povoljne telefone ovih dana. Pisali smo o brojnim popustima koji prate što Dan samaca, što Crni petak. Bilo je...

Mobiteli

ZTE je među prvim kineskim proizvođačima koji se otisnuo iz matične zemlje i krenuo na strana tržišta, udarajući temelje na kojima su rasle –...