Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Oukitel K8000 – autonomija prije svega [RECENZIJA]

Nemamo često na raspolaganju pametni telefon kojem je glavni zadatak da vas što duže sačuva od utičnice. Uzak je to tržišni segment gdje se već godinama ističe tek jedan proizvođač: Oukitel. Upravo nam je ta tvrtka ustupila njihov mobitel K8000. Serija K poznata je baš po velikom kapacitetu baterije, a ni ovaj model tu nimalo ne oskudijeva: K8000 ima zapreminu od čak 8.000 miliampersati. Jedini telefoni koji su po tom pitanju jači opet su Oukitelovi modeli, gdje prednjači K10 s kapacitetom od čak 11.000 miliampersati.

K8000 upravo zbog baterije drastično odskače od telefona koje obično imamo na recenziji, a čiji kapacitet bude barem dvostruko manji. Autonomija je zbog toga poprilično potrajala iako je mogla i bolje, a u niže napisanim redovima vidjet ćete zašto. Ovaj se mobitel inače prodaje na Gearbestu za 209,99 dolara.

Prvi dojmovi

Na crnoj kutiji u kojoj je sve stiglo šturo piše tek “K8000” i na kupcu je da sazna što je to točno unutra. Mi smo to napravili u unboxing videu, pa ga pogledajte ako želite vidjeti sve na jednom mjestu. Osim mobitala, u paketu je još nekoliko korisnih sitnica: kratko uputstvo i jamstvo, OTG kabel, USB kabel, adapter, igla za otvaranje SIM ladice i silikonska zaštitna maska. K8000 u potpunosti je građen od metala i baš lijep u plavoj boji u kojoj smo ga dobili. Osim plave, nudi se još crna i zlatna varijanta i koštaju jednako.

Raspored tipki je standardan: lijevo je ladica za sim i memorijsku karticu, desno su fizičke tipke. Tipka za uključenje je crvene boje, što je zgodan i uočljiv detalj. Na vrhu je ulaz za slušalice, dok su na dnu mikrofon, USB priključak i zvučnik. Zvuk koji iz njega dopire dovoljan je za slušanje glazbe ali ga pritom ne treba pojačati do kraja, jer u tom slučaju dolazi do distorzije. Na dnu i vrhu vidljive su linije koje označavaju mjesto gdje se nalaze antene. Meni osobno ne smetaju; zapravo, razbijaju monotoniju kućišta koje bi inače djelovalo dosadno. Ladica za SIM daje mjesta za dvije nano-kartice, ili pak jednu SIM i jednu memorijsku karticu.

Ekran

Dijagonala ekrana na K8000 iznosi 5,5 inča u HD (1.280×720 točaka) rezoluciji. Riječ je o Samsungovoj AMOLED matrici koja je vrlo štedljiva, a istovremeno daje jako dobar prikaz, jednako vidljiv iz svih kutova. Baš je energetski nezahtjevni zaslon jedan od razloga dugotrajnosti baterije ovog telefona, zbog čega i jest HD rezolucija umjesto zahtjevnije Full HD varijante. Ako vam ne odgovara od proizvođača podešeni prikaz, možete prošetati kroz opcije i potražiti Miravision, gdje se pruža prilika sve prilagoditi svome ukusu.

Sa svjetlinom nećete imati problema niti na otvorenome; zapravo ja sam ga u početku prigušivao čim sam se našao u tamnijem prostoru. Kasnije sam se opametio i uključio automatsko podešavanje svjetline, koje me je riješilo stalnog prilagođavanja u postavkama. Na ekranu ćete zateći kapacitivne tipke, budući da ih u fizičkom smislu nema. Njihov se raspored također može podesiti ukoliko na K8000 prelazite s telefona s drugačijim rasporedom tipki. Iznad ekrana je svjetlo obavijesti, koje će uporno upozoravati da imate propušten poziv, poruku ili je baterija pri kraju.

Fizičke zaštite na ekranu nema, osim folije koja je preko njega naljepljena. Nije idealno rješenje, ali poslužit će protiv sitnih ogrebotina. Svakako preporučam da kupite kaljeno staklo ili možda kakvu zgodnu futrolu u kojoj ćete ga čuvati.

Hardver

Prvo ću se zadržati u okolini ekrana: ispod njega se nalazi senzor za otključavanje telefona, koji radi besprijekorno. Nije to više nova tehnologija na kojoj su mnogi u početku lomili zube. Takav senzor danas ima svaka šuša, pa zašto ne bi i Oukitel. Kad ga otključate, isti će senzor služiti i kao početna tipka.

Rad cjelokupne konfiguracije počiva na plećima čipseta s kojim smo se već susreli u ranijim recenzijama – Mediatek MT6750T donosi procesor s osam jezgara maksimalnog radnog takta od 1,5 GHz. Krupan potrošač energije u telefonima obično je ekran; u slučaju K8000 to je njegov čipset, za kojeg je Oukitel očigledno procijenio kako neće biti preveliki uteg na vagi. Što se tiče posla kojeg je obavljao nemam nikakvih prigovora, dapače. Sa svime je uspješno izlazio na kraj što podrazumijeva i igre.

Problema nema niti s memorijom, čak štoviše. Radna memorija iznosi 4 GB i zbog nje aplikacije rade fluidno i bez zastajkivanja. U pozadini su mi bili deseci aplikacija i sve se izmjenjivalo bez ikakvih problema. Ovu količinu RAM-a imaju i neki flagshipi, tako da K8000 nimalo ne oskudijeva u tom pogledu.

Svi podaci spremaju se na 64 GB skladišnog prostora. Više nego dovoljno za većinu korisnika, zapravo usudio bih se reći da s današnjim navikama prosječnih vlasnika smartfona, ova količina trajat će godinama. Ako ste ipak malo žešći po pitanju preuzimanja sadržaja s interneta, znajte kako postoji utor za dodatnu memorijsku karticu.

Kamere

Na poleđini K8000 nalazi se dvostruka kamera. Primarni senzor ima 16 megapiksela, dok sekundarni donosi 2 megapiksela. Uz njih je bljeskalica koja će poslužiti za bliske predmete u tamnijim prostorima. Kvalitetom su dobre i pri puno svjetla postići ćete prilično dobre fotografije. Kad padne noć ili se nađete u tamnijim prostorima, kvaliteta će pasti i fotografije će imati dosta šuma. Generalno, mogu ih nazvati sasvim u skladu s rezultatima kakve daju telefoni ove cjenovne klase. Prednja kamera donosi senzor s 13 megapiksela i prilično će dobro odraditi posao za koji je namijenjena. Dojma sam da se Oukitel više potrudio oko selfie, nego primarne kamere.

Obje kamere dolaze s nešto softverskih alata za poboljšanje slike, a i sama aplikacija dodatno je dorađena u odnosu na rudimentarni softver kakav se zna naći na jeftinijim telefonima. Nema prevelike lepeze raspoloživih opcija, ali ako ste među korisnicima koji fotkaju čim izvade telefon iz džepa i ne zamarate se postavkama i traženjem savršenog kuta, K8000 nudi sasvim dovoljno.

Baterija

Brutalnih 8.000 mAh ne ugrađuje se u telefone, osim ako se ne zovete Oukitel. S takvom zalihom ovaj će telefon potrajati skoro četiri dana, koliko je bilo u mom slučaju. Te se vrijednosti razlikuju od korisnika do korisnika, ali ako iole umjerenije koristite telefon barem ćete se približiti ovome što sam ja postigao.

Ušteda energije u slučaju K8000 počinje s ekranom, zbog čega – ovdje se ponavljam – nije u Full HD rezoluciji. To je jedan od razloga zašto mu je postignuti Screen-on Time 13 sati i 11 minuta, što je rekordan rezultat u slučaju ovog portala. Postoji i dodatna softverska mogućnost optimizacije potrošnje pomoću Oukitelove aplikacije, pa ako želite maksimalno produžiti autonomiju, preporučam da ju potražite u ladici s aplikacijama.

Ovakva baterija zahtijeva kvalitetnu podršku, koju pruža Oukitelov adapter. Napunit će ju do vrha za nešto sitno iznad dva sata, što je izvrstan rezultat uzimajući u obzir kapacitet.

Benchmark

Kako se telefon ponaša otkrivaju dijelom testovi kojima je podvrgnut, a dijelom subjektivno korisničko iskustvo. Konkretni brojevi su priloženi kao snimke ekrana, a ja mogu reći da se u svakodnevnom radu ponaša baš onako kako se novi smartfon i treba ponašati: besprijekorno. Aplikacije rade bez trzanja, a igre koje sam igrao (War Wings, Injustice 2, Asphalt Xtreme) također nisu pravile problema. Dio zasluga ide na dušu Androida 7.0, koji je jako lijepo usklađen s ovim telefonom. Napomenuo bih kako postoji i nešto Oukitelovih aplikacija koje su generalno beskorisne (osim Upravitelja sustava, dakle aplikacije za uštedu baterije). Nije mi jasno zašto se u većini kineskih telefona forsira nekakav tamo internetski preglednik, kojem je Googleov Chrome superioran u svakom pogledu. Velika većina korisnika ionako će odmah instalirati Chrome, Firefox ili nešto treće. Kad sam već kod Googleovih aplikacija: nalaze se u posebnoj ladici na početnom ekranu, što će vam uštedjeti vremena prilikom konfiguracije telefona.

Zaključak

Oukitel K8000 upečatljiv je i sposoban pametni telefon. Iako je u prvom planu autonomija zbog velikog kapaciteta njegove baterije, treba još dodati i kako je K8000 čvrsto građen i pouzdan uređaj. Sposoban je izboriti se i s igrama, što će baš zbog baterije potrajati puno duže nego na drugim pametnim telefonima. Ekran je također jako dobar, a dodatni plus je plava boja u kojoj smo ga dobili. Zapravo, pružio je više nego što sam od njega inicijalno očekivao kad sam ga izvadio iz kutije.

Mobitel možete nabaviti na Gearbestu po cijeni od 209,99 dolara.

Specifikacije za K8000

Model: Oukitel K8000
Sim kartica: Dual SIM kartica (2x nano SIM)
OS: Android 7.0
CPU: MT6750T, Octa Core
GPU: Mali-T860
RAM: 4 GB
ROM: 64 GB
Proširiva memorija: Da, do 64 GB
Povezivost: GPS, Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.2
-2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 900/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
Senzor otiska prsta: Da
Zaslon: 5.5“, 1.280×720 p, AMOLED
Kamera:
 – Prednja: 13 MP
 – Zadnja: 16 MP + 2 MP
Bljeskalica: Da
Baterija: 8.000 mAh, fiksna, podrška za brzo punjenje (9V/2A)
Sadržaj paketa: Mobitel, adapter, USB kabel, silikonska maska, igla za SIM, zaštita za ekran, upute
Cijena: 209,99 dolara

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...