Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

RECENZIJA: Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Samo devet mjeseci nakon što se pojavio hvaljeni i ultra-uspješno prodavani model Redmi Note 5 Pro, stigao je i nasljednik, Redmi Note 6 Pro. Xiaomi njeguje jednostavnu poslovnu taktiku: nakrcaj mobitel jakim hardverom i onda sreži cijenu, tako da konkurencija proplače od muke. Napokon mi je stigao u ruke i ova recenzija je produkt mog druženja s ovim, pokazalo se, sjajnim mobitelom srednje kategorije.

Prvi dojmovi

Xiaomi je kompanija kod koje se već kod najjeftinijeg modela osjeti predanost kvaliteti. Redmi Note 6 Pro nije baš u toj ultra-jeftinoj klasi, ali je produkt baš takvog pristupa, jer čim ga uzmete u ruku znate da ovo nije običan komad metala i plastike. Čvrst, naočit, izdužen mobitel sugerira kako druženje s njim može potrajati godinama. Težinom od 181 grama ima onaj “taman” efekt u ruci, jer nije niti pretežak da smeta, niti prelagan da ga se lako zanemari.

Dugmad s desne strane ekrana (uključivanje, glasnoća) precizna je, a silikonska maskica koja se dobije u kutiji prijanja uz mobitel kao salivena. Lijevo je ladica za kartice: dva su mjesta, što znači ili koristite dvije SIM, ili jednu SIM i jednu memorijsku karticu (memorija je proširiva do 256 GB). Na vrhu su ulaz za slušalice – pustite kuknjavu za njima i napokon prijeđite na nešto bežično – sekundarni mikrofon te uvijek dobrodošli infracrveni senzor. Kad upalite mobitel naći ćete aplikaciju za daljinski upravljač koji taj senzor zna iskoristiti, pa ga nemojte štedjeti. Na dnu mobitela je zvučnik, mikrofon te Micro USB ulaz.

Prvi dojam odličan! 🙂

Ekran

Ekran je jedna od stavki koja raste bez prestanka. Sjećam se tekstova od prije dvije godine, kad sam se divio rastu dimenzija na “velikih” ponekad čak i “ogromnih” 5,5 inča, koje “treba smjestiti u džep” i kako su “prikladniji za torbice”. Ha! Da mi je tada u ruke pao Redmi Note 6 Pro, vjerojatno bih skočio kroz prozor vrišteći u ekstazi. 🙂

Jer Redmi Note 6 Pro ima ajme zaslon dijagonale 6,26 inča, što je dušu dalo za multimediju i igre. To je kvalitetan IPS LCD panel u Full HD rezoluciji (2.160×1.080 točaka) i s odnosom stranica 19:9. Gustoća je 403 piksela po inču, dakle jako lijepa brojka koja jamči oštar prikaz zbivanja pred tvojim nosom.

Podešavanje kvalitete prikaza standardno je kao i na svim Xiaomi uređajima, dakle tri predefinirana modusa, plus ručni način gdje možete fino filtrirati svaku boju i njen intenzitet. Iskreno, ostavite sve kako jest: ekran je na tvorničkim postavkama uskladio netko tko zna što radi i kao takav je zaista najbolji.

Zaslon smatram jednim od aduta ovog mobitela, mada ne volim zub na vrhu ekrana. Tu sam subjektivan, jer mi taj notch na prvu nije sjeo, još kad je krenuo u mainstream pojavom iPhonea X. Nije dugo trebalo, pa da ga svi imaju. Dobar dio aplikacija još ne prepoznaje takav raspored na ekranu a pitanje je i hoće li ikada, jer developeri jednostavno čekaju da se ova pošast smiri sama od sebe. Zub se može sakriti u postavkama, pa ako dijelite ovaj kritički stav prema nesretnom zubu, eto rješenja. Ako zanemarimo ovo moje gunđanje, ekran slobodno smatrajte odličnim.

Hardver

Najbolje od Xiaomija ne dolazi zbog njihove posvemašnje predanosti kvaliteti ili zbog sjajne softverske podrške; po meni, ono što Xiaomi dodatno izdvaja od konkurencije jest njihova suradnja s kompanijom Qualcomm. Čipseti koje Qualcomm radi najbolje je što se može naći na tržištu (Apple, Samsung i Huawei imaju vlastite linije čipseta, ali rade ih samo za svoje uređaje), a Snapdragon 636 fantastičan je SoC srednjeg razreda, kao stvoren baš za ovakav tip mobitela. Rađen u 14-nanometarskom procesu, u njega je smješteno osam jezgri Kryo 260, koje dostižu maksimalni radni takt od 1,8 GHz. Snapdragon 636 troši k’o upaljač, ali zato vuče kao zmaj.

Ponuda memorije je također lijepo pogođena. Imati 4 GB radne memorije danas već polako postaje nužno za svakodnevan rad. Do nedavno sam preporučivao kako je običnom useru dosta i 2 GB RAM-a, ali situacija više nije tako jednostavna. Aplikacije napreduju, sve su kvalitetnije i zahtjevnije, pa shodno tome i njihova žeđ za performansama. Ovo što Redmi Note 6 Pro ima (4 GB, jelte) lijepo je usklađeno s onime što može Snapdragon 636, zbog čega ćete u rukama imati izvanredno sposoban pametni telefon.

Ne zaboravimo i na skladišni prostor za aplikacije: njega ima također jako lijepih 64 GB. Ako planirate kupiti mobitel na duže staze, nemojte pristati na ništa manje od ovoga. Neki novi telefoni danas još nude opciju s 32 GB memorije, ali to je postalo premalo za sve ono što korisnici smartfona kaleme, snimaju i skidaju. U ladici za kartice predviđeno je mjesto i za proširenje memorije, a podržane su kartice kapaciteta do 256 GB. Senzor otiska prsta radi očekivano dobro: otključava mobitel, kresne selfie i to je to.

Kamere

Neki proizvođači danas rade telefone s pet kamera samo na leđima mobitela; Redmi Note 6 Pro ih ima sveukupno četiri, što je više nego dovoljno za dobre fotografije. Ako hoćete zbilja dobre fotke na mobitelu, običaj je da istresete barem tri tisuće kuna za takav stroj. Jedina iznimka u mobilnom svijetu je Xiaomi, čiji su mobiteli u samom vrhu isplativosti za bilo koji cjenovni rang.

Ista je stvar s Redmi Note 6 Pro i njegovim kamerama: sprijeda ih ima dvije, pa ćete i selfie fotke snimati s bokeh efektom, dakle sa zamućenom pozadinom iza i oko predmeta snimanja. Kombinacija od 20 megapiksela primarnog i 2 megapiksela sekundarnog senzora uspijeva odraditi dobar posao za sve vas koji ste ovisni o Facebooku ili Instagramu, a popraćeno je priličnim brojem softverskih dodataka za uljepšavanje snimljenog materijala. Ja sam si svaki puta povećavao sise. 😀

Na leđima mobitela je ubojitih 12+5 megapiksela s otvorom blende f/1,9 za primarni i f/2,0 za sekundarni senzor, čiji se učinak gura u sam vrh srednjeg ranga. Jako su dobre, čak odlične ako usporedimo s konkurencijom. Moram reći kako je ovih dana prilična naoblaka, pa nisam uspio izvući još pokoji bolji detalj prilikom fotografiranja. Ako ste u potrazi za telefonom od okvirno €200/1500 kn i prioritet vam je kamera, onda nemojte puno razmišljati: Redmi Note 6 Pro je najbolji izbor.

Softver, povezivanje, audio i video

Čim sam uključio mobitel, dočekala me obavijest o ažuriranju sustava. Pokrenuo sam ga i dobio posljednju verziju Xiaomijevog sučelja MIUI, odličnog dodatka originalnom Androidu koji uvelike poboljšava korisničko iskustvo i donosi niz korisnih sitnica na koje se lako naviknuti. MIUI 10, s kojim ćete raditi na ovome telefonu, uglađen je i dotjeran s par detalja koje podsjećaju na Apple iOS i to u pozitivnom smislu.

Povezivanje je besprijekorno, jer telefon podržava sve domaće mreže. Oduševljen sam jer ima Bluetooth 5.0, posljednju generaciju ove tehnologije, pa se bez problema zakačio na sve s čim sam ga probao povezati: s drugim mobitelima, s laptopom, s Xiaomi Roidmi 3S, s bežičnim slušalicama Bluedio T3 Plus, s pametnim satom Amazfit i s pametnom narukvicom Mi Band 3.

Sposoban je snimati video u Full HD rezoluciji i to s obje kamere, na čiju kvalitetu nemam baš nikakvog prigovora. Zvuk dolazi iz zvučnika smještenog na dnu mobitela (druga rešetka krije mikrofon, nemojte da vas to zbuni), čija je kvaliteta također na visokoj razini.

Baterija, benchmark i igre

Redmi Note serija poznata je po velikom kapacitetu baterije, pa je tako i u ovaj model upakovano jako lijepih 4.000 mAh. Štedljivi Snapdragon 636, uglađeni i optimizirani MIUI 10 te ovako izdašan energetski paket kod normalnog će korištenja uhvatiti i do dva dana autonomije. Ako volite igrati, računajte na dobre performanse: Antutu je dohvatio velikih 115.866 bodova, što je još jedan od razloga za kupnju Redmi Note 6 Pro. Odigrao sam par igara (‘Head Ball 2′, Asphalt 9’, ‘Cover Fire’) i sve su radile besprijekorno. Želiš igrati, a nemaš previše novaca? Redmi Note 6 Pro.

Zaključak

Kao i uvijek kad je u pitanju Xiaomi, recenzija se svede na objašnjavanje kako je baš njihov model best buy opcija u svom cjenovnom rangu. Redmi Note 6 Pro ima sve: povoljnu cijenu, kvalitetnu izradu, jako dobre kamere, veliku autonomiju, jako dobar ekran i isto tako jake performanse. Na neke kompromise se treba naviknuti jer nema brzo punjenje i nema NFC, ali to je funkcija koja ionako pripada višim ešalonima mobitela i koja se (barem kod nas) jako slabo koristi. Da sebi kupujem mobitel za ovakve novce, kupio bih si Redmi Note 6 Pro.

POGLEDAJ PONUDE NA SMARTUS SHOPU!

Specifikacije za Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Model: Xiaomi Redmi Note 6 Pro
Sim kartica: Dual Nano SIM
OS: MIUI 10
CPU: Snapdragon 636, Octa Core 1,8 GHz
GPU: Adreno 509
RAM: 4 GB
ROM: 64 GB
Proširiva memorija: Da, do 256 GB
Povezivost: GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou, Bluetooth 5.0, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac)
-2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
-3G: WCDMA 850/900/1700/1900/2100 MHz
-4G: FDD-LTE 850/900/1800/1900/2000/2100/2300/2500/2600 MHz
Zaslon: 6,26“ IPS Full HD (2.280×1.080 p), Gorilla Glass 3
Kamera:
-Prednja: 20+2 MP
-Stražnja: 13+5 MP
Bljeskalica: Da, dvotonska
Baterija: 4.000 mAh, ugrađena
Sadržaj paketa: Mobitel, punjač, silikonska maska, USB kabel, igla za SIM
Cijena: 1619 HRK

Možda će vas zanimati

Xiaomi

Nedavno ažuriranje koje je objavio Xiaomi za određene mobilne telefone izazvalo je neželjene posljedice, čineći neke uređaje neupotrebljivima. Xiaomi je priznao da postoji problem...

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Xiaomi

Poco C55 je jedan novi pametni telefon koji dolazi iz Xiaomi ekosustava, a njegov omjer cijene i kvalitete odmah u startu je postao privlačan...