Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

Motorola se vraća na veliku scenu? Tvrtka prijavila patent sklopivog mobitela kakav još nije viđen

Foto: Wikimedia Commons

Što je zajedničko sićušnim motorima, metalu koji mijenja oblik i snažnim senzorima? Oni su dio potencijalnog Motorola sklopivog telefona. Sklopivi telefoni nisu ništa novo, ali njihov dizajn i mogućnosti daleko su napredovali od dana originalnog preklopnog telefona. Indijska stranica koja se bavi pametnim telefonima, 91Mobiles, primijetila je patentnu prijavu tvrtke Motorola koja sugerira vrlo zanimljiv dizajn.

Prema 91Mobilesu, patent je naslovljen “Autonomna kontrola oblika sklopivog mobilnog uređaja”. Koliko god naziv kompliciran, u osnovi se svodi na telefon koji može prilagoditi položaj svoje šarke kako bi korisnik ostao u središtu okvira, slično Appleovoj značajki Center Stage, osim što se njome upravlja putem hardvera, a ne softvera.

Ne zna se hoće li izaći na tržište

Niz malih motora upravljao bi šarkom telefona kako bi prilagodio njegov položaj prema gore i dolje prema tome gdje se nalazite u okviru. Što se tiče tehničkih pojedinosti, ovako sve to funkcionira. LRA ili linearni rezonantni aktuator je motor koji radi poput opruge. Prethodno spomenuti “metal koji mijenja oblik” zapravo je legura s memorijom oblika (SMA) koja je prvi put dizajnirana za upotrebu u svemirskim letjelicama. To je vrsta metala koja mijenja oblik kada se primijeni toplina, poput električnog naboja.

Način na koji cijela postavka funkcionira jest mjerenje približavate li se telefonu ili se udaljavate. Ako se približite, kamera će se nagnuti prema gore, a čini suprotno kada se udaljite.

Primjer iz prakse je održavanje poslovnog online sastanka. Možete se nagnuti unatrag ili naprijed, namjestiti stolicu ili samo promijeniti položaj. Telefon će se pomaknuti tako da i dalje možete vidjeti ekran i, zauzvrat, da drugi sudionici sastanka mogu vidjeti vas.

Nema riječi o tome kada ili čak hoće li ovaj telefon izaći na tržište. Motorola je prijavila patent, što znači da ima neku ideju na umu za ovaj dizajn, ali moglo bi proći godinu ili dvije prije nego što vidimo funkcionalan proizvod.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...