Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije

Finska lansirala vlastitu mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata

Foto: Pixabay

Finske zdravstvene vlasti u ponedjeljak su pokrenule vlastitu i dugo očekivanu aplikaciju za praćenje kontakata za pametne telefone kao pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa.

“Svatko dobrovoljno može koristiti aplikaciju, a podaci su potpuno sigurni. Pomoću nje možemo zaštiti sebe i svoje najbliže”, izjavila je Kirsi Varhila, glavna tajnica Ministarstva socijalne skrbi i zdravstva na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters.

Varhila je istaknula da aplikacija, bazirana na Bluetooth tehnologiji, neće otkrivati ničiji identitet drugim korisnicima, ali da će pomoći u praćenju nepoznatih kontakata koji su proveli dovoljno vremena blizu osobe koja je kasnije bila pozitivna na COVID-19.

Osim toga, Varhila je najavila i drugu fazu razvoja aplikacije, koja će imati za cilj poboljšati kompatibilnost aplikacije sa sličnim aplikacijama koje se koriste u drugim zemljama članicama EU.

Kako bi se sačuvala privatnost, korisnik koji se pokaže kao pozitivan na COVID-19 može odabrati hoće li poslati upozorenje svojim ranijim kontaktima, a korisnici koji dobiju upozorenje neće znati od koga je stiglo niti kada i gdje su bili izloženi virusu.

Korisnici koji prime upozorenje o izloženosti neće biti otkriveni organima vlasti, već bi se trebali javiti liječniku kako bi se mogli testirati na COVID-19.

Aplikaciju naziva “Corona Blinker” na finskom jeziku razvila je privatna finska softverska tvrtka Solita, nakon što je u lipnju dobila javni natječaj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije

Jeste li znali za sve ove trikove?

Apple

Sustav je još uvijek daleko od odvojene aplikacije koja bi analizirala stanje korisnika.

Aplikacije

Svaki profil će imati svoj QR kod, koji će se moći skenirati bilo kojom aplikacijom za skeniranje QR kodova.

Aplikacije

Google je još u svibnju ponudio alat uz pomoć kojeg se sadržaj može preseliti sa Google Play Music na YouTube Music.

Oglašavanje