Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Blackview banner

Mobiteli

Cubot C3 – recenzija pametnog sata

Iako su primarno proizvođač smartfona, kompanija Cubot u ponudi ima i nekoliko pametnih satova. Njihov model Cubot C3 već se više od dva tjedna nalazi na mojoj ruci i vrijeme je da kažem sve o njemu. Cubot se, inače, polako budi iz hibernacije zbog koronavirusa, kad su na nekoliko mjeseci stali s radom. Nedavno su nam poslali mobitel, a sada i pametni sat.

Mnoge kompanije pokušavaju zaraditi na pametnim satovima, gdje je konkurencija isprva bila puno slabija nego kod mobitela. Nije potrajalo dugo, pa je i ovo tržište zagušeno ponudom. Cijene se svejedno drže prilično visoko – ako želite nešto od Applea ili Samsunga, to košta kao pristojan mobitel srednjeg ranga. Srećom, još uvijek ima proizvođača čiji gadgeti donose odličan omjer cijene i kvalitete. Cubot C3 trenutno košta 39,99 dolara i jako je dobar za te novce.

Dizajn pametnog sata Cubot C3

Priča oko izgleda počinje s crnom kutijom dužine 28 centimetara. Lijepo je dizajnirana, sa zlatnim otiskom sata na vrhu i imenom modela. Unutra su sat, dodatna narukvica i kabel za punjenje. Uloženo je puno truda oko dizajniranja ovog sata. Izgleda poput klasičnog sata, s nehrđajućim metalnim okvirom i dvije istaknute tipke s njegove desne strane. Primijetite kako gornja tipka ima crveni rub, dok je donja obična crna. U svakom se kutu nalazi vijak, koji zapravo imaju samo ukrasnu svrhu. Kombinacija elegancije i sportskog izgleda pun je pogodak, jer je sat plijenio pažnju gdje god se pojavio. Straga su senzor i dva magneta za punjenje. Dovoljno je prisloniti kabel za punjenje, nakon čega će magneti na satu čvrsto prihvatiti metalni vrh kabela i započeti punjenje.

Zaslon je dijagonale 1,3 inča. Uokviren je metalnim prstenom na kojem su označene sekunde, što opet ostavlja dojam kako je Cubot C3 mehanički, a ne pametni sat. Iako se čini da je poveći gadget kad ga stavite na ruku, u stvarnosti je zapravo vrlo lagan, a narukvice su udobne i elegantne.

Kako koristiti Cubot C3

Gornje dugme na desnoj strani, ono koje je ima crveni obrub, služi za uključivanje uređaja. Nakon što ga uključite, potrebno je skenirati kod na koji će se pojaviti na njegovom ekranu. Isti kod se nalazi i na poleđini kutije, tako da možete birati kako ćete to učiniti. Nakon skeniranja, bit ćete preusmjereni na preuzimanje aplikacije H Band. Istom se aplikacijom služe i ostali pametni satovi koje Cubot proizvodi, pa ako ste već koristili neki od njih, bit ćete na poznatom terenu.

Nakon što preuzmete aplikaciju, pokrenut će se uparivanje putem Bluetooth veze. Ističem kako Cubot C3 podržava Bluetooth 5.1, što me je ugodno iznenadilo. Pametni satovi obično kasne generaciju-dvije za aktualnom Bluetooth verzijom, ali ne i C3. Sat je jednostavan za korištenje: gornje desno dugme ujedno služi za povratak na glavni zaslon, dok donje dugme služi za ulazak u izbornik.

Po ekranu možete povlačiti prstom s desna na lijevo. Na taj ćete način doći do pregleda prijeđenih koraka, koliko ste vremena spavali te brojača otkucaja srca. Ako prstom povučete s lijeva na desno, dobit ćete isti rezultat, samo obrnutim redoslijedom. Povlačenjem od dna prema gore ući ćete u poruke koje ste dobili na svoj mobitel. Ako prstom povučete s vrha prema dnu, ući ćete u brzi izbornik za najčešće korištene funkcije poput alarma ili svjetline zaslona.

Cubot C3 podržava deset načina rada, zavisno kakvom se aktivnosti bavite. Može se koristiti za okidanje fotki ili za reprodukciju glazbe na mobitelu, dovoljno je izabrati pripadajuću opciju i izborniku. Vodootporan je do 5 atmosfera, što je ekvivalent plivanju u bazenu. Senzor otkucaja srca je precizan, a koliko sam mogao procijeniti, isto vrijedi za monitor sna. U C3 nije ugrađen GPS, nego sat podatke preuzima s vašeg mobitela. To bi moglo biti nezgodno onima koja je ova funkcija bitna, jer znači da moraju stalno imati mobitel uz sebe.

Zaslon

Kao što sam već rekao, dijagonala zaslona je 1,3 inča rađen u TFT-LCD tehnologiji s rezolucijom od 240×240 piksela. Boje su žive i ugodne za gledanje, bez obzira koju razinu osvjetljenja izabrali u postavkama. Zanimljivo, čak i pri najnižoj razini osvjetljenja dovoljno je jasan da se vide sve informacije na njemu. Tako nešto nisam imao s moja dva Amazfit sata (Pace, Stratos 2). Prva stvar koju po kojoj ćete prepoznati jeftini sat jest upravo kvaliteta prikaza, a Cubot C3 ovdje radi jako dobar posao. Radi se, naravno, o responzivnom ekranu, jer drugačije ne biste mogli koristiti njegov izbornik. I tu se C3 iskazao, jer je uredno i precizno reagirao na svaki dodir.

Cubot C3 aplikacija

Rekao sam ranije kako je potrebno skenirati kod s ekrana za preuzimanje aplikacije. Sken koda vas neće odvesti na Google Play, nego na kinesku stranicu s koje se preuzima H Band. Ta aplikacija ne postoji na Googleovom servisu, što može odbiti neke korisnike. Razlog tome je općenita nedostupnost Googleovih usluga u Kini. Cubot je kineski proizvođač, koji samo mali dio svojih proizvoda prodaje izvan matične zemlje. Zbog toga se niti ne trudi postaviti bilo što na Google Play, mada bi to itekako koristilo njegovim potrošačima iz ostatka svijeta. Da bi se situacija promijenila, trebalo bi prodavati puno više pametnih satova na globalnom tržištu. A to nije slučaj jer, između ostalog, aplikacija nije na Google Playu. I tako u krug.

Dok je C3 kao hardverska komponenta gotovo besprijekoran, aplikacija H Band je slabija polovica ove priče. Ona nije loša sama po sebi, ali je ograničena mogućnostima. Ne znam mogu li to uopće računati kao prigovor, jer je Cubot C3 s cijenom od $39,99 jako jeftin pametni sat. Ako želite sat bogatiji mogućnostima, morat ćete platiti barem tri puta više.

>> Više s Geek.hr: Cubot Note 20 Pro recenzija mobitela

Dostupno je samo 5 opcija za izgled zaslona (watchface, po naški), što mi je bilo razočaravajuće. Na mom satu ih imam oko stotinu. S druge strane, koristim ih samo tri-četiri. Povezivanje s mobitelom je besprijekorno, zbog čega aplikacija uredno i bez zastoja isporučuje obavijesti na ekran C3.

Nema nikakvih zastoja niti pri kretanju kroz izbornike aplikacije, sve radi fluidno. Moguće je da će Cubot u budućnosti nadograditi aplikaciju s novim mogućnostima, ali nisam siguran koliko je to izgledno. Ovo je jeftin sat i sumnjam da imaju neku računicu od toga. S druge strane, na recenziji sam imao njihov mobitel Note 20 Pro. Također je riječ o jeftinom uređaju, ali je dobio OTA nadogradnju nakon tri dana u mojim rukama.

Baterija

Nije čest slučaj da proizvođač bude iskren oko potrošnje baterije, ali evo, i to smo dočekali. 🙂 Baterija u C3 ima kapacitet od 260 mAh, za koju Cubot tvrdi da može izdržati do 15 dana rada. Krenuo sam koristiti sat na 100% kapaciteta i dočekao trinaesti dan na 12% zapremine. Dalje nisam htio forsirati jer zbilja nije bilo potrebe. U aplikaciji se može uključiti tzv. ‘Low Power Mode’ za kojeg Cubot kaže da će udvostručiti trajanje baterije. Ja tu opciju nisam koristio jer ona gasi sve pametne funkcije pametnog sata, što nema puno smisla.

POGLEDAJ PONUDU ZA CUBOT C3!

Zaključak

Kao i puno puta do sada, priča se svodi na ‘koliko para, toliko muzike’. Cubot C3 ima odličan dizajn, kvalitetnu izradu i dugotrajnu bateriju. Vodootpornost i precizni senzori također su plus, ali imajte na umu kako bi aplikacija trebala biti izdašnija mogućnostima da bih preporučio C3 kao sigurnu kupnju. Nadogradnja softvera puno bi pomogla u tom smislu, samo je pitanje koliko je Cubot zainteresiran ulagati u gadget kojeg prodaje za manje od 40 dolara.

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...