Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Blackview banner

Tutoriali

Evo kako ćeš izvući najbolje performanse iz svog smartfona

Današnji mobilni telefoni daleko su ispred svega što se smatra običnim komunikacijskim alatom. Davno je prošlo doba stare Nokie, Motorole i sličnih uređaja, koji su služili samo za poziv i pokoji SMS. Svatko od nas u džepu ima pravo, moćno računalo kojem je uspostava poziva tek jedna (i to ponajmanje zahtjevna) zadaća.

Stoga je važno voditi brigu o svom smartfonu kako bi potrajao što duže i tijekom svog radnog vijeka dao maksimalne performanse. Na sreću nas običnih korisnika to uopće nije komplicirano, nego se svodi na nekoliko jednostavnih, bezazlenih načina koje ću sad opisati.

Neka baterija uvijek bude puna

…Ili se barem ne nalazi stalno pri kraju. Svaki uređaj temeljen na Androidu najbolje radi kad ima dovoljnu zalihu energije na raspolaganju, a često i potpuno pražnjenje baterije smanjuje njen radni vijek. Ukoliko pazite na ovu sitnicu, baterija će dati maksimalne performanse barem tri pune godine, često i duže. Isto tako pripazite da mobitel ne izlažete visokim temperaturama, jer one također negativno utječu na životni vijek baterije.

>> SAVJET: Evo kako treba pravilno puniti mobitel i produžiti život bateriji

Redovno ga restartajte

Kao što sam rekao u uvodu, pametni telefoni prava su, istinska računala u našem džepu. Kao takvi, barataju s nizom različitih programa – Facebook, Whatsapp, Viber, igre – od kojih svaki uzima svoj dio performansi i vremenom opterećuju operativni sustav. Upravo je zbog toga preporučljivo ponovno pokrenuti smartfon svakih dan, dva ili tri, zavisno od performansi vašeg mobitela i načina na koji ga koristite.

Uklonite nepotrebne aplikacije

Čim se dokopamo novoga mobitela, gomilamo aplikacije na njega. Drž’- ne daj i na kraju dana već imamo tri aplikacije za surfanje internetom, četiri za fotografiranje, sedam za dopisivanje i 148 igara od kojih igramo samo Candy Crush. Svaka od njih uzima svoj dio resursa, što znači da vaš mobitel ima poprilično posla s obradom podataka u pozadini onoga što se upravo odvija. Deinstalacija nepotrebnih aplikacija jedan je od najbitnijih koraka za postizanje optimalnog rada cijelog sustava, započnite ga sada!

Čišćenje predmemorije (cache) preglednika

Jedna od brojnih prednosti pametnih telefona jest pristup internetu. Online smo dok čekamo u redu, dok ležimo u krevetu, dok ispijamo jutarnju kavu, u školi pod odmorom… Praktički stalno. cijelo to vrijeme memorija internetskog preglednika puni se podacima (CSS, Javascript, slike i slično) što ga usporava. Da biste nesmetano i pri najvećoj mogućoj brzini surfali netom, potrebno je u postavkama pronaći opciju za čišćenje cachea, nakon čega će vaš internetski preglednik lakše disati.

Izbjegavajte područja sa slabim signalom

Pametni telefoni troše velike količine energije na traženje signala. U ekstremnim slučajevima, kada je signal zaista slab, moguće je u samo par sati u potpunosti isprazniti bateriju, a da se telefon uopće ne uzme u ruke. Stoga izbjegavajte takva područja kad god je to moguće, što ne znači da ne odlazite u prirodu ili na udaljena izletišta gdje je generalno signal slab. Takvih mjesta ima i u centrima gradova i kriju se u vašoj kući: ladica pisaćeg stola, torbica nakrcana drangulijama i slično.

Riješite se Live Wallpapera

Oni su cool i super izgledaju i telefon je seksi zbog njih. Isto tako su žedni energije i resursa vašeg procesora, pa ih isključite i zaboravite za njih. Na zaslon stavite sliku svoje mačke.

Ažurirajte aplikacije

Svaki developer vrijedno radi da unaprijedi svoju aplikaciju – naposljetku, od toga žive. Svako novo ažuriranje donosi niz oku nevidljivih poboljšanja u radu aplikacije, što rasterećuje vaš mobitel. Gledajte ih redovno nadograđivati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tutoriali

Mobiteli su jedna od najprljavijih stvari koje imamo u kući, pa bi u vrijeme pandemije koronavirusa posebno trebalo obratiti pozornost na njihovu čistoću. Svjetska...

Google

Google će, uz Android 12, predstaviti novu značajku koja nosi naziv “play as you download”. Sam naziv nove značajke odaje njezinu funkciju, odnosno omogućit...

Aplikacije

Ako ste ljubitelj igara i uvijek tragate za novim igrama koje bi mogli preuzeti na svoj Android telefon, morate znati jednu vrlo važnu stvar...

Aplikacije

WhatsApp se suočio s burnom reakcijom korisnika otkad je objavio da želi ažurirati svoju politiku privatnosti promjenama koje će omogućiti Facebooku prikupljanje svih podataka...

Oglašavanje