Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apple

iOS 17.1 se očekuje sljedeći tjedan s ovim novim značajkama i ispravkama grešaka

iOS 17.1 se očekuje sljedeći tjedan s ovim novim značajkama i ispravkama grešaka
Shutterstock

Nakon otprilike mjesec dana beta testiranja, očekuje se da će iOS 17.1 biti dostupan široj javnosti sljedeći tjedan. Nadogradnja uključuje nekoliko novih značajki, ispravki grešaka i poboljšanja performansi. Pogledajte niže potpuni pregled svega novoga.

Datum izlaska iOS 17.1

Iako Apple nije potvrdio datum izlaska iOS 17.1, očekuje se da će nadogradnja biti dostupna u utorak, 24. listopada. Taj datum su otkrili francuski regulatori prošlog tjedna.

Zašto bi regulatori u Francuskoj znali za datum izlaska iOS 17.1? Pa, jedna od promjena u nadogradnji rješava zabrinutost francuskih regulatora u vezi razina zračenja na iPhoneu 12. Francuske vlasti su utvrdile da iPhone 12 više ne prolazi testiranja izloženosti zračenju.

U iOS 17.1, Apple je napravio promjene u tome kako iPhone 12 upravlja situacijama kad se ne nalazi u neposrednoj blizini tijela korisnika. Bitno je napomenuti da je iPhone 12 prethodno povećavao dopuštenu snagu kad bi se detektiralo da je izvan tijela korisnika, primjerice kad stoji na stolu. iOS 17.1 uklanja tu funkcionalnost kako bi se uskladio s francuskim protokolom testiranja.

iOS17
Shutterstock

Što je novo u iOS 17.1?

Za nas koji nismo u Francuskoj, iOS 17.1 uključuje niz drugih novih značajki i promjena.

Nove značajke AirDrop-a

Prvo, nadogradnja dodaje novu značajku AirDrop-a koja omogućuje nastavak prijenosa preko interneta kad se udaljite izvan dosega drugog uređaja. Ova značajka je najavljena na WWDC-u u lipnju, ali nije bila dostupna u prvoj verziji iOS 17 prošlog mjeseca. Također postoji nova opcija u Postavkama koja vam omogućuje da koristite mobilne podatke za dovršavanje tih AirDrop prijenosa, osim Wi-Fi mreže.

Nadogradnje za Apple Music

iOS 17.1 također donosi nekoliko promjena u Apple Music:

 • Sada možete “označiti” pjesme, albume i popise pjesama kao favorite. U aplikaciji za glazbu postoje nove opcije filtriranja kako biste lako prikazali svoje favorite u vašoj knjižnici.
 • Apple je dodao knjižnicu umjetničkih djela koje možete koristiti za prilagodbu svojih popisa pjesama. Te nove opcije možete pronaći tako da dodirnete ikonu tri točke u gornjem desnom kutu popisa pjesama i odaberete “Uredi”.
 • Na dnu vaših popisa pjesama, postoji nova sekcija “Prijedlozi pjesama” koje će Apple inteligentno predstavljati kako bi “pratili atmosferu vašeg popisa pjesama.”

Promjene u stanju mirovanja

Apple je dodao nove opcije u stanju mirovanja, značajci koja pretvara vaš iPhone u pametni zaslon tijekom punjenja i u ležećem položaju. U aplikaciji Postavke, pronaći ćete novu opciju “Zaslon” unutar izbornika Stanje mirovanja. Ovdje postoje nove prekidače za automatsko isključivanje zaslona nakon 20 sekundi ili nikad.

Prva verzija iOS 17 nije nudila ovu razinu detaljne kontrole nad Stanjem mirovanja. Nova opcija “Nikad” sada omogućuje da osigurate da su vaši widgeti u Stanju mirovanja uvijek vidljivi.

Međutim, ove promjene u Stanju mirovanja dostupne su samo na uređajima s uvijek uključenim zaslonom, što uključuje iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Nove značajke za Apple Wallet

Za korisnike iPhonea u Velikoj Britaniji, iOS 17.1 dodaje novu značajku Povezanih kartica koja donosi trenutno stanje računa korisnika iz njihove banke, kao i povijest uplata i plaćanja. U Velikoj Britaniji ova značajka koristi Open Banking API i podržana je od strane banaka Barclays, HSBC, Lloyds, RBS, Monzo i Starling.

U Sjedinjenim Američkim Državama nema ekvivalenta Open Banking API. Međutim, Apple se izravno udružio s Discoverom kako bi korisnicima prikazao stanje i povijest transakcija njihove kartice. Trenutno nema naznaka kada će Apple proširiti ovu značajku na više banaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nove značajke za Shuffle fotografija na zaslonu zaključavanja

iOS 17.1 rješava dugo prisutnu pritužbu u vezi opcije Shuffle fotografija na zaslonu zaključavanja iPhonea.

Opcija Shuffle fotografija prvi put se pojavila s iOS-om 16 i slučajno odabire slike iz vaše foto knjižnice za pozadinu. Početna implementacija ove značajke omogućila je miješanje slika ljudi, prirode ili kućnih ljubimaca, ali bez opcija za fino podešavanje.

Međutim, u iOS-u 17.1, Apple je dodao novu opciju koja vam omogućuje odabir određenog albuma za korištenje Shuffle fotografija na zaslonu zaključavanja.

Promjene u tipki Akcija

Za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, iOS 17.1 također uključuje optimizacije za novu tipku Akcija. Nadogradnja dodaje novu značajku koja koristi senzor blizine iPhonea 15 Pro kako bi detektirala kada je vaš iPhone u džepu kako bi spriječila slučajno aktiviranje.

To znači da ćete morati nešto duže pritisnuti tipku Akcija kako biste pokrenuli akciju ako je telefon u džepu.

Pokazatelj svjetiljke na Dinamičkom otoku

Kad je iOS 17 lansiran, korisnici iPhonea 15 Pro bili su sretni primatelji nove značajke koja je koristila Dinamički otok kako bi vam pokazala kada je svjetiljka uključena.

Na iznenađenje mnogih, nije bilo razloga da ta značajka bude ekskluzivna za iPhone 15 Pro. S iOS-om 17.1, korisnici iPhonea 14 Pro također će vidjeti novi pokazatelj svjetiljke na svom Dinamičkom otoku.

Ispravke grešaka u iOS-u 17.1

Osim ovih novih značajki, iOS 17.1 također ispravlja niz grešaka i problema s performansama koji su mučili neke korisnike iPhonea tijekom posljednjeg mjeseca. Evo što Apple navodi da je ispravljeno:

 • Podrška za ključeve Home za Matter brave
 • Poboljšana pouzdanost sinkronizacije postavki Vremena ekrana na više uređaja. Ovo dolazi nakon izvješća iz The Wall Street Journal koje je otkrilo ozbiljne greške u Vremenu ekrana koje su prisutne od iOS-a 16.
 • Ispravlja problem koji može uzrokovati resetiranje postavke Značajne lokacije za privatnost prilikom prijenosa Apple Watcha ili njegove parale
 • Ispravlja problem gdje se imena dolaznih pozivatelja ne bi mogla prikazati dok ste na drugom pozivu
 • Rješava problem gdje prilagođeni i kupljeni zvučni signali ne bi se mogli pojaviti kao opcije za ton poruka
 • Ispravlja problem koji može uzrokovati manju osjetljivost tipkovnice
 • Optimizacije za otkrivanje rušenja (svi modeli iPhonea 14 i iPhonea 15)
 • Ispravlja problem koji može uzrokovati zadržavanje slike na zaslonu

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Pohvalno se piše o kineskoj kompaniji Vernee – i mi smo među takvima – čiji se telefoni diče izvrsnom kvalitetom i performansama. Jedan od...

Mobiteli

Bluboo Maya Max pametni je telefon kojeg njegova izrada, komponente i optimiziranost čine jednim od najozbiljnijih kandidata za kupovinu. Primarna, gotovo pa jedina svrha...

Mobiteli

Doogee X5 Pro je još jedan u nizu kineskih mobitela međutim realno gledajući nemaju svi love na bacanje da bi si mogli priuštiti bilo...

Mobiteli

Tvrtka Elephone upravo je pustila u pretprodaju svoj novi adut, model Elephone S7. Navedeni dolazi u dvije varijante: S7 s dijagonalom zaslona od 5,5 inča...