Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Android

Kako maksimalno povećati izvedbu svog Android smartphonea?

Foto: Pexels

Skoro svake godine dobivamo novu generaciju pametnih telefona. Ali u većini slučajeva, novi telefoni nude vrlo malo poboljšanja performansi u usporedbi sa svojim prethodnicima. Dakle, možda bi se isplatilo neko vrijeme zadržati svoj stari Android telefon.

Naravno, postoje slučajevi u kojima stari Android model može prestati dobivati ​​ažuriranja i postati trom. U takvim situaciji možete pomisliti da nema drugog rješenja nego nabaviti novi pametni telefon. Ali bili biste u krivu jer postoje načini da iz svog ostarjelog pametnog telefona dobijete malo više performansi. Želite znati kako? Pa, tu na scenu stupa ovaj vodič.

Deinstalirajte i onemogućite nepotrebne aplikacije za poboljšanje izvedbe

S vremenom naši telefoni postanu zatrpani aplikacijama, poput neuređenog tavana. Ove neiskorištene aplikacije mogu crpiti resurse vašeg telefona u pozadini. Ponekad čak nije ni važno jesu li aplikacije u stanju mirovanja. I mogu vaš već stari Android telefon učiniti tromijim. Osvježite svoj telefon svakih nekoliko mjeseci deinstaliranjem nekorištenih aplikacija. Nemojte se ustručavati ukloniti unaprijed instalirane aplikacije (bloatware) koje vam ne trebaju.

Premjestite velike datoteke iz svog Android telefona

Čak i uz rasterećeni odabir aplikacija, vaš Android telefon i dalje može biti zatrpan glomaznim datotekama poput glazbe, videa i fotografija. Umjesto brisanja dragocjenih uspomena, razmislite o njihovom prebacivanju na SD karticu ako to vaš telefon podržava (ne podržavaju svi modeli). Alternativno, prenesite ih u pohranu u oblaku kao što je Google Drive za sigurno čuvanje i daljinski pristup. To oslobađa dragocjenu internu pohranu na vašem telefonu, što potencijalno dovodi do poboljšane izvedbe.

Provjerite početni zaslon svog smartphonea

Također biste se trebali usredotočiti na početni zaslon kako biste poboljšali performanse svog starog Android telefona. Da, žive pozadine i widgeti mogu učiniti početni zaslon vizualno privlačnim. Ali mogu opteretiti resurse, zbog čega pametni telefoni mogu ponuditi spore performanse.

S vremena na vrijeme, ponovno ga pokrenite

Bez obzira na to što kažete, telefoni mogu imati koristi od povremenog osvježavanja. Prije svega, ponovnim pokretanjem telefona brišu se prethodno pokrenute aplikacije. Također se uklanjaju pozadinske procese koji bi mogli zauzimati previše memorije. Kao rezultat toga, vaš stari Android telefon trenutno dobiva poboljšanje performansi.

Odlučite se za jednostavne aplikacije

Mnoge popularne aplikacije nude “Lite” ili “Go-edition” verzije. Programeri ih dizajniraju da manje troše resurse. Samo to ih čini savršenima za stare Android pametne telefone s malo zastarjelim hardverom. Štoviše, ove lagane verzije aplikacija čak zahtijevaju malo prostora. To znači da ćete također uštedjeti u pogledu spremanja.

Možda će vas zanimati

Mobiteli

Poznati tech-portal Wired.com napravio je popis najboljih jeftinih pametnih telefona, a na vrhu popisa nalazi se Google Pixel 7A. Riječ je o smartphoneu koji...

Apple

Novo curenje informacija tvrdi da se Apple priprema izdati iPhone 16 Plus u više od pet boja trenutnog iPhonea 15 Plus. Nakon glasina o...

Android

Ne tako davno, Motorola je bila prvak jeftinih Android telefona. Povoljni Motorola telefoni bili su dobro napravljeni, promišljeno dizajnirani i među najboljima u svojoj...

Mobiteli

Nakon što ste platili stotine eura za sićušno “računalo” u svom džepu, može biti neugodno otkriti da se ne uključuje – pogotovo ako više...