Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Kako pronaći izgubljeni Android mobitel?

Ako ste izgubili Android mobitel ili tablet, moguće je da ćete ga lako pronaći. Svi smo danas ovisni u nekoj mjeri o modernoj tehnologiji, posebno smartphone uređajima pa i tablet Android prijenosnim uređajima. U nastavku ćemo objasniti kako možete pronaći izgubljeni Android mobitel.

U slučaju da ste izgubili nešto od spomenutog (mobitel ili tablet), a imate aktiviran Google račun na pametnom telefonu ili tabletu, nema panike. Google račun donosi sa sobom mnoge servise, ne samo Gmail kako se čini na prvu. Find My Device servis će se automatski aktivirati, kada ste se prvi puta prijavili svojim Google računom na smartphone ili tablet.

Izgubljeni Android smartphone

Mnogi danas imaju smartphone jer je neizostavni dio poslovnog okruženja, koristimo ga u svakodnevnoj privatnoj komunikaciji, u kontaktu smo s prijateljima i obitelji. Prisutan je u svakoj sferi modernog života. Nije neobično da se dogodi da izgubimo mobitel ili drugi gadget koji svakodnevno koristimo. Pričamo u nastavku o uređajima koji koriste Android.

Ako ste izgubili smartphone, a bili ste dovoljno oprezni da preventivno djelujete, svoj uređaj možete pronaći i u dobroj mjeri upravljati njime na daljinu.

Preventivno djelovati znači: prilikom formiranja uređaja trebate se prijaviti putem Google računa, i podesiti neku vrstu zaštite na zaslon. Možete uređaj zaključati unosom PIN broja, lozinke, otiska prsta ili prepoznavanjem lica. Bilo koja zaštita dovoljna je da se aktivira sigurnosni servis koji se brine o podacima na vašem uređaju, i lakšem pronalasku ako ga kasnije nekada izgubite.

Ne samo da mobitel možete izgubiti. Moguće je da netko ukrade vaš mobitel, što je možda i veća šteta, posebno ako novi “vlasnik” ima pristup podacima na telefonu. Da se osigurate, i onemogućite pristup vašim podacima, svakako aktivirajte zaključavanje telefona na vrijeme.

Provjerite može li vaš smartphone biti pronađen

Da bi pronašli vaš smartphone, još prije nego ga izgubite provjerite sljedeće:

  • Smartphone treba biti uključen
  • Smartphone treba biti prijavljen na Google račun
  • Potrebno je da bude spojen na mobilni ili WiFi internet
  • Smartphone treba biti vidljiv na Google Play servisu
  • Lokacija treba biti uključena
  • Find My Device servis treba biti uključen
  • Pronađi, zaključaj ili obriši podatke s izgubljenog Android uređaja

S udaljene lokacije lako možete pronaći smartphone, zaključati ga ili obrisati sve podatke s njega.

Posjetite Google stranicu LINK i prijavite se u vaš Google račun. Ako imate više od jednog uređaja, odaberite onaj koji ste izgubili. Izgubljeni telefon će dobiti obavijest. Pogledajte na kartu i potražite mjesto koje pokazuje posljednju lokaciju na kojoj je smartphone detektiran. Lokacija na karti je aproksimativna, ali dovoljno točna da možete ući u trag vašem izgubljenom mobitelu. Ako i ne možete vidjeti trenutnu lokaciju telefona (možda je ugašen, ili je izvan GPS dosega, ili nema internet vezu) na karti će se pokazati posljednja zabilježena lokacija.

kako pronaći izgubljeni android telefon
Google Find My Phone

Iskoristite mogućnosti koje nudi Find My Phone servis. Možete na pametnom mobitelu pustiti zvuk dolaznog poziva, pojačan na najjače, da zvoni punih 5 minuta čak i ako su postavke na nečujno ili na vibraciji.

Možete zaključati smartphone s PIN kodom ili lozinkom. Pored toga, na zaključani zaslon možete napisati poruku, u slučaju da je netko pronašao vaš smartphone da ga može vratiti.

Obrišite podatke sa pametnog telefona na daljinu. Možete bespovratno obrisati sve podatke sa izgubljenog telefona na daljinu. Trebate znati da Find My Phone neće raditi nakon što ste obrisali podatke s mobitela. Ovo ostavite kao posljednju opciju ili do trenutka kada je šansa da vam vrate izgubljeni telefon nikakva.

Ukradeni smartphone, nakon brisanja podataka na daljinu (Factory Reset) neće biti funkcionalan kod novog “vlasnika” ukoliko ne unese točnu lozinku prethodnog vlasnika, odnosno vašu lozinku.

Android Find My Phone pronalazak izgubljenog ukradenog telefona

Kako pronaći izgubljeni Samsung smartphone?

Samsung nudi svojim korisnicima svoj vlastiti servis za pronalazak izgubljenog ili ukradenog mobitela. Iako se na telefonu već nalazi Google Find My Phone, koji radi kako smo već opisali, servis iz Samsunga nudi neke dodatne opcije.

Ako ste vlasnik Samsung mobitela, možete pratiti izgubljeni ili ukradeni uređaj koristeći se alatom Find My Mobile.

Find My Mobile dopušta vlasniku izgubljenog uređaja da locira uređaj, da uključi zvuk dolaznog poziva, ili da zaključa izgubljeni mobitel.

Samsung Find My Mobile daje dodatne opcije, pa tako možete pratiti uređaj, ako mislite da ga netko koristi ili je ukraden. Možete uz pomoć ove aplikacije obrisati sav sadržaj sa pametnog telefona, brisanje na tvorničke postavke.

Posebno je dobra opcija, ako se odlučite na brisanje sadržaja, da napravite sigurnosnu pohranu (backup) podataka koji se nalaze na izgubljenom ili ukradenom mobitelu. Na taj način ćete sačuvati vaše podatke, čak i ako nemate mogućnost da vratite smartphone u svoje vlasništvo.

Primite poruke sa izgubljenog Samsung uređaja, i pozive, čak i ako nemate pristup mobitelu.

Možete otključati smartphone na daljinu i produljiti vijek baterije. Produljenje trajanja baterije u situacijama kada je mobitel izgubljen je jako korisna opcija, jer ćemo moći locirati uređaj samo ukoliko je on aktivan i radi.

Kako pronaći izgubljeni Xiaomi Android mobitel?

Xiaomi uz Google račun, svojim korisnicima nudi Mi Account i dobrodošle opcije ako se odlučite prijaviti na Mi Account.

Kao i drugi proizvođači smartphone uređaja, možete koristiti Google Android servise, ali se isto tako možete odlučiti na neke servise koje ponudi proizvođač uređaja.

Xiaomi Mi Account daje vam mogućnost da si kreirate Mi Cloud račun, na koji se prijavite s vašim mobitelom. U opcijama Mi Cloud možete aktivirati Find Device.

Xiaomi Find Device opcija za pronalazak mobitela

Ako se dogodi da ste izgubili smartphone ili je ukraden, trebate se prijaviti na web stranicu i.mi.com s vašim Mi Account korisničkim podacima, odakle možete upravljati izgubljenim uređajem.

Napomena: Web stranica je još uvijek na kineskom, ali Google Chrome prijevod radi jako dobro i lako ćete se snaći u ponuđenim opcijama.

Opcije koje imate na raspolaganju su gotovo iste kao i kod Google Find My Device servisa. Skromnije nego što nudi Samsung, ali dovoljno korisne da upravljate mobitelom na daljinu i pokušate pronaći svoj izgubljeni smartphone. Ako niste u mogućnosti pronaći vaš uređaj, smatrate da je ukraden ili na slabo dostupnom mjestu, možete ga zaključati ili u potpunosti obrisati podatke sa njega.

Svaki proizvođač ima svoj prateći softver koji dolazi na Android sustavu. Pazite da ne izgubite mobitel, ali ako se to i dogodi, napisali smo kako možete pronaći izgubljeni mobitel.

U slučaju da smatrate mobitel ukradenim, možete ga pratiti i daljinski napraviti stvari koje su u tom trenutku ključne. Možete vaš uređaj zaključati, obrisati podatke s njega i još neke korisne korake ovisno o verziji Android sustava ili modelu izgubljenog mobitela.

Isti ili sličan postupak možete napraviti ako je izgubljen HUAWEI, HTC, LG, Alcatel ili neki drugi mobitel.

Koristan savjet za kraj: U slučaju da imate mobitel kupljen kod nekog telekom operatera, da ste ga izgubili ili je ukraden. Prijavom na adresu prodavača, putem IMEI oznake možete vaš izgubljeni mobitel pronaći ili nepovratno zaključati. IMEI broj je unikatan za svaki primjerak, i pomoću tog se broja lako može ući u trag izgubljenom ili ukradenom uređaju. Ipak, da bi tako postupili morate se obratiti prodavaču (telekom operateru) pa čak možda i prijaviti krađu na policiji.

Možda će vas zanimati

Samsung

Samsung, poznati južnokorejski tehnološki gigant, najavio je uoči sajma potrošačke elektronike CES 2024 uzbudljiv niz novih proizvoda. Među njima su i revolucionarni zasloni opremljeni...

Apple

Najinovativnije značajke na Android uređajima često su plod suradnje između vodećih proizvođača Androida. Na primjer, funkcije multitaskinga koje su prvotno bile ekskluzivne za Samsungove...

Android

Iako su iPhone i Android telefoni gotovo jednako zastupljeni na američkom tržištu, istraživanja pokazuju da vlasnici iPhonea često duže zadržavaju svoje uređaje. Jedan od...

Samsung

S dolaskom ljeta, dolazi i velik broj Samsung Galaxy uređaja. Samsung je nedavno otkrio da će se njegov godišnji događaj Galaxy Unpacked održati u...