Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kineski proizvođači mobitela u problemu

Od poznatih imena, samo je Huawei zabilježio rast isporuka i to od 2,1%.

Foto: Pixabay

Proizvođači smartphonea iz Kine će, uzevši sve u obzir, zabilježiti dvoznamenkasti pad i tijekom druge polovice 2020. godine, piše DigiTimes Research.

Prva polovica tekuće godine bila je vrlo turbulentna zbog pandemije koronavirusa, a čini se da ni druga polovica ne daje značajne znakove napretka. Glavni problemi su ekonomska situacija nastala zbog pandemije COVID-19, kao i generalna situacija na nekim tržištima, s obzirom da pandemija diljem svijeta ne jenjava.

Top 4 proizvođača iz Kine – Huawei, Oppo, vivo i Xiaomi, izvijestili su da čak 82.3% njihove prodaje čini prodaja na domaćem tržištu, odnosno na području Narodne Republike Kine. Problemi s izvozom, sankcije koje su nametnute tvrtki Huawei koje se odnose na korištenje Google operativnog sustava, ali i ograničenja vezana za hardware koji se koristi u mobilnim uređajima doveli su do spomenutih problema.

Promatrajući kvartalne rezultate, može se vidjeti da su isporuke u drugom kvartalu bile 157 milijuna primjeraka, 43,3 % više nego u Q1, ali 15,2 % manje u odnosu na isti vremenski period prošle godine. Od spomenutih velikih imena, samo je Huawei zabilježio rast isporuka, i to od 2,1%. Oppo i vivo su doživjeli jednoznamenkasti-postotni pad, dok je najveći udar pretrpio Xiaomi. Pad prodaje mobitela tvrtke Xiaomi iznosio čak 27,1 %.

Kineske tvrtke i maloprodaje očekuju oporavak tržišta s pristizanjem vrlo pristupačnih 5G mobitela. Prema trenutnim postocima, u drugoj polovici godine bi se trebali po prvi put pojaviti ultra-pristupačni 5G mobiteli, čija bi se cijena trebala kretati oko 150 dolara.

DigiTimes Research zaključuje da je povratak na brojke iz 2019. godine skoro pa nemoguć, posebice zbog loših prognoza u pogledu stanja globalne ekonomije, te se može očekivati da će pandemija i dalje utjecati na potražnju mobilnih uređaja.

Možda će vas zanimati

Xiaomi

Poco C55 je jedan novi pametni telefon koji dolazi iz Xiaomi ekosustava, a njegov omjer cijene i kvalitete odmah u startu je postao privlačan...

Aplikacije

SQUID, u suradnji s HUAWEI-jem, sada pruža personaliziraniju uslugu vijesti na početnoj stranici HUAWEI preglednika. Korisnik također može birati između sve većeg broja kategorija,...

Xiaomi

Prije dva dana Xiaomi je predstavio svoje nove pametne telefone namijenjene globalnom tržištu. Kompletnu liniju Xiaomi 12 mobilnih telefona čine osnovni model, Pro verzija...

Apple

Čini se da Brazil nije jedina zemlja koja vrši pritisak na Apple da uključi punjače uz nove modele iPhone-a. Prema Vice and Shanghai Law...