Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadgeti

KKTick DT No.1 F18 Pametni sat [RECENZIJA]

Stigao nam je još jedan sat number one sat, a to je KKTick DT No.1 F18! Za razliku od starog F7, ovaj sat je dobio oveće promjene u dizajnu, softveru i funkcionalnosti. F18 ima veliko zaobljeno staklo koje izgleda vrlo lijepo po noći i na suncu!

Umjesto pretjerano kompleksnog dizajna kučišta F7-ce vidimo prilično jednostavan spoj stakla, gume i metala. Tu je isto i bolji ekran veće rezolucije za lakšu operaciju a sa njim dolazi i novi, različiti softver. Da li je ovaj sat isplativ za $50? Idemo pogledati…

Kvaliteta gradnje

Gradnja ovoga sata sastoji se od plastičnog tijela sa gumenim obrubom i zaobljenog stakla iznad ekrana. Sa desne strane sata imamo vrlo vjerovatno aluminijske gumbe za kontrolu sistema koji imaju dosta hoda i ne čine se baš učvršćeni. Srećom, klik im je opet prilično zadovoljavjući. Zaobljeno staklo na ovome satu je vrlo reflektivno i izgleda lijepo zasebno, ali kombinacija toga sa “robusnim” gumenim dizajnom mi nekako ne paše. Ovaj sat mi jednostavno izgleda malo glomazan i neozbiljan, ali možda je to do moje ruke.

KKTick isto tvrdi da je ovaj sat vodootporan, i može ići do 50m dubine! Gumeni remen mu je dosta velik i fleksibilan što ga čini prilično ugodnim za nositi, a zbog veličine može stati i na dosta veće ruke. Na kraju, sa donje strane je ili nehrđajući čelik ili aluminij skupa sa portom za punjenje i senzorom otkucaja srca. Dizajn ovoga sata je pokušaj u spoju dva svijeta, atraktivna staklena površina je kontrastna otpornom plastičnom ostatku tijela. Tko voli, nek’ izvoli!

Operativni sistem i funkcije

Sada dolazimo do možda najvažnijeg dijela pametnog sata, njegov operativni sistem. Na prvi pogled je ovaj sat dobio mnogo bolji operativni sustav od prošloga F7, ali kada pogledamo dublje vidimo da nije sve tako lijepo.

Prva stvar koju će te primijetiti je vrlo sporo horizontalno osvježavanje. Moguće da je to i problem do ekrana, ali do čega god je, izgleda vrlo jeftino i nedovršeno. Problem je isto i manjak opcija, ne možete uopće vrijeme namjestiti bez korištenja aplikacije!

Navigacija je isto bolno rudimentarna – gornji gumb je za paljenje i odabir, srednji je za mijenjanje selekcije a donji je za gašenje i izlaženje iz izbornika. To znači da ako ste preskočili selekciju na nekom izborniku, trebate ići sve okolo i doći ponovno do nje. Srećom, sistem nema baš problema u radu, samo je problem to što ne radi skoro ništa.

Možete pokrenuti tracking za jedno od devet sportova, a ovaj sat će pratiti vaše korake, otkucaje srca, brzinu kretnje i druge stvari ovisno o sportu. Kada sinkronizirate sat, sve te aktivnosti će biti prenesene u aplikaciju na vašem mobitelu gdje ih možete i pregledati. Vrlo bezbolan proces, trebam nadodati! Naravno, tu je isto i kompas, podrška za prijenos notifikacija i tri različite teme.

Ekran

U ovome satu se nalazi 1.3″ TFT ekran rezolucije 240*240. Za pametni sat, rezolucija i veličina ekrana su skroz zadovoljavajuće, ali tehnologija nije. Ovaj sat koristi prilično neimpresivan TFT ekran kojem je najveći problem sunce i kontrast.

Pošto ovo nije OLED, po noći se vidi kako osvijetljenje probija kroz crne nijanse i zbog toga se vide rubovi ekrana. Po suncu situacija nije bolja pošto su informacije na ekranu dosta teško čitljive, veliki problem za sportski orijentirani pametni sat. KKTick je iskoristio TFT LCD tehnologiju i dobio podršku za preko 256 boja pri nikakvoj cijeni. Problem je što su ovakvi ekrani obično prilično neadekvatni za korištenje na suncu, i to se primijeti u korištenju.

Baterija

Baterija je jedan od pozitivnijih aspekata ovoga sata. Iako je 350mAh manje od prosjeka, slabi čipset koji ne troši puno kompenzira za ovu situaciju prilično dobro. KKTick tvrdi da ova baterija može trajati i do 25 dana u standby modu, ali očekujte oko dva tjedna rada bez punjača ako ga redovito koristite.

Stvarno nemam primjedbe sa baterijom ovoga sata. Uključeno mi je 24/7 mjerenje brzine srca i koraka, uvijek mi je spojen sa mobitelom i često ga upalim da provjerim ili notifikacije ili vrijeme. Uz sve to koristim ga već tri dana, a baterija se još drži na iznad 90%. Prilično lijepo za ovako jeftin pametni sat.

Kontrolna aplikacija

Većina ovakvih pametnih satova zahtjeva kontrolnu aplikaciju instaliranu na mobitelu korisnika. Nažalost, zbog uštede novca mnogo kineskih proizvođača znaju dijeliti jednu aplikaciju. U ovom slučaju radi se o “HPlus” aplikaciji koja ima isti problem kao i operativni sistem ovoga sata, a to je manjak personalizacije.

Opcija ima… Pripremite se… Osam! Većinom i banalne stvari isto, kao alarm, dužina osvijetljenja na ekranu, i drugo. Osim strašnog manjka funkcija, aplikacija se inače čini normalna.

Upariti sat je bilo lagano i veza je bila stabilna, ali aplikacija mi je često znala neposlati notifikaciju na sat. To ovisi od mobitela do mobitela i na koji način tretiraju pozadinske aplikacije, ali ne bih se pouzdao u ovu ako su mi brze notifikacije prioritet.

Zaključak

Vidi se da je KKTick pokušao, ali ne znam da li je sve pošlo kako su i očekivali. Ovaj sat je poboljšan iznutra i izvana, ali još ima problema koji otežavaju njegovo korištenje. Od ekstremnog manjka personalizacije i funkcija, do problema sa ekranom i mjeračem brzine srca – ovaj sat se nalazi u prilično teškoj poziciji.

Srećom za KKTick, dosta ovih problema bi se moglo riješiti nadogradnjom firmvera. Nažalost, šanse da izađe softverska nadogradnja za ovaj sat su nikakve. Crna verzija ovoga sata je trenutno na popustu i možete ga nabaviti za $33, pa ako vam se sviđa jednostavni i jeftini pametni sat sa dugim trajanjem baterije – navalite!

POGLEDAJ PONUDU NA GEARBESTU!
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Popularno

Možda će vas zanimati

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Cubot

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...

Cubot

Proizvođači mobitela nekad su se natjecali tko će napraviti manji uređaj. To je bilo jako davno, prije smartphone ere i sreća da je ta...

Cubot

Ove je godine Cubot krenuo punom parom. Unazad par mjeseci izbacili su nekoliko novih mobitela, a recenzije njihovih pametnih gadgeta možete čitati ovdje. Najzanimljiviji...

Oglašavanje