Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mobiteli

KKTick DT No.1 F7 Smartwatch [RECENZIJA]

Želim pametni sat ali ne želim potrošiti više od $50… Kako ugoditi toj demografiji? Jedna kompanija odlučila je probati, a mi smo njihov pokušaj odlučili pogledati. KKTick DT No.1 F7 je pametni sat koji nas je došao točno $50 za vrijeme kupnje. Navodno ima kompas, GPS, visinometar, mjerač otkucaja srca, OLED ekran u boji i podršku za razne sportove! Gdje je kvaka?

Kvaliteta izgrade i gumbi

Ovaj sat vara oči. Za nešto što na prvu ruku izgleda kao Casiov G-Shock, ovaj sat je puno jeftinije građen. Crni dijelovi su plastika a srebrni dijelovi? Isto plastika. Gumbi i remen? Sve isto plastika. Naravno, ovaj sat meni nije padao ni lupao o stvari pa ne mogu reći koliko je stvarno otporan i kvalitetno građen ali po osjećaju rekao bih da nije toliko otporan koliko izgleda. Ima mnogo gore građenih stvari, istina, ali ova plastika mi ne ulijeva povjerenje. Gumbi imaju čudan klik, vjerojatno zbog vodootpornosti. Vrlo su slični gumbima na fotoaparatima gdje je polu pritisak za autofocus a puni prisitak za okidač. Tako i ovdje, osim što polu pritisak ne radi ništa. Ali dobro, taktilni su i vrlo brzo će te se naviknuti na njih. Još jedan problem je vibracija, koja je slaba i glasna. Svaki put kada mi sat zavibrira, čujem kako se sve trese unutra. Vjerujte mi, ne zvuči dobro.

Ekran

Prva stvar što je mene uhvatilo nespremnog je nedostatak ekrana na dodir. Naravno, ne kažem da je to glupi potez ali meni je osobno lakše koristiti pametne satove pomoću ekrana na dodir pošto gumbi obično nisu dovoljni za kontrolu kompleksnih izbornika na njima. Ako vam to nije problem, ova druga stvar će vam vjerojatno biti. Ekran se skoro uopće ne vidi po danu. U direktnom suncu se potpuno izgubi i ne možete vidjeti ništa. Okretanje sata pomaže ali ovo je ipak veliki problem kod sportski orijentiranih pametnih satova gdje će većina njihovog vremena biti provedeno vani. Isto ne pomaže činjenica da je ekran vrlo mal sa niskom rezolucijom zbog čega su izbornici pojednostavljeni samo na slike i piktograme. Ekran bi vjerojatno bio dobar za neki digitalni audio player, ali za sat? Ne bih rekao.

Operativni sustav i mogućnosti

Ah, dio koji su svi čekali. Što ovaj sat može i kako ga je koristiti? Nećete naći većeg obožavatelja jeftine, funky kineske tehnologije od mene – ali trebam biti iskren – ovaj sat ima velikih problema sa sistemom. Prva stvar koja mi je upala u oči kada sam ga pokrenuo je bio njegov “watchface”, tj tema. Strašna je. Pogledajte na što ovo liči, je li ovo igračka ili ozbiljan pametni sat? Koliko mi se čini, ovo se ne može promijeniti pošto je ista ta tema prikazana u reklamama a u izbornicima nema opcija za izgled. To nije jedini problem sa njegovim sistemom. Automatsko paljenje je isto preosjetljivo i sat se zna sam upaliti dok tipkam ili šetam. Notifikacije dolaze bez ikakve ikone u čisto tekstualnom, bitmap-font obliku koji često i ne prikaže sadržaj poruke. Još jedna stvar koja mi se čini zeznuta je monitor brzine otkucaja srca koji prilično neprecizno očitaje podatke. Srećom, pedometar radi iznenađujuće dobro. Podatci se upisuju u aplikaciju otprilike svako pola minute i pedometar je izbrojio moje korake bez puno problema. Istina, njegov sistem ima i pozitivnih stvari. Nakon malo korištenja vidjeti će te da su izbornici strukturirani po prilično jednostavnoj stablastoj bazi. Isto, podržava popriličnu količinu sportova za svoju cijenu pa ne mogu reći da je sve loše, ali neke stvari se hitno trebaju riješiti.

Baterija

Baterija je područje gdje ovaj sat stvarno blista. Specifikacije kažu da se unutra skriva 400mAh ali kako se to odražava na trajanje baterije u realnim okolnostima ovisi o mnogo varijabli. Srećom, njegov minimalni operativni sustav vjerojatno mnogo pomaže ovdje pošto ovaj sat troši jedva 10% svaki dan. Sad, ne mislim na 10% sa svime isključenim, nego 10% sa bluetoothom i heart rate monitorom uključenim cijelo vrijeme! Prošlo je tri dana od kada sam ga napunio na 100%, koristio sam GPS i stalno je bio spojen na moj smartphone. Usprkos svemu tome, trenutno je na oko 80%. Da se operativni sustav izgladio, imali bi u rukama nešto što bi stvarno moglo okretati glave.

Zaključak

Ovaj sat sigurno ima svoje probleme, ali nije sve tako tamno. Nije neugodan na ruci, gumbi su prilično taktilni i GPS radi pošteno kada pohvata dovoljno satelita, kompas isto tako. Ovaj sat bi mogao biti odličan poklon za neku mlađu osobu, sa ovim na ruci bi sigurno bio najsvježiji u razredu. Ako tražite ozbiljan pametni sat koji bi točno i pouzdano mjerio vaše fitness podatke i donosio vam notifikacije, možda je pametnije ići u područje viših cijena.

POGLEDAJ PONUDU NA GEARBESTU!

Možda će vas zanimati

Recenzije

Srednja klasa pametnih telefona dobila je novog, ozbiljnog izazivača. HONOR 90 dodatak je ionako već jakoj ponudi uređaja iz njihovih tvornica. Riječ je o...

Recenzije

Best-buy kategorija pametnih telefona jako je elastičan pojam. Nekada su to bili uređaji s cijenom između 150 i 200 eura, ali danas stvari stoje...

Recenzije

Bežične slušalice postaju sve bolje. Nekad se za dobar gadget morala opljačkati banka, danas ga kupiš za par stotina kuna. Baš zato pišem recenziju...

Recenzije

Prije par mjeseci na recenziji sam imao King Kong 5 Pro, robusni telefon kompanije Cubot. Oklopljen kao tenk, odolijevat će svim izazovima koje imate...